Mi te zdjęcia też wyglądają na poruszone. Przy takich czasach i 85mm też mam często poruszone. Nawet przy 1/125.
Skoro jednak piszesz, że przy 1/1000 jest podobnie to coś musi być na rzeczy. Może spróbój znaleźć kogoś w okolicy z 5dmkII i sprawdź, jak to wygląda z inną puszką, albo z inym obiektywem dłuższym niż 85mm.
Miłego dniamoja www
Takpoprostu - używałeś kalibracji szkieł w puszce? Mnie to wygląda najzwyczajniej w świecie na ostrość ustawioną przed modelką lub poruszone.
MZ microadjustment powinien załatwić sprawę w pełni. Jeśli nie to szukać słabego ogniwa - pożyczyć od kogoś inny egz. szkła, którym fotografujesz, sprawdzić czy też masz podobne objawy, zmienić szkła na inną puszkę mkII.
J/w ostrzy przed celem, jeżeli tak jest zawsze może pomóc albo mikroregulacja, albo niestety wysyłka do serwisu. Ja w 450d miałem wadliwy egzemplarz do tego stopnia, że nawet nie kalibrowali, tylko cały układ AF poszedł do wymiany... zdarza się.
google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.
Na pierwszej focie widac że jest ostre - popatrz na trawe, wszystko z nia ok. Twarz jest nieostra bo aparat nie trafil z AF.. ale mydła tam nie widze
2gie zdjęcie z 5D2 jest poruszone i to czy umiesz utrzymać nawet 1/2s nie ma znaczenia, bo tej foty nie utrzymałeś przy 1/100s. Podobnie z 0665 - to nie kwestia ostrosci tylko poruszenia, prawdopodobnie PM tez byl w ruchu co nie pomoglo.
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 05-07-2011 o 10:29
Podsumowując - scenariusz mógł wyglądać tak:
- masz FF,
- SRAW 10Mpix jest z natury nieco mniej ostry (resajz bez wyostrzania),
- w pełnej rozdzielczości w skali 100% efekty mikroporuszeń są bardziej widoczne na 21 Mpix niż na 12 Mpix.
Ja z przesiadki z kropa. Również miałem problem z takimi poruszeniami w 5d co prawda w 1. Ale wynikało to z "nie trzymania" do końca aparatu, bezwładność lustra jest większa i jednak są drgania, szybciej się rozluźniałem, to samo mam w 7d muszę pilnować by nie za szybko po wciśnięciu migawki, rozluźniać mięśnie. Tak jakby trzeba było przytrzymać dłużej aparat w uściskuMi to pomogło, miałem podobne efekty jak na Twoim ostatnim zdjęciu - 0655.
ja tam na sRAWach mam ostro na 35 i 85 na jednej jak i drugiej mkII tak samo...
Głupio się powtarzac, ale za wszystkimi - na pierwszej focie FF, druga ewidentnie poruszona, ta z wesela tu wg. mnie i jedno i drugie (nie trafione i poruszone)
A co do WB. Do 30D WB był za ciepły (nie jest to musztardowa sraczka z Nikona, ale po prostu był za ciepły) od 40D jest z kolei za zimny i za czerwony.
Dziwne, że sam tego nie zauważyłeś skoro używałes 20D, 30D, 40D i 5DI.
Ja też tych puszek używałem i widzę wyraźnie, że od 40D (50D, 7D, 5DII, 1DIII) AWB z za ciepłego zmienił się na za zimny...
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
moze zacznijmy od poczatku: chcemy porownywac ostrosc - uzywajmy statywu, MLU i recznego ostrzenia w LV (nie dotyczy mkI, no ale to nie on tu jest podejrzewany o "gorszosc")...
druga para jest skaszaniona, prawdopodobnie przez poruszenie. na pierwszej, tam gdzie mkII wyostryl, jest dobrze