Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 75

Wątek: Canon 5D MK II - Lipa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    ...nawet na sRawach ! ...
    Tu powinno być nie "nawet" tylko szczególnie sRAWach. Diwne, że tak jest, ale to fakt są bardziej miekkie od 21 mp, a szkoda bo chętnie bym używał. Ale za to przy 5mp rawach jest super :-P

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    Drogi kolego, potrafiłem utrzymać 1/100 na 85 z Canonem 20d, 30d, 40d, 5d mk I (nadal mogę) a z 5d mk II już nie ? Gdyby nie było problemu bym o nim nie pisał...

Cały sęk w tym że wszystkie zdjęcia wyglądają podobnie. Piszę podobnie bo to jedna z ostrzejszych fotek zrobiona tym aparatem... Zrobiłem jeden ślub, zrobiłem z 200 fot testowych no i kurde ile razy można się pomylić ? Foty wychodzą jak by poruszone, czy to jest 1/100 czy 1/1000 ... Dlatego piszę na forum

f2,5
    1/125

http://akwilian.neteasy.pl/IMG_0665.jpg

I tak jest cały czas...
    Mi te zdjęcia też wyglądają na poruszone. Przy takich czasach i 85mm też mam często poruszone. Nawet przy 1/125.
    Skoro jednak piszesz, że przy 1/1000 jest podobnie to coś musi być na rzeczy. Może spróbój znaleźć kogoś w okolicy z 5dmkII i sprawdź, jak to wygląda z inną puszką, albo z inym obiektywem dłuższym niż 85mm.
    Miłego dnia
    moja www

Uzależniony

Domyślnie

Takpoprostu - używałeś kalibracji szkieł w puszce? Mnie to wygląda najzwyczajniej w świecie na ostrość ustawioną przed modelką lub poruszone.
    MZ microadjustment powinien załatwić sprawę w pełni. Jeśli nie to szukać słabego ogniwa - pożyczyć od kogoś inny egz. szkła, którym fotografujesz, sprawdzić czy też masz podobne objawy, zmienić szkła na inną puszkę mkII.

Domyślnie

J/w ostrzy przed celem, jeżeli tak jest zawsze może pomóc albo mikroregulacja, albo niestety wysyłka do serwisu. Ja w 450d miałem wadliwy egzemplarz do tego stopnia, że nawet nie kalibrowali, tylko cały układ AF poszedł do wymiany... zdarza się.
    google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Na pierwszej focie widac że jest ostre - popatrz na trawe, wszystko z nia ok. Twarz jest nieostra bo aparat nie trafil z AF.. ale mydła tam nie widze

2gie zdjęcie z 5D2 jest poruszone i to czy umiesz utrzymać nawet 1/2s nie ma znaczenia, bo tej foty nie utrzymałeś przy 1/100s. Podobnie z 0665 - to nie kwestia ostrosci tylko poruszenia, prawdopodobnie PM tez byl w ruchu co nie pomoglo.
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 05-07-2011 o 10:29

Uzależniony

Domyślnie

Podsumowując - scenariusz mógł wyglądać tak:
    - masz FF,
    - SRAW 10Mpix jest z natury nieco mniej ostry (resajz bez wyostrzania),
    - w pełnej rozdzielczości w skali 100% efekty mikroporuszeń są bardziej widoczne na 21 Mpix niż na 12 Mpix.

Coś już napisał

Domyślnie

Ja z przesiadki z kropa. Również miałem problem z takimi poruszeniami w 5d co prawda w 1. Ale wynikało to z "nie trzymania" do końca aparatu, bezwładność lustra jest większa i jednak są drgania, szybciej się rozluźniałem, to samo mam w 7d muszę pilnować by nie za szybko po wciśnięciu migawki, rozluźniać mięśnie. Tak jakby trzeba było przytrzymać dłużej aparat w uścisku Mi to pomogło, miałem podobne efekty jak na Twoim ostatnim zdjęciu - 0655.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

ja tam na sRAWach mam ostro na 35 i 85 na jednej jak i drugiej mkII tak samo...
    Głupio się powtarzac, ale za wszystkimi - na pierwszej focie FF, druga ewidentnie poruszona, ta z wesela tu wg. mnie i jedno i drugie (nie trafione i poruszone)
    A co do WB. Do 30D WB był za ciepły (nie jest to musztardowa sraczka z Nikona, ale po prostu był za ciepły) od 40D jest z kolei za zimny i za czerwony.
    Dziwne, że sam tego nie zauważyłeś skoro używałes 20D, 30D, 40D i 5DI.
    Ja też tych puszek używałem i widzę wyraźnie, że od 40D (50D, 7D, 5DII, 1DIII) AWB z za ciepłego zmienił się na za zimny...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

moze zacznijmy od poczatku: chcemy porownywac ostrosc - uzywajmy statywu, MLU i recznego ostrzenia w LV (nie dotyczy mkI, no ale to nie on tu jest podejrzewany o "gorszosc")...

druga para jest skaszaniona, prawdopodobnie przez poruszenie. na pierwszej, tam gdzie mkII wyostryl, jest dobrze
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrjq Zobacz posta
    Ale wynikało to z "nie trzymania" do końca aparatu, bezwładność lustra jest większa i jednak są drgania, szybciej się rozluźniałem, to samo mam w 7d muszę pilnować by nie za szybko po wciśnięciu migawki, rozluźniać mięśnie. Tak jakby trzeba było przytrzymać dłużej aparat w uścisku .
    musisz być strasznie wątły skoro lustro większe o parę milimetrów od poprzedniego już tak Tobą szarpie
    bezwładność lustra przy takich czasach... matko, co za teorie

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów