Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
Ja kupiłem 5D II i w sumie przesiadłem się ze wszystkim z nikona (d300). Wszsytkie zdjęcie poprawiam o prawie minimum 2/3 EV czasem nawet 1.3 EV. Co jest grane? Ten typ tak ma czy słać na serwis. Kurczę, w D300 była lepsza, a tu....średnio to wygląda, szczególnie różnica pomiędzy trybami. Trafiłem parę wątków na zagranicznych forach, gdzie twierdzono, że ten model tak ma...cóż...średnio mi się chce w to wierzyć...jak jest u was? Jestem nowy w systemie, ale bez przesady..ilość opcji i ustawień w menu jest do opanowania w 10 minut w porównaniu do D300. będę wdzięczny za informacje. Ogólnie nie zależy to od trybu pomiaru, mam powyłączane opcji z odzyskiwaniem świateł, cieni itp.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
@takpoprostu

tak na marginesie- ja bym sprawy nie odpuścił-Rzecznik Praw Konsumenta i będziesz miał sprawę prawdopodobnie załatwiona, być może wymiana na nowe body.
Ja tak mam przy matrycowym pomiarze światła, dlatego używam tylko centr.uśredniony.
Myślę że jest to prawidłowy efekt gdyż przy matrycowym pomiarze właśnie najjaśniejsze obszary są traktowane tak aby nie było przepaleń i cierpią na tym cienie