Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Fotografia sportowa Canon 70-200 f/2,8 L USM czy 70-200 f/4L IS USM

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pacin1985 Zobacz posta
    a teraz inne pytanie czy mój 450D da rade by porobić fajne foty sportowe ?? Bo być może będę musiał tez zmienić body tylko niestety wchodzi w grę coś używanego chyba będzie to 40D co myślicie o tym by zmienić na używanego . Tylko mojego 450D nie chce się pozbywać zbytnio się do niego przyzwyczaiłem . Być może wejdzie w grę też 50D tylko będę musiał poczekać ze zmiana body do października/listopada
    nie kombinuj tylko rób foty.. robienie fot sportu nie polega tylko na waleniu serią 10 fps.. trzeba też nauczyć się przewidywać co będzie za chwilę lub dwie - i z imprezy lepiej przynieść 3 czy 5 dobrych zdjęć niż 100 przeciętnych.. ja robię sport 5d i wcale nie narzekam, mimo że nie ma 6fpsów jak 40d to jakoś daję sobie radę.. rób foty a nie szukaj wymówek że body masz niedobre.. a jak coś ci nie idzie to daj przykładowe foty to coś poradzimy..
    Przejrzałem Twoje foty - generalnie - dajesz radę serwer trochę kompresuje i to wpływa na jakość ale jest ok.. z 70-200 będziesz miał pociechę - ja bym póki co nie zmieniał puszki.. każdy miesiąc to spadek cen używek
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 10-07-2011 o 22:18
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

a teraz inne pytanie czy mój 450D da rade by porobić fajne foty sportowe ?? Bo być może będę musiał tez zmienić body tylko niestety wchodzi w grę coś używanego chyba będzie to 40D co myślicie o tym by zmienić na używanego . Tylko mojego 450D nie chce się pozbywać zbytnio się do niego przyzwyczaiłem . Być może wejdzie w grę też 50D tylko będę musiał poczekać ze zmiana body do października/listopada
    jak dla mnie 40D to wlasnie takie min. do sportu, masz tam juz fajny af i te 6,5fpsa które przy foceniu sportu są cholernie ważne

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    nie kombinuj tylko rób foty.. robienie fot sportu nie polega tylko na waleniu serią 10 fps.. trzeba też nauczyć się przewidywać co będzie za chwilę lub dwie - i z imprezy lepiej przynieść 3 czy 5 dobrych zdjęć niż 100 przeciętnych.. ja robię sport 5d i wcale nie narzekam, mimo że nie ma 6fpsów jak 40d to jakoś daję sobie radę.. rób foty a nie szukaj wymówek że body masz niedobre.. a jak coś ci nie idzie to daj przykładowe foty to coś poradzimy..
    Fpsy cholernie ulatwiaja fotografowanie sportu - tutaj ktoś mrugnie, tutaj zrobił dziwną minę, zasłonił połowe twarzy dłonią albo ktoś przebiegł. Dzieki właśnie tym FPSom będzie o wiele łatwiej wybrać te kilka dobrych zdjęć. Przewidywać oczywiście też trzeba się nauczyć, dużo daje nauczenie się akcji danego zespołu na pamięć. Chociaż zaryzykowałbym stwierdzenie, że wiecej daje refleks, szybki AF i FPSy

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    Ja swoje 70-200 f/2,8 mysle zamienic na 135.
    polecam, zrobiłem coś takiego prawie 2lata temu ale znowu w nowych halach jest cholernie jasno, a zoom jednak sporo ulatwia - najlepiej miec oba

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

f2.8 to często za ciemno... Amatorsko możesz używać co chcesz, bo najwyżej wyjdzie Ci słabo, albo wcale Puszka ma też duże znaczenie, o ile 5D daje piękny obrazek to z szybkość tego body do sportu niestety nie powala i wiele akcji zwłaszcza z bliska Ci ucieknie. Ilość klatek jest dla mnie sprawą drugorzędną, natomiast szybko AF w puszcze i obiektywie + mały lag shooter ma spore znaczenie.

Wiele zależy po prostu od dziedziny sportu i warunków uprawiania tego sportu, żeby mieć spokojną głowę to trzeba mieć minimum 70-200 2.8 + puszkę z serii xxD - takie jest moje zdanie. A i tak czasem może to być za mało..
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 10-07-2011 o 23:50
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Co do pytania czy 70-200/2.8 nowy czy używany - niedawno miałem podobny problem: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=76397

W skrócie polecam zakup używanego jeśli odbierze się go osobiście i przetestuje przed zakupem.
    20D &
    C18-55, C50/1.8, C70-200/2.8L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Różnica obecnie jest taka ze używany kosztuje na allegro 3800zl a ja w sklepie wyczaiłem za 3999 zl z gwarancja .

A właśnie sprawa gwarancji czemu Canon ma gwarancje na rok ?? Tak mam w body i obiektywach . A polskie prawo nakłada podobno nakaz dawania gwarancji 2 letniej tak mi mówiła siostra która tym się interesuje . Znowu koleś z allegro który sprzedaje obiektyw jaki mnie interesuje pisał mi że ma gwarancje na rok bo brał na fakturę, czy to jest jakaś różnica??
    Na buty za np.30 zl w takim realu dają gwarancje na 2 lata a tu obiektyw 100 razy droższy na rok .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Ten za 3800 to jest jakiś przeceniony
    Kupiłem dosłownie na dniach za 3300 - stan jak sklepowy poza osłoną, której jak wiesz nie ma siły żeby nie porysować. I uv'kę dostałem w gratisie. Poczekaj chwilę, rozejrzyj się, przeglądaj oferty jakie się pojawiają.
    W jakim sklepie za 3999? U Ciebie w mieście, czy przez alledrogo?
    20D &
    C18-55, C50/1.8, C70-200/2.8L

Miasto
    Białystok

Domyślnie

mi się udało kupić Canona 70-200 f2.8 za 2500 na alledrogo. soczewki nie ruszone, od nowości UVka którą dostałem w gratisie, AF zero problemów, osłona wiadomo, ma rysy. kupiłem może tydzień temu.
    Canon 7D + Grip + Canon 17-55 f/2.8 IS USM + Canon EF 70-200 f/2.8 L + Canon EF 50mm f/1.8 II + Nissin Di622

Dopiero zaczyna

Domyślnie

w saturnie i czekam tylko aż będzie na raty za 0 % to biorę . A co z tą gwarancja ??

Domyślnie

A w jakim miescie w saturnie?

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Obecnie robię zdjęcia moim C55-250 i jakoś daje rade ale chciałbym pójść o krok dalej i się zastanawiam nad tymi dwoma obiektywami jak w temacie Canon 70-200 f/2,8 L USM czy 70-200 f/4L IS USM chyba że ktoś ma inny pomysł na obiektyw sportowy .
    Wybierz jasniejszy. Stabilizacja nie jest ci do niczego potrzebna, bo w przypadku zdjec sportowych i tak fotografowany obiekt jest w ruchu, wiec nawet jesli ustabilizuje ci aparat, to i tak fotografowany obiekt sie porusza i wyjdzie rozmyty.
    Oczywiscie w pewnych przypadkach IS moze byc przydatny, ale generalnie lepiej wybrac jasniejszy obiektyw niz obiektyw ciemniejszy ale ze stabilizacja.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Różnica obecnie jest taka ze używany kosztuje na allegro 3800zl a ja w sklepie wyczaiłem za 3999 zl z gwarancja .

A właśnie sprawa gwarancji czemu Canon ma gwarancje na rok ?? Tak mam w body i obiektywach . A polskie prawo nakłada podobno nakaz dawania gwarancji 2 letniej tak mi mówiła siostra która tym się interesuje . Znowu koleś z allegro który sprzedaje obiektyw jaki mnie interesuje pisał mi że ma gwarancje na rok bo brał na fakturę, czy to jest jakaś różnica??
    Na buty za np.30 zl w takim realu dają gwarancje na 2 lata a tu obiektyw 100 razy droższy na rok .
    Tak naprawde to gwarancja moze byc roczna. Dalej moze byc juz rekojmia czy jakos tak. Wiec nawet te 2 lata gwarancji na buty to tak naprawde rok gwarancji i rok rekojmi (chyba, niech mnie ktos poprawi jesli nie chodzi o rekojmie tylko jakies inne trudne slowo
    Ostatnio edytowane przez Maver ; 12-07-2011 o 13:07 Powód: Automerged Doublepost
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów