Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Canon 350D +18-55mm KIT ciąg dalszy

Mieszany widok

Domyślnie Canon 350D +18-55mm KIT ciąg dalszy

Witam, niedawno prosiłem o pomoc w sprawie nieostrych zdjęć nocnych wykonanych moim canonem 350d z kitowym obiektywem 18-55mm bez stabilizacji.
    http://www.canon-board.info/showthre...t=75546&page=2
    Dowiedziałem się bardzo dużo na temat błędów jakie popełniłem podczas robienia zdjęć. Ale nadal nie daje mi spokoju ten aparat. Ostatnio robiłem nim zdjęcia w słoneczny dzień i dla porównania kodakiem c183. Czy ktoś może zobaczyć efekt i powiedzieć, gdzie robię błąd jeśli chodzi o ostrość na tych zdjęciach. To z kodaka ostre jak żyleta, wiadomo sztucznie wyostrzane ale wygląda doskonale. Canon natomiast to mydło w porównaniu z kodakiem. Ostrość ustawiana w trybie P w centralnej części obszaru autofocusa. Przysłona na 8, ogniskowa 21mm. Proszę o pomoc i wskazówki.
    https://picasaweb.google.com/1021631...Obs_MKwtOae9gE

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A spróbuj z innym szkłem. Poproś w sklepie o pokazanie i zrób kilka fot dla porównania twoim i sklepowym. Wtedy się dowiesz czy problem leży w szkle czy w body.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no ale nie porównuj fot z lustrzanki z fotami z kompakta, nie tędy droga, to są zupełnie inne systemy..., zresztą zobacz w EXIF-ach z jakimi czasami są poszczególne foty, przy jakich przysłonach i ogniskowych, w przypadku 350d już mogło wejść w grę poruszenie itd.
    tryton dobrze radzi, zrób porównanie innym szkłem, ale tym samym body i obowiązkowo przy tych samych parametrach: ogniskowa, przysłona, czas, iso!!!

Domyślnie

Inne szkło na razie nie wchodzi w rachubę gdyż w mojej okolicy w promieniu 50km nie ma żadnego sklepu foto. Mam w niedługim czasie dostać na testy
    Tamrona SP AF 17-50 mm f/2.8. A w międzyczasie rzeczywiście spróbuję zrobić inne fotki z krótszym czasem otwarcia Canona. Ta małpka w ciemności nie ma szans do Canona bo strasznie szumi, ale w słoneczny dzień po prostu go miażdży. Z testów na optycznych dla tego kitowego obiektywu wynika ze najlepszą rozdzielczość osiąga na najmniejszej ogniskowej i w okolicach przysłony 8. Tak też go ustawiłem. Spróbuję z lekko mniejszą przesłoną, czas otwarcia powinien być krótszy. Odpadnie ryzyko poruszenia. Na razie jest pochmurno i pada więc nie ma co testować. Jak się uda coś zrobić wrzucę na Picasa.

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Nie szarp się na f8 bo będzie ciemno i zdjęcia mogą być poruszone, poza tym różnice też nie będą kolosalne. Zacząłbym od sprawdzenia ustawień autofocusa jedno zdjęcie auto drugie na manualu. Zamieszczone fotki są zbyt małe, żeby się bawić w porównania
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Domyślnie

Ok. Sprawdzę autofocus ustawiony ręcznie. Na razie zdjęcia wrzuciłem jeszcze raz w oryginalnym rozmiarze. Dołożyłem jeszcze 2 zupełnie inne wykonane w pokoju oświetlonym żarówką.
    https://picasaweb.google.com/1021631...CM7ezaCF6NHWHQ
    To z kodaka wykonane z czasem otwarcia 1/30s a z Canona 1/60s żeby było sprawiedliwie. Obydwa zdjęcia robione z ręki. Kodak w automacie Canon w trybie P z aktywnym tylko jednym, centralnym punktem autofocusa. Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Odnoszę wrażanie, że zdjęcie z canona jest poruszone, (pamiętaj, że kompakt ma IS), dla Canona spróbuj z czasem poniżej 1/100 lub użyj statywu, podnieś iso do 400 i daj zamiast P na M.
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Coś już napisał

Domyślnie

Nie wiem czego oczekujesz od zdjęć , fotka zrobiona z przysłona 4.0 na starym kicie więc szału z ostrością nie będzie , po prostu zapomnij .
    Poza tym absolutnie bym nie porównywał zdjęć z kompaktu , gdzie soft aparatu wsio obrabia i wyostrza , maleńka matryca , duże GO .
    Rada , troszkę zapoznać się z technika robienia zdjęć , poćwiczyć w trybach półautomatycznych np. preselekcji przysłony , a jak niestety efektów nie będzie to sprzedać lustro , kupić G11 lub SX30 i będziesz zadowolony . Pozdr.
    1000D , 18-55 IS , S 17-70 , C 50 1.4

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Jak dla mnie to fotka z 350D wcale nie jest taka nieostra, przynajmniej na takich małych obrazkach... sam tym korpusem robię fotki i miałem również tego kita. Możliwości tego obiektywu są mocno ograniczone, nie ma co za dużo od niego oczekiwać...
    7D | 5D mk II | 17-40 | 24-70 | 17-55 | 28 | 580ex II - w sumie po co te sygnatury?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Bez przesądy. KITem da sie zrobić bardzo dobre zdjecia i to nawet reporterskie bez przymykanie. O dziwo daje radę nawet na upakowanej matrycy z 7D.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Uprawnienia umieszczania postów