Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Wymiana baterii na włączonym aparacie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

to odpowiedzcie mi jeszcze na jedno pytanie czy jeżeli aparat jest w trybie uśpienia , leży sobie włączony lecz uśpiony wtedy mogę wyjąć baterie ? czy zagrożenie jest takie samo jak normalnie na chodzącym sprzęcie ?

EDIT: u mnie czyszczenie matrycy nie włącza się jeżeli aparat jest uśpiony i przełączę na OFF, działa tylko wtedy gdy aparat "chodzi". A w instrukcji nie pisze nic jak wyciągać bądź wkładać baterię, pisze lecz tylko otwórz klapkę wsadź/wyjmij baterię zamknij klapkę
    Ostatnio edytowane przez Szymon ; 04-07-2011 o 13:36

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Widelec Zobacz posta
    w teorii możesz po prostu wyciągnąć baterię bo otwarcie klapki powoduje niby wyłącznie aparatu. w praktyce - w kompie prowadzi to bardzo szybko do błędów i wykrzaczania się systemu. dasz sobie rękę uciąć że w aparacie będzie inaczej? ;-)
    wlasciwie, to nic z tego porownania nie wynika, bo te sytuacje nijak sie do siebie nie maja. z jednej prostej przyczyny...

...przestawienie przelacznika w aparacie z pozycji ON do OFF niekoniecznie powoduje odciecie od plyty glownej aparatu zasilania aparat zwyczajnie przechodzi w stan glebokiego uspienia. m.in. z tego wynika to, ze nowe EOS-y mimo przekrecenia wlacznika nadal zapisuja zalegle zdjecia

permanentne odciecie zasilania z akumulatora od plyty glownej aparatu nastepuje dokladnie w momencie otwarcia klapki i przerwania obwodu co wiecej, to wcale nie oznacza permanentnego odciecia zasilania od tej plytki drukowanej w ogole, bo tam w srodku jest jeszcze mala bateria do podtrzymywania EEPROM-u, dzieki ktoremu aparat ma dzialajacy zegarek i poprawne ustawienia C.fn. czy chocby ekspozycji po wlozeniu nowego akumulatora...

krotko mowiac: komputer, z pracujacymi stale dyskami mechanicznymi i nieustannym cache'owaniem (see: analogia z wylaczaniem aparatu a oproznianiem bufora) to jednak mocno inna bajka
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szymon Zobacz posta
    to odpowiedzcie mi jeszcze na jedno pytanie czy jeżeli aparat jest w trybie uśpienia , leży sobie włączony lecz uśpiony wtedy mogę wyjąć baterie ? czy zagrożenie jest takie samo jak normalnie na chodzącym sprzęcie ?
    Nie żadnego ma zagrożenia, tak jak napisano tu wcześniej przy otwarciu klapki następuje szybkie odłączenie zasilania. Dodatkowo, jeśli aparat jest uśpiony, nie ma zagrożenia że przerwiesz proces zapisu czegokolwiek.
    EDIT: u mnie czyszczenie matrycy nie włącza się jeżeli aparat jest uśpiony i przełączę na OFF, działa tylko wtedy gdy aparat "chodzi"
    A być może, przyznam się że nie zwróciłem na to uwagi :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Spróbuję jeszcze raz.Gdy otwierasz klapkę sprężynka krańcowego wyłącznika powoduje przesunięcie dżwigienki działającej na wyłączenie.Jeżeli paproch przytrzyma dżwigeńkę ,jeżeli pęknie sprężynka,spowodujesz iskrzenie na stykach rozwierających się.To może być koniec życia aparatu.Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 04-07-2011 o 14:20

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Spróbuję jeszcze raz.Gdy otwierasz klapkę sprężynka krańcowego wyłącznika powoduje przesunięcie dżwigienki działającej na wyłączenie.Jeżeli paproch przytrzyma dżwigeńkę ,jeżeli pęknie sprężynka,spowodujesz iskrzenie na stykach rozwierających się.To może być koniec życia aparatu.
    To fakt. Przyznam się że Twój post uzmysłowił mi że gdy wymieniam w ten sposób aku to zawsze odruchowo zerkam na wyświetlacz czy aby na pewno aparat się wyłączył :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dopiero zaczyna

Domyślnie

jeżeli sprężynka pęknie to może nawet na włączony sprzęcie spowodować zwarcie/iskrzenie, aparat może dostawać niepoprawne informację o otwartej bądź zamkniętej klapce baterii. Czyż nie tak ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Nie.Nic sie nie stanie.Po prostu nie bedzie wyłączenia od klapki mimo jej otwarcia.Dlatego własnie stosuje się podwójną ostrożność.Dla przykładu naczynia ciśnieniowe mają zawory bezpieczeństwa.Ale to nie znaczy że należy ich używać do obniżania ciśnienia.Wszystkiego należy używać zgodnie z przeznaczeniem.Wyłącznik jest do wyłączania.Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zmienianie baterii w czasie operacji zapisu na kartę pamięci, to nie jest najlepszy pomysł
    w zależności od systemu plików możesz stracić właśnie zapisujące się zdjęcie lub musieć sformatować kartę (czyli stracić wszystkie zdjęcia)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Spróbuję jeszcze raz.Gdy otwierasz klapkę sprężynka krańcowego wyłącznika powoduje przesunięcie dżwigienki działającej na wyłączenie.Jeżeli paproch przytrzyma dżwigeńkę ,jeżeli pęknie sprężynka,spowodujesz iskrzenie na stykach rozwierających się.To może być koniec życia aparatu.Pozdrawiam
    Rozumowanie ciekawe, ale podobne skrajne przypadki moga zdazyc sie i wylacznikowi off/on. Jedynym istotnym przeciwskazaniem jest zapis zdjec na karte czy inne czynnosci zwiazane z zapisem i odczytem z karty CF. Oczywiscie zawsze warto sprawdzic przy wymienianiu bateri czy aparat rzeczywiscie jest wylaczony.

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Jesteś pewien że do końca tak samo? Po przekręceniu przełącznika on/of 40D wykonuje czyszczenie matrycy i dopiero się wyłącza, odpięcie klaki powoduje wyłączenie natychmiastowe. Nie jestem pewien jak zachowałby się aparat gdyby mu otworzyć klapkę w trakcie zapisywania plików na kartę (np.: po serii kilkunastu klatek zapisywanych w rawach, co chwilę trwa).

Nie zmienia to oczywiście faktu że otworzenie zamka klapki powoduje natychmiastowe wyłączenie sprzętu i nie ma opcji aby rozłączenie zasilania nastąpiło w wyniku odpięcia baterii od styków, co istotnie mogłoby powodować pewne zagrożenia.

Zastanawiam się, tak przy okazji, jak reaguje to zabezpieczenie gdy odkręcamy grip bez wyłączenia aparatu - czy w pierwszej kolejności zadziała wyłącznik czy też najpierw nastąpi rozłączenie styków.

Nie, to nieprawda.
    Jesteś pewien że w Canonach wyłącznik On/off wyłącza zasilanie aparatu a nie wprowadza go w stan uśpienia ? Bo ja jestem pewien że w 350D można wyłączyć wyłącznik (kawał dzyndzla) i aparat dalej działa. Miałem taki przypadek. Oczywiście nie było to działanie prawidłowe i dalej w ciągu dnia sprawiał kłopoty (pomogło dopiero kilkakrotne odpięcie szkła i wyjmowanie baterii). Teraz po dłuższej diagnozie sądzę że była to wina baterii która pod przy zwiększonym poborze zaczęła fiksować.

Kiedyś zresztą była taka publikacja która właśnie twierdziła że po jakiejś reklamie bodaj n* Canon przestał bootować firmware żeby móc się chwalić szybkim startem w 1,5 s.

Pozdrawiam...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów