Witam . Czy wymiana baterii na włączonym aparacie grozi uszkodzeniem ? posiadam 40D i zawsze mnie to zastanawiało ? Czy mogę śmiało wymienić baterię jak widzę że już się wyczerpuje ?
Witam . Czy wymiana baterii na włączonym aparacie grozi uszkodzeniem ? posiadam 40D i zawsze mnie to zastanawiało ? Czy mogę śmiało wymienić baterię jak widzę że już się wyczerpuje ?
Otwarcie klapki bateri czy kart pamieci powoduje wylaczenie aparatu. Tak ze nie wymienia sie bateri przy wlaczonym aparacie.
czyli śmiało mogę wymienić baterię nie używając przełącznika "no/off" ? bo właśnie zauważyłem przypadkiem że jak jest otwarta klapka od baterii to aparat się wyłącza
a komputer wyłączasz naciskając guzik na listwie zasilającej / na zasilaczu, czy kulturalnie poprzez "zamknij system"?
w teorii możesz po prostu wyciągnąć baterię bo otwarcie klapki powoduje niby wyłącznie aparatu. w praktyce - w kompie prowadzi to bardzo szybko do błędów i wykrzaczania się systemu. dasz sobie rękę uciąć że w aparacie będzie inaczej? ;-)
no tak racjaale zapomniałem jeszcze o jedno zapytać czy wymiana w ten sposób baterii ale na uśpionym aparacie jest bezpieczna ? z tego co wiem to aparat wprowadza się w taki sam stan jak przekręcenie przełącznika na OFF. To prawda ? no i czy na uśpieniu jest tak samo ryzykowne ?
EDIT: ale w aparacie nie ma opcji zamknięcia systemu. Więc chcąc nie chcąc zasilanie odcinane jest natychmiastowo. Nie prawda ?
Nie odbierajcie tego "wiesz lepiej to po co się pytasz" po prostu chciałbym wiedzieć co jest ok a co niei głośno myślę
Ostatnio edytowane przez Szymon ; 04-07-2011 o 13:09
Instrukcja aparatu określa w interesie klienta i producenta jak poprawnie i najbezpieczniej wykonywać operacje te i inne.Zabezpieczenia mają zapobiec działaniom wynikającym z przypadku,roztargnienia,braku wiedzy.A więc aby nie uszkodzić sprzętu mamy dwa poziomy działania.Jeden to wyłączenie wyłacznikem i pozbawienie napięcia na stykach ,a drugi zadziałanie krańcówki na klapce i przerwanie zasilania przez ten impuls .Jesteś właścicielem sprzętu więc
Twoja decyzja jak postępować i na Ciebie ewentualnie spadną konsekwencje uszkodzenia sprzętu.Nikt nie może powiedzieć czy w ten sposób uszkodzisz aparat czy nie.Każdy myślę powie że prawdopodobienstwo uszkodzenia rośnie.Sam fakt istnienia zabezpieczenia o tym świadczy.Ja staram się postępować zgodnie z instrukcją, bo życie bywa trudne i po cóż miałbym sobie nowe problemy sam stwarzać.Pozdrawiam
jednak słyszałem że przełącznik "on/off" nie wyłącza go lecz wprowadza go w stan uśpienia po to aby skrócić czas uruchamiania się aparatu prawda to ?
Jesteś pewien że do końca tak samo? Po przekręceniu przełącznika on/of 40D wykonuje czyszczenie matrycy i dopiero się wyłącza, odpięcie klaki powoduje wyłączenie natychmiastowe. Nie jestem pewien jak zachowałby się aparat gdyby mu otworzyć klapkę w trakcie zapisywania plików na kartę (np.: po serii kilkunastu klatek zapisywanych w rawach, co chwilę trwa).
Nie zmienia to oczywiście faktu że otworzenie zamka klapki powoduje natychmiastowe wyłączenie sprzętu i nie ma opcji aby rozłączenie zasilania nastąpiło w wyniku odpięcia baterii od styków, co istotnie mogłoby powodować pewne zagrożenia.
Zastanawiam się, tak przy okazji, jak reaguje to zabezpieczenie gdy odkręcamy grip bez wyłączenia aparatu - czy w pierwszej kolejności zadziała wyłącznik czy też najpierw nastąpi rozłączenie styków.
Nie, to nieprawda.
Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 04-07-2011 o 13:24 Powód: Automerged Doublepost
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj