Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Wymiana baterii na włączonym aparacie

Dopiero zaczyna

Domyślnie Wymiana baterii na włączonym aparacie

Witam . Czy wymiana baterii na włączonym aparacie grozi uszkodzeniem ? posiadam 40D i zawsze mnie to zastanawiało ? Czy mogę śmiało wymienić baterię jak widzę że już się wyczerpuje ?

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Otwarcie klapki bateri czy kart pamieci powoduje wylaczenie aparatu. Tak ze nie wymienia sie bateri przy wlaczonym aparacie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

czyli śmiało mogę wymienić baterię nie używając przełącznika "no/off" ? bo właśnie zauważyłem przypadkiem że jak jest otwarta klapka od baterii to aparat się wyłącza

Coś już napisał

Domyślnie

a komputer wyłączasz naciskając guzik na listwie zasilającej / na zasilaczu, czy kulturalnie poprzez "zamknij system"?
    w teorii możesz po prostu wyciągnąć baterię bo otwarcie klapki powoduje niby wyłącznie aparatu. w praktyce - w kompie prowadzi to bardzo szybko do błędów i wykrzaczania się systemu. dasz sobie rękę uciąć że w aparacie będzie inaczej? ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

no tak racja ale zapomniałem jeszcze o jedno zapytać czy wymiana w ten sposób baterii ale na uśpionym aparacie jest bezpieczna ? z tego co wiem to aparat wprowadza się w taki sam stan jak przekręcenie przełącznika na OFF. To prawda ? no i czy na uśpieniu jest tak samo ryzykowne ?

EDIT: ale w aparacie nie ma opcji zamknięcia systemu. Więc chcąc nie chcąc zasilanie odcinane jest natychmiastowo. Nie prawda ?

Nie odbierajcie tego "wiesz lepiej to po co się pytasz" po prostu chciałbym wiedzieć co jest ok a co nie i głośno myślę
    Ostatnio edytowane przez Szymon ; 04-07-2011 o 13:09

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Widelec Zobacz posta
    a komputer wyłączasz naciskając guzik na listwie zasilającej / na zasilaczu, czy kulturalnie poprzez "zamknij system"?
    w teorii możesz po prostu wyciągnąć baterię bo otwarcie klapki powoduje niby wyłącznie aparatu. w praktyce - w kompie prowadzi to bardzo szybko do błędów i wykrzaczania się systemu. dasz sobie rękę uciąć że w aparacie będzie inaczej? ;-)
    Uwaga prawdziwa ale calkiem nie na temat. Nie ma mozliwosci wymiany bateri przy wlaczonym aparacie, bo otwarcie klapki go wylancza tak samo jak przycisk on/off.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Uwaga prawdziwa ale calkiem nie na temat. Nie ma mozliwosci wymiany bateri przy wlaczonym aparacie, bo otwarcie klapki go wylancza tak samo jak przycisk on/off.

o taką odpowiedz mi chodziło dzięki wielkie !

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szymon Zobacz posta
    czyli śmiało mogę wymienić baterię nie używając przełącznika "no/off" ? bo właśnie zauważyłem przypadkiem że jak jest otwarta klapka od baterii to aparat się wyłącza
    Instrukcja aparatu określa w interesie klienta i producenta jak poprawnie i najbezpieczniej wykonywać operacje te i inne.Zabezpieczenia mają zapobiec działaniom wynikającym z przypadku,roztargnienia,braku wiedzy.A więc aby nie uszkodzić sprzętu mamy dwa poziomy działania.Jeden to wyłączenie wyłacznikem i pozbawienie napięcia na stykach ,a drugi zadziałanie krańcówki na klapce i przerwanie zasilania przez ten impuls .Jesteś właścicielem sprzętu więc
    Twoja decyzja jak postępować i na Ciebie ewentualnie spadną konsekwencje uszkodzenia sprzętu.Nikt nie może powiedzieć czy w ten sposób uszkodzisz aparat czy nie.Każdy myślę powie że prawdopodobienstwo uszkodzenia rośnie.Sam fakt istnienia zabezpieczenia o tym świadczy.Ja staram się postępować zgodnie z instrukcją, bo życie bywa trudne i po cóż miałbym sobie nowe problemy sam stwarzać.Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

jednak słyszałem że przełącznik "on/off" nie wyłącza go lecz wprowadza go w stan uśpienia po to aby skrócić czas uruchamiania się aparatu prawda to ?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Jesteś pewien że do końca tak samo? Po przekręceniu przełącznika on/of 40D wykonuje czyszczenie matrycy i dopiero się wyłącza, odpięcie klaki powoduje wyłączenie natychmiastowe. Nie jestem pewien jak zachowałby się aparat gdyby mu otworzyć klapkę w trakcie zapisywania plików na kartę (np.: po serii kilkunastu klatek zapisywanych w rawach, co chwilę trwa).

Nie zmienia to oczywiście faktu że otworzenie zamka klapki powoduje natychmiastowe wyłączenie sprzętu i nie ma opcji aby rozłączenie zasilania nastąpiło w wyniku odpięcia baterii od styków, co istotnie mogłoby powodować pewne zagrożenia.

Zastanawiam się, tak przy okazji, jak reaguje to zabezpieczenie gdy odkręcamy grip bez wyłączenia aparatu - czy w pierwszej kolejności zadziała wyłącznik czy też najpierw nastąpi rozłączenie styków.
    Cytat Zamieszczone przez Szymon Zobacz posta
    jednak słyszałem że przełącznik "on/off" nie wyłącza go lecz wprowadza go w stan uśpienia po to aby skrócić czas uruchamiania się aparatu prawda to ?
    Nie, to nieprawda.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 04-07-2011 o 13:24 Powód: Automerged Doublepost
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów