Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: [szymek] zdjęcia amatora

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Szymek
    Miasto
    Płock

Domyślnie [szymek] zdjęcia amatora

Witam! Jestem już na tym forum jakiś czas ale dopiero teraz decyduje się aby także wam pokazywać moje zdjęcia, liczę na konstruktywną krytykę
    Zdjęcia robię od dwóch lat(choć muszę przyznać, że od jakiegoś czasu czuję że mało się rozwijam i mam nadzieję, że mi pomożecie się przełamać ). Sprzęty jakim dysponuje jest typowo amatorski: Canon EOS 1000D i szkła 50mm 1.8, 70-300 f4-5.6 oraz 18-55 KIT (bez stabilizacji...).
    Na początek kilka zdjęć z ostatniego pikniku lotniczego w moim mieście, którym to miał miejsce tragiczny wypadek Śp. Marka Szufy.

1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

3,5,6 wydaje mi sie ze lepiej by bylo gdyby zlapac przestrzen przed samolotem a nie za, ale to tylko moja opinia pozdrawiam

Miasto
    Płock

Domyślnie

Teraz coś z szuflady.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 07-07-2011 o 07:45 Powód: Pkt 9 regulaminu

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez v3n Zobacz posta
    3,5,6 wydaje mi sie ze lepiej by bylo gdyby zlapac przestrzen przed samolotem a nie za, ale to tylko moja opinia pozdrawiam
    Zdecydowanie się nie zgadzam.
    Wg mnie lepiej jest tak jak teraz. Samoloty bardzo fajne, choć można by spróbować coś pokombinować, żeby chmury było widać (o ile były) Bardzo pusto na tym niebie.
    Moje osobiste preferencje jeśli chodzi o panoramowanie - czas ok 1/30 sekundy zwykle udaje się utrzymać z ręki, a przy dużych prędkościach samolotu sprawią, że pozbędziesz się nieciekawego rozmycia tła jak w zdjęciu 5 i 6, ale to tylko sugestia a nie próba pokazania błędów na zdjęciach. Wg mnie wszystkie są bardzo fajne.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Miasto
    Płock

Domyślnie

Dzięki za komentarz. Niebo było dosyć puste ale i tak jak robiłem zdjęcia mając niebo w tle to przepalało się :/
    Nie znam sposobu jak temu zaradzić może wy pomożecie.

Co do krótszego czasu to właśnie strasznie ciężko było mi na niższych czasach robić zdjęcia a chciałem jakieś panoramowanie zrobić. Dodam, że to widoczne na niektórych zdjęciach zostało dodane w PS przez poruszenie

A i jeśli chodzi o tą przestrzeń przed samolotem czy za, zależało mi żeby złapać też trochę tego dymu i dlatego tak kadrowałem.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szymek Zobacz posta
    Dzięki za komentarz. Niebo było dosyć puste ale i tak jak robiłem zdjęcia mając niebo w tle to przepalało się :/
    Nie znam sposobu jak temu zaradzić może wy pomożecie.
    No niestety często tak jest przy określonych warunkach pogodowych. Zakresu tonalnego sceny z niebem nie przeskoczysz, chyba, że masz reflektor z Gotham City i możesz doświetlić samolot. Ekspozycja oczywiście manual i spróbował bym pomiar światła punktowy na niebo i +1 do 2 EV, albo inną wartość, która by powodowała, że niebo nie jest przepalone a samolot nie jest zupełnie czarny. Potem tylko w wywolywaczce RAWow podciągnąć suwakami w obie strony i zakres tonalny lekko się zwiększy. Sposób, który chyba każdy stosuje, ale innego też nie znam

Co do krótszego czasu to właśnie strasznie ciężko było mi na niższych czasach robić zdjęcia a chciałem jakieś panoramowanie zrobić. Dodam, że to widoczne na niektórych zdjęciach zostało dodane w PS przez poruszenie
    Tak, widać od razu które to zdjęcie. Najlepszy sposób wg mnie na panoramowanie to Manual Focus (wysoka przysłona, ostrość na nieskończoność w przypadku samolotu), czas < 1/50 ciągniesz aparatem za obiektem i odpalasz serię high speed ile aparat jest w stanie fpsów wycisnąć, cały czas trzymając w wizjerze obiekt w tym samym miejscu. Czasem któreś zdjęcie ze środka serii się nadaje. Nie fotografowałem nigdy samolotów, ale wydaje mi się, że nie powinno to być trudniejsze niż panoramowanie samochodów.

A i jeśli chodzi o tą przestrzeń przed samolotem czy za, zależało mi żeby złapać też trochę tego dymu i dlatego tak kadrowałem.
    Jak widzisz nie dla wszystkich to było jasne
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Miasto
    Płock

Domyślnie

W 1000D nie ma pomiaru punktowego .
    Prawdę mówiąc pierwszy raz robiłem zdjęcia na tego typu imprezie, jak za rok będzie znowu w Płocku albo może niedługo gdzieś niedaleko to się wybiorę i spróbuję poprawić błędy.

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

10-czyli pies, jak dla mnie bardzo fajnie skadrowane
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Miasto
    Płock

Domyślnie

i kolejne...:
    13

14
    Ostatnio edytowane przez Szymek ; 07-07-2011 o 14:38

Dopiero zaczyna Awatar Rrrr

Domyślnie

Jak dla mnie fajne fotki, coś nowego, bo masa zdjęć "modelek" już mi się przejadła .
    Strona domowa: http://tomaszkotarski.pl
    Tanie strony www na zamówienie.
    Druk wielkoformatowy w świetnej jakości.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów