Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Sprzedam...

Dopiero zaczyna

Domyślnie Sprzedam...

Jestem wielkim fanem wątku giełdowego Canon Board - dział sprzedam. Chciałbym się podzielić moimi spostrzeżeniami, związanymi z treścią ogłoszeń powyższego działu dotyczących sprzętu wystawianego z racji jego nieużytkowania.

Do rzeczy, zastanawia mnie po co kupować lampę błyskową powiedzmy (580 ex lub 580 ex II) którą wykonamy przez rok 500 błysków, chyba nie po to, by poprawić balans aparatu lub żeby ją po roku sprzedać. Podobna kwestia tyczy się obiektywu kupujemy go, robimy 500-1000 zdjęć, odkładamy na półkę by po roku stwierdzić, że nadeszła pora by się go pozbyć.

Sprawa wygląda dokładnie tak samo jak w przypadku używanego auta wiek 5 lat a na liczniku 25 000 km. Po co wypisywac takie dziwne rzeczy?

Czy ktoś wierzy w takie historię, czy może ja jestem nazbyt podejrzliwy?

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

wśród userów tego forum używanie lampy jest beeee, więc 2-3-4 a nawet 5 letnie moga mieć taki "przebieg"
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

Jesteś przewrażliwiony.
    Swego czasu miałem Canona 10-22. Zrobiłem nim może 1000 zdjęć i przez większą część czsu leżał w plecaku. Postanowiłem go sprzedać po 2 latach ze względu na przejście na FF. Cropa również miałem, ale przestałem z niego korzystać i wolałem zainwestować w coś co bardziej mi się przyda. Obiektyw był w bdb. stanie. Bez śladów użytkowania (dbam o każdy sprzęt jaki posiadam). Kupujący był zaskoczony i nie dowierzał, że szkło jest w takiej kondycji. Na koniec powiedział mi, że podejrzewał mnie, iż komuś ukradłem i sprzedaję Powiedziałem, gościowi że jestem pewien iż wszystko jest ok, nie mam nic do ukrycia i jeśli ma jakieś zastrzeżenia i pytania to śmiało może się kontaktować.

Puszkę 400D z gripem sprzedałem bratu i nie musiałem się nikomu tłumaczyć. Doskonale wiedział co bierze.

Ale nie wszyscy są uczciwi. Nie ma znaczenia czy sprzedają fotograficzny sprzęt czy auta.

W branży moto mówi się, że jak ktoś ma do sprzedania auto w rzeczywiscie bdb stanie, to takie auto sprzedaje się bez ogłoszenia na otomoto, allegro etc.

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

must.know z lampami te przebiegi często są realne, sam po sobie stwierdzam, że na wszelki wypadek noszę 2x430EX, a w ciągu ostatniego roku korzystałem tylko z jednej i wykonałem +-300 błysków. Dodatkowo z obiektywami też jest podobnie, przy kolejnych zakupach często któryś z obiektywów staje się coraz rzadziej używany.

Początki nałogu

Domyślnie

Mam od czterech lat 5D i czy ktoś mi uwierzy, że ma przebieg około 12 tys? Kiedyś szanowałem każdą klatkę (były to czasy samodzielnego ciecia filmów i zakładania do szpul) i ten nawyk mi pozostał. Po wyjeździe na tygodniowy urlop mam max 400-600 fotek i z tego i tak przynajmniej połowę kasuję. A jak ktoś nie umie robic zdjęć i myśleć przy tym, to i tryb seryjny mu nie pomoże.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No chyba że kupujesz lampe od gościa który zarabia na fotach pstryka tysiącami na róznych imprezach i sprzedaje ją po dwóch latach intensywnego użytkowania i próbuje przekonać cię że jest tylko amatorem a lampe używał tylko na rodzinnych imprezach( w necie ogłasza sie jako zawodowiec od studniówek,wesel,bali maturalnych itp).
    Gdyby Bóg chciał aby człowiek latał dałby mu skrzydła,gdyby nie chciał nie dałby mu wyobraźni.:-D

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

Moja mama ma Volkswagena Polo kupionego w salonie w 2002r, od nowości u niej. Przejechała dotychczas 60 tyś. km...

Czemu tu się dziwić. Ja kupiłem Canona 50 1.8 i też zrobiłem nim może z 1000 zdjęć - większą część czasu spędza w torbie.
    Ostatnio edytowane przez yakuza144 ; 03-07-2011 o 20:36

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yakuza144 Zobacz posta
    Moja mama ma Volkswagena Polo kupionego w salonie w 2002r, od nowości u niej. Przejechała dotychczas 60 tyś. km...
    To dużo jeździ :wink::grin:. Ja miałem sąsiada który miał 8-letnią skodę Felicję i przejechane trochę ponad 2000 km. Do tego garażowana. Nie zmieniło to faktu że jak próbował to sprzedać (za dość dużą kwotę) to i tak mu nikt nie wierzył. W sumie wynika z tego, że jeździć/używać ile wlezie - jak się planuje odsprzedaż przedmiotu po jakimś czasie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bardzo dobrze, że ten temat został podjęty. Może da do myślenia różnym "mieszaczom" sprzętu, którzy czasem, zanim coś kupią, już myślą, jak to coś odsprzedać z zyskiem. Chciałbym, by userzy CB potraktowali go (temat) na serio.

Coś już napisał Awatar fabian
    Miasto
    krk/ski

Domyślnie

...jeżeli ktoś korzysta mało ze sprzętu (flash, lens) - to to jest m.in powód sprzedaży - lepiej przecież sprzedać coś co leży w torbie dołożyć kasę i kupić coś innego (lepszego? droższego?, czy to testów inne szkło). wielu z was pewnie kupiło jakiegoś samyanga, żeby samemu się przekonać jakie to 8, czy 14 mm jest. pasuje - zostawiacie, nie - na giełdę.
    sam w torbie mam szkiełko, które prawie od roku leży i ciąży, a pewnie szybko go nie założę - 1k, może 2k fotek.

...nie można chyba traktować wszystkich jak oszustów

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów