Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Odbitka zdjęcia 5 Mpix na 30x40 cm - robić preprocessing ?

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pachura Zobacz posta
    Cześć,

Mam dość udane zdjęcie, ale zrobione bardzo dawno aparatem 5 Mpix (Minolta Dimage 7i). Przy odbitce 30x40cm daje to jakieś 163 dpi. W fotolabach odbitki robione są chyba standardowo na 300 dpi, nieprawdaż ? Zatem, czy powinienem:

- oddać zdjęcie takie jakie jest i nie oni się troszczą
    - zrobić w Photoshopie upscaling do 300 dpi używając bicubic resampling i dać im takiego TIF-a
    - bawić się w jakieś magiczne programy typu GenuineFractals (Perfect Resize) które wydają się dawać lepszy efekt przy powiększaniu

...?

Dzięki !
    Po prostu dac do labu i zrobic odbitke. Po co masz przeskalowywac skoro i tak nie zyskasz na jakosci?
    Poza tym ja z mojej Dimage 5i, 5Hi robilem wydruki na formacie A0 i wygladaly OK.
    Wez pod uwage ze im wieksze zdjecie z tym dalszej odleglosci je ogladasz, wiec to 300dpi nie jest ci tak naprawde potrzebne.
    Poza tym jak pisalem, skoro nie masz czegos na zdjeciu, to i tak nic nie zyskasz przeskalowywujac je w gore.
    Zrob odbitke, zobaczysz jak wyjdzie, tylko ogladaj potem normalnie a nie z lupa z odleglosci 10cm.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Początki nałogu

Domyślnie

ja mam 3 odbitki 30x40 z nikona d50, 6mpix, jakość jest dobra - naprawdę

mam też 50x70 z d2hs, 4mpx, tutaj gorzej, aczkolwiek wisi na ścianie i z normalnej odległości wygląda dobrze

tak więc bez stresu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Tym gościom z "kryminalnych zagadek" to się jakoś udaje
    w USA potrafia zdjecie 32x32pix interpolowac na 10mpix z ostroscia jak strzelone 1D mark III.

Początki nałogu

Domyślnie

ja robilem 100x70 z Canona 350d i wyszlo naprawdę dobrze + oczywiście tego się nie ogląda z 30cm tylko z 1m w dal
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    w USA potrafia zdjecie 32x32pix interpolowac na 10mpix z ostroscia jak strzelone 1D mark III.
    Chyba flagi amerykanskiej zrobionej w Corelu ;-)
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów