Bo z gripem należy sie obchodzić delikatniea nie silowo
To jednak tworzywo a nie metal.
Bo z gripem należy sie obchodzić delikatniea nie silowo
To jednak tworzywo a nie metal.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
No to tworzywo czy stop magnezu? :-P
Bez jaj, żebym musiał z gripem się obchodzic jak z jajkiem...
Znajomy używał 5DII z alphą do reporterki, czasem w taki sposób i w takich warunkach gdzie ja bym się zastanawiał czy 1D "da radę"
Ja używam co prawda "normalnie" i od 2lat nic mi się z gripem nie stało.
To, że komuś padł po 1,5miesiąca to miał pecha, wadliwy egzemplarz też się może zdarzyc.
IMHO 1000zł za grip to przegięcie. Używka za 750-800 (tyle mniej więcej chodzą) to też nadal dużo.
Może jak bym trafił na taką okazję jak Ty za 500 to bym się 3razy zastanowił i pewnie zdecydował...
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Pisząc tworzywo mam na myśli kółka obracające śrubę a nie zewnętrzną konstrukcję poszycia gripa. Czasem wystarczy pomyśleć Kolego nad przesłaniem![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Metal też idzie ukręcić :-D
Eee... tam. Po prostu pech i już. Wadliwe sztuki, partie są w każdej dziedzinie.
@ Bolek02
a emotke widziałeś Kolego i zastanowiłeś się nad jej przesłaniem? ;-)
@michael_key
to prawda, jednak jak by mi się uchrupało kółeczko w gripie za którego dałem tysiaka to bym był co najmniej zły ;-)
Ja tam wole zamiennik i już
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Widziałem Goomis, a jakże, tylko myślałem, że nie do końca skumałeś
Jak wydałem 5 tyś na puchę, to nie bedę tych 500 zeta na oryginał żałował.
Ja tak mam, ze jak przyszczedze to wtopa i zawsze coś nie tak![]()
Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 22-07-2011 o 21:11
Hej !
Mi tez padla ta przekladnia w orginale. Mogli by od razu gwint statywowy zrobic plastikowy :-) - cena 1000pln - zawsze jak to widze to ogarnia mnie smiech...
Jakby nie mogli zrobic centralnie bez przekladni - tak jak jest np. w BG-E5 do 450D .
Bardzo polecam Meike (alpha juz chyba nie istnieje) . MK-500D - taki ma symbol do 500D. MK-5D2 do 5d2. Metalowo-plastikowy - bardzo ladnie siedzi - a na kolko trzeba uwazac.
Pozdr i miłego dnia !!!
Odświeżę temat.Od jakiegoś czasu miałem też padniętą zębatkę.
Znalazłem sposób na odkręcanie gripa bez pomocy kółeczka,ale nie dawało mi spokoju to że nic z tym nie mogę zrobić.Po poszukiwaniach zębatki (podobnej )w sklepach modelarskich dałem sobie spokój -do wczoraj
Powiedziałem sobie że coś z tym trzeba zrobić
Mając starą drukarkę Lexmark Z11 udałem się do piwnicy w celu sprawdzenia czy coś z niej można wykorzystać .Znalazłem jedno kółko z podajnika papieru które by się nadawało.Było to duże kółko z wieńcem zębatym na zewnątrz i zębatką taką jak potrzebowałem wewnątrz.Otwór wewnątrz był jednak 6mm.
Po odcięciu zewnętrznego wieńca zębatego i zeszlifowaniu na papierze ściernym od spodu całości do równa trzeba było dopasować element bo uszkodzonego kółka z gripu.
W uszkodzonym kółku kikut po zębatce był około 9mm.
Zamocowałem kółeczko we wiertarce( lepiej ja była by tokareczka) i pilniczkiem doszlifowałem do wymiaru 6mm aby nacisnąć na to dorobiony element .
Tak dorobiony element nacisnąłem na klej (kropelka) na kółko gripa i dopasowałem wysokość zębatki do takiej jak potrzebowałem.Całość skręciłem i chodzi jak nowe.
Jedyny mankament że dorobiona zębatka taż jest plastikowa![]()
Moje pytanie jest takie , zauważyłem ze w org. gripach z przekladnia 6d, 5dmk2,3 , metalowa sruba statywowa mocujaca grip do puchy ma spore luzy, czy tak powinno być ... ?
Pozdr i miłego dnia !!!
Tak ma luzy - ale po dokręceniu już nie. Luzy ma tylko plastikowe pokrętło - bo tam jest przekładnia.
Problem w tym, że przy używaniu całość ma tendencje do stopniowego odkręcania się.