Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: iso filmu (forsowanie)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Mroczek w swojej pierwszej książce opisywał, jak forsował bez problemu filmy BW do 1600 lub nawet 3200
    Taaaa... tylko on to robił na Fotopanie, którego już chyba nima ;-)

Ilford daje mozliwość do ISO 12500 i (podobno) więcej.

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Taaaa... tylko on to robił na Fotopanie, którego już chyba nima ;-)

Ilford daje mozliwość do ISO 12500 i (podobno) więcej.

Janusz

no tak ale tutaj wszystko jzu zalezy jak wydajny masz wywolywacz, dostalismy ostatnio Ilfoteca HC, geste to to jak syrop dla dzieci, litrowa butelka 150 zl kosztuje, ale wydaje mi sie ze z powodzeniem 6400 mozna by z niego wyciagnac, moze nawet 12500, no chyba ze ktos woli nie rozcienczac wywolywacza
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Z tego co pamietam jakis wysokoczuly Kodak (3200 chyba) dawal sie forsowac do 12500. Zreszta ogolna zasada jest taka, ze filmy wysokoczule daja sie lepiej forsowac niz niskoczule. Generalnie jak forsujemy to na kliszy od 400 ISO w gore. I trzeba pamietac, ze forsowanie robimy na calej kliszy. Inaczej zwalimy te klatki, ktore byly naswietlane 'normalnie'. No i koniecznie laboludek musi zostac o tym poinformowany, jak ma to wywolywac.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    no tak ....moze nawet 12500, no chyba ze ktos woli nie rozcienczac wywolywacza

Nawet napewno :-)

Swoją drogą cyfrze do tych 12500 narazie troche daleko. Z Ilforda podobno można wycisnąć jeszcze trochę więcej.

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ech.
    To pokolei. Pszczola: Zacytowałeś jeden z badziewniejszych kursów foto, w dodatku przetłumaczony przez jakiegoś ignoranta.
    W żadnym wypadku nie da się czułości ,,polepszyć''. Można ją zwiększyć lub zmniejszyć poprzez odpowiednie techniki wołania.
    Tomasz: Nie wiem jak z labami ,,dziwnymi''. Jak nie wiedzą co to forsowanie, po prostu nie oddam im takiej rolki do wywołania. Niektóre mają to w cenniku. Aha, i DX tu nie ma nic do rzeczy - C41 zawsze jest wołany tak samo, niezależnie od czułości filmu. Proces trwa tyle samo i odbywa się w tej samej temperaturze. Po prostu są filmy bardziej i mniej czułe (-:
    Nie wiem jak w innych, w jednym z labów ZTCW forsowanie (mowa o C41 teraz) odbywa się poprzez zwiększenie temperatury wywoływacza, bo maszyna ma czas wołania stały i zmienić się tego nie da.
    Niektóre negatywy kolorowe MZ bardziej nadają się do forsowania, niż do naświetlania ich według tego co producent mówi, np Agfa XRG200. (-: Normalnie taki sobie, ale na 800 - idealny film imprezowy!

Jeśli chodzi o wysokie czułości materiałów srebrowych, to owszem, uzyskiwałem bardzo dobre rezultaty forsując kodaka TriX 400 na 3200 w D76 oraz TMAX400 w TMAX. I wychodziło MZ znacznie lepiej (mniejsze zadymienie, większa gęstość) niż TMAX3200 naświetlany i wołany nominalnie (-:.
    Nie próbowałem, ale słyszałem, że Ilforda Delta3200 bez problemu daje się forsować do 12500.
    Oczywiście nie każdy materiał nadaje się tak samo do forsowania, jak również nie każdy wywoływacz.

A, są jeszcze filmy BW do procesu C41. Tych zazwyczaj nie trzeba ani forsować ani osłabiać, są to filmy zazwyczaj o czułości 200 i naświetlone od iso 50 do 800, a obrabiane normalnie - dają bardzo pozytywne wyniki. Ale sam nie próbowałem, jako BW preferuję sreberka i samodzielną obróbkę.

Nie forsoałem nigdy slajdów, toteż o tym się nie wypowiem.

No.. mam nadzieję, że bardzo nie namieszałem i że dużo błędów merytorycznych tu nie narobiłem. Jak coś to krzyczcie.
    OT:
    Pozdrawiam przedsylwestrowo, dobrego roku i małego kaca życzę!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    A, są jeszcze filmy BW do procesu C41. Tych zazwyczaj nie trzeba ani forsować ani osłabiać, są to filmy zazwyczaj o czułości 200

Te dwa podobno najbardziej znane - Ilford XP2 i Kodak Profoto BW - maja czulosc 400 .

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Te dwa podobno najbardziej znane - Ilford XP2 i Kodak Profoto BW - maja czulosc 400 .
    Jako i Kodak T400CN :-)
    Kupa złomu i Lightroom

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    No, rzeczywiście. Wybaczcie - nie wiem, nie pamiętam, zrobiłem tylko jedną rolkę profotoBW (-:
    Czyli jak, od 100 do 1600 można je naświetlać? Widziałem XP2 niedoświetlony o dwie działki (czyli na 1600), w ciemnych pomieszczeniach i ... na tych zdjęciach są szegóły w cieniach!

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ech.

Nie wiem jak w innych, w jednym z labów ZTCW forsowanie (mowa o C41 teraz) odbywa się poprzez zwiększenie temperatury wywoływacza, bo maszyna ma czas wołania stały i zmienić się tego nie da.
    Przeciągowa - tak i najczęściej na niej forsowanie jest niemożliwe. Forsują laby które wołają negatywy / slajdy na maszynach ramowych i polega to oczywiście na skróceniu / wydłużeniu czasu wołania (pull / push).

A, są jeszcze filmy BW do procesu C41. Tych zazwyczaj nie trzeba ani forsować ani osłabiać, są to filmy zazwyczaj o czułości 200 i naświetlone od iso 50 do 800, a obrabiane normalnie - dają bardzo pozytywne wyniki. Ale sam
    Tu już Vitez sprostował. AFAIK wszystkie obecne aktualnie na rynku mają EI400. Ilford XP2 wg. producenta może być traktowany EI od 50 do 800 przy standardowym wywołaniu C41, coś tam kiedyś próbowałem ale z BW do C41 najbardziej lubiłem Kodaki.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

No, rzeczywiście. Wybaczcie - nie wiem, nie pamiętam, zrobiłem tylko jedną rolkę profotoBW (-:
    Czyli jak, od 100 do 1600 można je naświetlać? Widziałem XP2 niedoświetlony o dwie działki (czyli na 1600), w ciemnych pomieszczeniach i ... na tych zdjęciach są szegóły w cieniach!
    Tylko XP2 można naświetlać z róznymi EI bez forsowania. Kodaki można forsować o jedną działkę z niezłymi rezultatami. Tak swoją drogą to z Kodaków do C41 został Profoto i BW400CN który zastąpił Portrę 400 BW (świetna IMHO była) i T400CN.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów