michael_key: Zgadzam się w zupełności, ten obiektyw nie zachwyca, ale znajdźmy inny z tego segmentu który zachwyca, pomijam 24-70 to już jednak troszkę inna charakterystyka.
michael_key: Zgadzam się w zupełności, ten obiektyw nie zachwyca, ale znajdźmy inny z tego segmentu który zachwyca, pomijam 24-70 to już jednak troszkę inna charakterystyka.
7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.
Pewnie, że nie.
Uważam, że to bardzo dobra propozycja. Generalnie fanie go mieć.
Witam
Popieram że 24-105 to świetny obiektyw, uniwersalny, szybki, ostry i nie za ciężki. Ja co prawda go używam z FF i bardzo mi odpowiada. Kupowałem cały zestaw z myślą o czekających wakacjach i na razie testowanie na różnych łączkach, w parkach i spacerach potwierdza wybór. Co do współpracy z 500d, to ja osobiście jedyne ale widziałbym w braku szerokiego kąta (24 x 1,6 i trochę się zawęzi), a ja osobiście czasem pstrykam szeroko, ale to już indywidualna sprawa, a poza tym obiektyw super.
Na 450D też jakiś czas temu stałem przed podobnym dylematem i wybrałem Tamrona 17-50 F2.8 wersja bez stabilizacji, uważam że do niepełnoklatkowego korpusu to świetne szkło, relacja jakość/ cena jest nie do przebicia, a fotki świetne. Nie miałem kłopotów z ostrością i autofocusem, aczkolwiek po naczytaniu się różnych wątków o trafiających się niedobrych egzemplarzach zakupu dokonałem u kolegi Cichego, który wybrał dobry egzemplarz i rzeczywiście nie miałem żadnych przykrych doświadczeń (polecam ten sposób). Teraz mój stary 450d właśnie z owym Tamronem przeszedł w ręce Córki, niech się Dziecko uczy.
Pozdrawiam
Smok
"Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair
Jeśli zrezygnowałeś z Tamrona 17-50 ze względu na AF i to, że nie potrzebujesz stałego światła 2,8 to mogę polecić ci Sigmę 17-70 2,8-4,0 OS HSM .
Szkiełko jak dla mnie świetnie, AF szybki i celny (choć są szybsze) - brak tylko FTM, ale można przeżyć.
Początkowo też bałem się Sigmy, ale nowe chyba już całkiem mają rozwiązany problem komunikacji i AF.
Kolega ma 7D z 18-135 i jak się pobawił moim, to stwierdził, że chyba sprzeda swojego i też kupi tą Sigmę, bo fajna, ostra i dość jasna.
Moim zdaniem ciekawsza od 24-105 na cropie (a już od 17-40 n a pewno) i tańsza, więc jeśli nie planujesz FF, to nie widzę sensu kupować L-ki.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Klamka zapadła - 24-105 zawita w mojej torbie
Ostatnie pytanie- jak jest z rozrzutem jakościowym? Słyszałem, że trafiają się mniej ostre sztuki, a mam możliwość, żeby szkło te kupił i przywiózł mi mój znajomy. "Ryzykować" czy lepiej kupić samemu?
5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L
Ja kupiłem pierwsze z brzegu i jest ok. Później również słyszałem opinie, że są dość równe w porównaniu z 24-70 czy 17-40. Ale zawsze może się trafić jakiś gniot produkcyjny. Kwestia, czy będziesz miał szansę to jakoś reklamować.
Aha, przypomniałem sobie, że była taka seria, która przy pewnych warunkach i ustawieniach dawała flarę (Canon to nawet oficjalnie ogłaszał). Co ciekawe jak sprawdziłem rok produkcji swojego, to właśnie należał do tej grupy ryzyka, ale nigdy czegoś takiego nie zauważyłem w praktyce. Tylko nie pamiętam co to za roczniki były.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Z początku produkcji.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A ja mam prośbę. Jak już kupisz, napisz, jak znosisz beczkę w okolicach ogniskowych "normalnostandardowych". Piszę poważnie i bez złośliwości. Ciekawi mnie, czy tylko ja jestem uczulony na tę sprawę.
Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 03-07-2011 o 21:45 Powód: Automerged Doublepost
Kupowałem swojego w styczniu (przez internet) - to jedyny posiadany przeze mnie obiektyw który nie wymagał kalibracji.
7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.