Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Softbox a parasol

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie Softbox a parasol

Witam,
    Mam pytanie dot. uzywania "rozpraszaczy" swiata w studio. Jak jest roznica miedzy uzyciem softboxa a uzyciem srebrnego parasola?Czy roznica polega na skupieniu blysku? Wytlumaczcie mi prosze. Pozdr.

Domyślnie

Polecam google A tak na powaznie to srebrna parasolka daje po pierwsze jako parasolka mniej kontrolowane swiatlo pod wzgledem konta padania i rozproszenia, ale przede wszysktim bardziej kontrastowe oswietlenie ze wzgledu na silniejsze odbicie swiatla od srebrnej powierzchni. Przyklady znajdziesz nawet na Allegro pod parasolki.
    To tyle.

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

No i bliki w oczach się różnią, he he.
    Mi bardziej podobają się te z parasolki.
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeszcze dodam, że softbox zabiera więcej mocy. Ze srebrnej parasolki jest światło odbite, z softboxa rozproszone (jak przez białą parasolkę, tyle że ona zabiera mniej mocy). To też jakaś różnica Właśnie większa kontrastowość odbitego od srebrnej powierzchni i wydobycie szczegółów. Softbox/biała parasolka - bardziej miękkie światło, łagodniejsze cienie. Co do mocy to ważna jest ona przy lampach aparatowych albo niewielkiej mocy żarówkach błyskowych, które to przy wielu zastosowaniach są zupełnie wystarczające a o wiele tańsze A do skupienia światła to plaster miodu albo strumienica.
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 31-12-2005 o 13:54

Uprawnienia umieszczania postów