Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Płyta zasilania?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Oleśnica

Domyślnie Płyta zasilania?

Witam,
    jakiś tydzień temu spotkała mnie niemiła niespodzianka, gdy wchodząc na Śnieżkę, wyciągnąłem mojego 400d, żeby zrobić zdjęcie. Przesunięcie włącznika nie spowodowało żadnej reakcji aparatu. Pomyślałem, że może rozładowała się bateria, chociaż dzień wcześniej miała dwie kreski, włożyłem więc zapasowy, naładowany dzień wcześniej akumulator. Kontrolka "on" zaświeciła się, aparat ustawiał nawet ostrość, ale nie chciał zrobić zdjęcia, ekran był czarny. Po przesunięciu włącznika w pozycję "off" kontrolka pracy nie zgasła. Pomogło dopiero wyciągnięcie baterii.
    Dzwoniłem do zakładu naprawiającego aparaty we Wrocławiu na ul. Daszyńskiego, ale miły pan powiedział mi, że nikt mi tego nie naprawi, jedyne wyjście to Żytnia.
    Wysłałem aparat do Warszawy i dzisiaj przesłali mi wycenę naprawy.
    "PODCZAS SPRAWDZANIA USTERKA NIE WYSTAPILA. W PAMIECI APARATU INFORMACJA O SLABYM
    ZASILANIU. WYMIANA PLYTY ZASILANIA"
    CZĘŚCI - PCB ASS'Y, MD"
    Cena za tą przyjemność to 350 zł
    Teraz prośba o pomoc. Czy ktoś zna fachowca, który byłby w stanie naprawić mojego Canona? Z opisu usterki wynika, że może to problem jakiegoś bezpiecznika, lub innej, tańszej części niż cała płyta zasilania. Miał ktoś podobny problem?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

ale z tego co napisali to u nich działa?
    skoro tak to bym na razie odpuścił.. aha - jako akumulatorów używasz zamienników czy oryginałów?
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Oleśnica

Domyślnie

No właśnie też mnie zaciekawiło to zdanie. Jeśli u nich działa to chyba problem z moim akumulatorem? Napisałem im, żeby to uszczegółowili.
    Mam akumulator oryginalny i zamiennik.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rzepek Zobacz posta
    Teraz prośba o pomoc. Czy ktoś zna fachowca, który byłby w stanie naprawić mojego Canona? Z opisu usterki wynika, że może to problem jakiegoś bezpiecznika, lub innej, tańszej części niż cała płyta zasilania. Miał ktoś podobny problem?
    Zapytaj tutaj:
    http://www.emiasto.org/karolczak_jan...go_233044.html
    http://europaserwis.pl/kontakt.html
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Oleśnica

Domyślnie

Witam,
    MacGyver -> dzięki za linki. W "Europaserwis" powiedzieli mi, że jeśli przyniose im aparat dokonają bezpłatnej wyceny, a ceny napraw u nich nie przekraczają cen nowego sprzętu i cen w autoryzowanych serwisach (akurat to nie jest pocieszające).
    Dostałem odpowiedź z Żytniej dotyczące moich wątpliwości co do nie stwierdzenia usterki podczas serwisowania:
    "Witam. Na naszych serwisowych bateriach aparat działa prawidłowo, proszę sprawdzić ładowarkę oraz baterię.
    W pamięci aparatu zapis o słabym zasilaniu co może świadczyć o uszkodzonej płycie zasilającej.
    Pozdrawiam,
    Andrzej Szwaciński"
    Myślicie, że może coś być nie tak z moją ładowarką, skoro obie moje baterie nie zadziałały?
    O co chodzi z tym zapisem w pamięci aparatu o słabym zasilaniu?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli masz uszkodzoną ładowarkę to jak najbardziej akumulatory nią naładowane mogą powodować problemy.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Rozładuj aku do zera, naładuj inna ładowarką i sprawdź co się wtedy stanie.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Oleśnica

Domyślnie

Czy zapis w pamięci aparatu o słabym zasilaniu, jest po prostu informacją, że przykładowo tydzień temu włożyłem zepsutą baterię, tzn czy ta pamięc rejestruje przeszłe zdarzenia? Czy też ten zapis, świadczy o jakiejś usterce Canona?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Odczep się od tego zapisu i sprawdź na akumulatorach ładowanych inną ładowarką A kto to wie co aparat sobie rejestruje w swojej pamięci, pytaj na Żytniej bo tutaj zapewne 99% forumowiczów pierwszy raz słyszy o jakieś pamięci diagnostycznej w aparacie.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Odczep się od tego zapisu i sprawdź na akumulatorach ładowanych inną ładowarką A kto to wie co aparat sobie rejestruje w swojej pamięci, pytaj na Żytniej bo tutaj zapewne 99% forumowiczów pierwszy raz słyszy o jakieś pamięci diagnostycznej w aparacie.
    Ale to ciekawe, czy wkładając jakieś niedoładowane aku, aparat sobie coś zapisuje i czy trzeba wymieniać jakieś podzespoły...bo jest usterka.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów