Czy Ktoś testował , rózne nastawy zooma w lampie przy stofenie i lampie ustawionej pod kątem ?
Czy jest różnica w mocy błysku ?
Czy Ktoś testował , rózne nastawy zooma w lampie przy stofenie i lampie ustawionej pod kątem ?
Czy jest różnica w mocy błysku ?
Jeju .....czepiasz się :-)
Zwykła literówka ;-( Ale wracając do tematu , to mam wrażenie , że jak dam lampę pod kątem z nasadką stofena i ustawię zoom lampy na 105 to daje dużo więcej światła niż przy ustawieniu zooma na auto . Przy czym kąt świecenia jest ten sam , więc nawet przy 17mm naświetlony prawidłowo jest pełny kadr .
Dzięĸuję moderatorom za zmianę tytułu :-)
Troszkę Waść namieszałeś. Po co bawisz się ręcznym przestawianiem zooma na 105mm i robisz tym zdjecia na 17mm? To chyba jasne, że przy dłuższej ogniskowej lampa musi uderzyć zdecydowanie mocniej, żeby oświetlić dalsze plany. Czyli większa moc na mniejszych ogniskowych wcale wtedy nie dziwi.
Nasadka nie ma tu nic do rzeczy. Przypominam, że lampa ma swoją, naprawdę niegłupią automatykę, która wysyła błysk wstępny. Wtedy to dowiaduje się, że coś ogranicza moc błysku i uderza z potrzebną siłą.
Na przyszłość gdybyś potrzebował zwiększać moc lampy, to łatwiej zmienić korekcję na "+". Wtedy poza większą mocą lampy masz jeszcze powtarzalne wyniki.
Jarek
Nie namieszałem . Doskonale wiem jak działa automatyka lampy , jak również do czego służy korekcja expozycji . Zmiana expozycji na "+" nie zwiększy mocu lampy !
Jeżli korzystamy z nasadki , zalecanym ustawieniem lampy jest 45 stopni . Po takim ustawieniu zoom lampy nie działa automatycznie lecz ustawia się w pozycji 50mm. Jaki ma to sens , jeżeli kąt rozsyłu zależy od nasadki ? Więc po przestawieniu zooma na 105 uzyskuję większą efektywność świecenia , chyba że jest to tylko moje odczucie . Dlatego też rozpocząłem ten wątek by dowiedzieć się czy ktoś testował podobne ustawienia .
Dokładnie tak .Zamieszczone przez KMV10