Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Wpływ zooma lampy a stofen

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie Wpływ zooma lampy a stofen

Czy Ktoś testował , rózne nastawy zooma w lampie przy stofenie i lampie ustawionej pod kątem ?
    Czy jest różnica w mocy błysku ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Trzeba by zmienić tytuł wątku - zamiast "lamy" powinno być "lampy" inaczej brzmi nieco zagadkowo, żeby nie powiedzieć zoologicznie

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Jeju .....czepiasz się :-)

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie wiem czemu,ale tytuł wątku skojarzył mi się z Dalej Lamą
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    Jeju .....czepiasz się :-)
    Ależ w żadnym wypadku

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Zwykła literówka ;-( Ale wracając do tematu , to mam wrażenie , że jak dam lampę pod kątem z nasadką stofena i ustawię zoom lampy na 105 to daje dużo więcej światła niż przy ustawieniu zooma na auto . Przy czym kąt świecenia jest ten sam , więc nawet przy 17mm naświetlony prawidłowo jest pełny kadr .

Dzięĸuję moderatorom za zmianę tytułu :-)

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Troszkę Waść namieszałeś. Po co bawisz się ręcznym przestawianiem zooma na 105mm i robisz tym zdjecia na 17mm? To chyba jasne, że przy dłuższej ogniskowej lampa musi uderzyć zdecydowanie mocniej, żeby oświetlić dalsze plany. Czyli większa moc na mniejszych ogniskowych wcale wtedy nie dziwi.

Nasadka nie ma tu nic do rzeczy. Przypominam, że lampa ma swoją, naprawdę niegłupią automatykę, która wysyła błysk wstępny. Wtedy to dowiaduje się, że coś ogranicza moc błysku i uderza z potrzebną siłą.

Na przyszłość gdybyś potrzebował zwiększać moc lampy, to łatwiej zmienić korekcję na "+". Wtedy poza większą mocą lampy masz jeszcze powtarzalne wyniki.
    Jarek

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Nie namieszałem . Doskonale wiem jak działa automatyka lampy , jak również do czego służy korekcja expozycji . Zmiana expozycji na "+" nie zwiększy mocu lampy !

Jeżli korzystamy z nasadki , zalecanym ustawieniem lampy jest 45 stopni . Po takim ustawieniu zoom lampy nie działa automatycznie lecz ustawia się w pozycji 50mm. Jaki ma to sens , jeżeli kąt rozsyłu zależy od nasadki ? Więc po przestawieniu zooma na 105 uzyskuję większą efektywność świecenia , chyba że jest to tylko moje odczucie . Dlatego też rozpocząłem ten wątek by dowiedzieć się czy ktoś testował podobne ustawienia .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    Nie namieszałem . Doskonale wiem jak działa automatyka lampy , jak również do czego służy korekcja expozycji . Zmiana expozycji na "+" nie zwiększy mocu lampy !
    Korekta ekspozycji dla błysku nie zwiększy mocy całkowitej lampy, lecz może zwiększyć moc błysku w stosunku do wartości, które miały być pierwotnie wykorzystywane. Pod warunkiem, że leży to w granicach możliwości lampy (czyli że ma zapas).

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    Korekta ekspozycji dla błysku nie zwiększy mocy całkowitej lampy, lecz może zwiększyć moc błysku w stosunku do wartości, które miały być pierwotnie wykorzystywane. Pod warunkiem, że leży to w granicach możliwości lampy (czyli że ma zapas).
    Dokładnie tak .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów