Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Naprawa obiektywu-koszt?

Mieszany widok

Domyślnie Naprawa obiektywu-koszt?

Witam, oddałem mój obiektyw do serwisu po upadku i dostałem kosztorys:
    Naprawa obiektywu po udarze mechanicznym.Demontaż obiektywu.Demontaż bagnetu.Demontaż osłon.Demontaż głównej elektroniki.Demontaż mechanizmu AF.Naprawa prowadzenia wewnętrznych helicoidów.Kalibracja zespołu AF.Czyszczenie,konserwacja toru optycznego.Czyszczenie,konserwacja kontaktów oraz styków.Montaż oraz kontrola poprawności montażu.Justowanie,kontrola w nieskończoności.Czyszczenie,konserwacja korpusu oraz obudowy.
    Koszt: 380 zł.

Nie pytam czy warto, tylko czy to dużo czy mało, za takie czynności?

Pozdrawiam
    Kapek

Domyślnie

To zależy jaki obiektyw.

P.S. Na KIT'a to pewnie dużo
    Marcin

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no właśnie... napisz o jaki obiektyw chodzi...

Domyślnie

Celowo nie napisałem o jaki obiektyw chodzi , bo doskonale wiem, że jeśli obiektyw kosztuje 400zł to się nie opłaca, a jeśli 2000 to się opłaca. Obiektyw jest raczej ze średniej półki.

Chodzi mi o sam koszt wykonania tych czynności które wypisałem. Czy wydaje się wam, że można to zrobić taniej czy to raczej +/- normalna stawka.

Dzięki za zainteresowanie,
    Pozdrawiam
    Kapek

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kapek Zobacz posta
    Chodzi mi o sam koszt wykonania tych czynności które wypisałem. Czy wydaje się wam, że można to zrobić taniej czy to raczej +/- normalna stawka.
    Koszt jest zależny od tego jak skomplikowany jest obiektyw. Dużo prościej poskładać stałkę niż zoom. Do tego dojść może napęd USM i stabilizacja.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kapek Zobacz posta
    Celowo nie napisałem o jaki obiektyw chodzi , bo doskonale wiem, że jeśli obiektyw kosztuje 400zł to się nie opłaca, a jeśli 2000 to się opłaca. Obiektyw jest raczej ze średniej półki.

Dzięki za zainteresowanie,
    Pozdrawiam
    Kapek
    Podałeś koszt wykonania naprawy i jego skladowych czynności w odniesieniu do obiektywu "X" i ta wycena jest sensowna. Opłacalność naprawy to już zupełnie inna bajka i zależy od ceny wyjściowej naprawianego szkła. IMHO koszt naprawy jest opłacalny jeśli stanowi ok 30% wartości szkła.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

To pytanie typu "ile kosztuje naprawa samochodu" Podaj dokładnie o jakie szkło chodzi. Niemniej serwis wyraźnie dodaje POWAGI wykonywanym czynnościom.

Domyślnie

Zachęcam do odwiedzenia w Warszawie BTFOTO Na Armii Ludowej 12. Tanio i solidnie naprawiają sprzęt

Coś już napisał

Domyślnie

Oczywiście, że cena naprawy zależy od obiektywu.

Co powiesz na 320PLN za cytuję "regulacja optyczna" ?

Napisz jaki serwis i jaki obiektyw, zawsze może się przydać innym takie info.
    Ostatnio edytowane przez tmkwol ; 29-06-2011 o 18:56

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

orientuje się ktoś ile może kosztować wymiana przesłony w 70-200 2,8 L ?
    Eos system

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów