Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Naprawa obiektywu-koszt?

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kapek Zobacz posta
    Witam, oddałem mój obiektyw do serwisu po upadku i dostałem kosztorys:
    Naprawa obiektywu po udarze mechanicznym.Demontaż obiektywu.Demontaż bagnetu.Demontaż osłon.Demontaż głównej elektroniki.Demontaż mechanizmu AF.Naprawa prowadzenia wewnętrznych helicoidów.Kalibracja zespołu AF.Czyszczenie,konserwacja toru optycznego.Czyszczenie,konserwacja kontaktów oraz styków.Montaż oraz kontrola poprawności montażu.Justowanie,kontrola w nieskończoności.Czyszczenie,konserwacja korpusu oraz obudowy.
    Koszt: 380 zł.

Nie pytam czy warto, tylko czy to dużo czy mało, za takie czynności?

Pozdrawiam
    Kapek
    Tak się składa, że w ostatnim czasie moje 24-70L zaliczyło niekontrolowany upadek na bagnet w terenie, czego efektem było lekkie wgniecenie metalowego ringa. Wysłałem maila na żytnią o orientacyjne koszta naprawy. Odpowiedź grzeczna i stanowcza brzmiała mniej więcej:"nie wyceniamy na odległość, proszę wysłać kurierem, a zrobimy ekspertyzę".
    Przewidując te wszystkie justacje-konserwacje-acje doliczone do rachunku (w końcu to L!) zdecydowałem się za radą kolegów skorzystać z usług miejscowego rzemieślnika o dobrej reputacji.
    Wymiana ringa na nowy kosztowała mnie dokładnie 200zł, żadnych problemów z pracą AF, obiektyw ostrzy tak jak ostrzył, czyli poprawnie.
    Fachowcom z csi podziękowałem, czego po przeczytaniu powyższego posta wcale to, a wcale nie żałuję.
    Pozdrawiam.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Celowo nie napisałem o jaki obiektyw chodzi , bo doskonale wiem, że jeśli obiektyw kosztuje 400zł to się nie opłaca, a jeśli 2000 to się opłaca. Obiektyw jest raczej ze średniej półki.

Chodzi mi o sam koszt wykonania tych czynności które wypisałem. Czy wydaje się wam, że można to zrobić taniej czy to raczej +/- normalna stawka.

Dzięki za zainteresowanie,
    Pozdrawiam
    Kapek
    Podałeś koszt wykonania naprawy i jego skladowych czynności w odniesieniu do obiektywu "X" i ta wycena jest sensowna. Opłacalność naprawy to już zupełnie inna bajka i zależy od ceny wyjściowej naprawianego szkła. IMHO koszt naprawy jest opłacalny jeśli stanowi ok 30% wartości szkła.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Moj 35L wyceniono na 200zł w którym jest bagnet do wymiany. Całkiem znośnie ale okres realizacji wyniesie 2 tygodnie !!!

Dopiero zaczyna Awatar ZarJac
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie EF 24-105mm f/4L - Error 01

Canon EF 24-105mm f/4L IS USM - od stycznia 2006 wykonał około 36.000 zdjęć - Error 01 - czyszczenie styków nie przynosiło poprawy. Diagnoza CSI - uszkodzony mechanizm przysłony. Naprawa - 2 dni (części były dostępne w magazynie). Koszt - materiały (POWER DIAPHRAGM ASS'Y) 200,70 zł, robocizna 369,00 zł.
    EOS R5, CANON RF 24-105mm f/4L IS USM, RF 100mm f2,8L MACRO IS USM, RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM, RF 50mm f/1,8 STM, 580EX, (+ EF-EOS R na wszelki wypadek).

Domyślnie

Heh. Ciekawe że ja zapłaciłem tyle samo (Tamron 28-75):

Detale: Inspekcja / Regulacja / Czyszczenie / Wymiana
    Ostrość x x _ _
    Ogniskowanie/Ustawianie ostrości x x _ _
    Zoom/Ogniskowa x x x _
    Przysłona x x _ x
    Autofocus x x _ _
    Elementy optyczne x x _ x
    Elementy pozostałe x _ _ x
    NIEZBĘDNE CZĘŚCI: okleina pierścienia zoom, zespół przysłony+3G

KOSZTY NAPRAWY
    Ekspertyza 40,00 zł
    Części zamienne 98,00 zł
    Koszt robocizny 146,00 zł
    Koszt w ysyłki 25,00 zł
    Vat 23% 71,07 zł
    Suma 380,07 zł

Domyślnie

Witam, oddałem mój obiektyw do serwisu po upadku i dostałem kosztorys:
    Naprawa obiektywu po udarze mechanicznym.Demontaż obiektywu.Demontaż bagnetu.Demontaż osłon.Demontaż głównej elektroniki.Demontaż mechanizmu AF.Naprawa prowadzenia wewnętrznych helicoidów.Kalibracja zespołu AF.Czyszczenie,konserwacja toru optycznego.Czyszczenie,konserwacja kontaktów oraz styków.Montaż oraz kontrola poprawności montażu.Justowanie,kontrola w nieskończoności.Czyszczenie,konserwacja korpusu oraz obudowy.
    Koszt: 380 zł.

Nie pytam czy warto, tylko czy to dużo czy mało, za takie czynności?

Pozdrawiam
    Kapek
    J właśnie odebrałem obiektyw z żytniej po upadku i wymieniali jakieś prowdniczki czy coś zapłaciłem 377,29 i uwazam że warto bo to 24-70 L
    a cena chyba nie jest wygórowana
    jeśli ktoś uwaza zę dużo może samemu pokusić się o wymiane tego
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów