Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Problem z 28-135 IS USM - coś cyka w środku [film]

Domyślnie Problem z 28-135 IS USM - coś cyka w środku [film]

Witam,

"Pacjent" to Canon 28-135 IS USM. Używam go z 400D. Objawy identyczne jak na filmiku:

http://www.youtube.com/watch?v=1xLqXtCO7IU

Przeszukałem forum, ale nie natrafiłem na podobne schorzenie. Teraz pytanie: jak bardzo jest to poważna usterka? Obiektyw został przywieziony z USA, miałem możliwość zareklamowania go w serwisie Canona w USA, z czego skorzystałem, ale niestety, naprawa okazała się nieskuteczna, ponieważ objaw pozostał.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale cyka i działa czy cyka i nie działa?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Podczas cykania nie da się zrobić żadnego zdjęcia, dopiero jak przestanie cykać, to wtedy można. Cykanie ustaje czasem samoczynnie, czasem pomaga kierowanie aparatu w różne strony, nie ma reguły.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cyka pewnie silnik USM. Do wymiany.

Domyślnie

Warto naprawić? Czy może sprzedać, dołożyć i kupić sprawny egzemplarz (jakaś dobrą, sprawdzoną używkę)?

Domyślnie

A jak przełączysz z IS lub bez, to też "cyka"?.
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Domyślnie

Tak, po wyłączeniu IS objaw również się pojawia. Mogę "wywołać" go sztucznie, jeśli otworzę i zamknę klapkę od baterii (zarówno przy włączonym, jak i wyłączonym aparacie). Czasem aparat leży sobie spokojnie i nagle zaczyna wariować. Zauważyłem, że jak zaczyna się "cykanie" to obraz w wizjerze lekko drży przy każdym "cyknięciu". Ponadto szybkość "cykania" też jest różna. Czasem szybciej, czasem wolniej, czasem tylko ze dwa razy i przestanie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeśli drży obraz, to czy nie będzie to miało związku ze stabilizacją?

Domyślnie

A jak wygląda sprawa "cykania" na manualu ?.
    Też są takie same objawy?
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Domyślnie

@Altair
    To raczej nie będzie stabilizacja, ponieważ po jej wyłączeniu objaw nadal występuje

@czerwiniak
    Na MF zarówno przy włączonej, jak i wyłączonej stabilizacji "cykanie" występuje.

Uprawnienia umieszczania postów