Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Fotografowanie dzieł sztuki. Wysoka rozdzielczość.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Fotografowanie dzieł sztuki. Wysoka rozdzielczość.

Witam,

Stoję przed problemem wykonania zdjęcia dużego obrazu olejnego. Do uzyskania należytej rozdzielczości potrzebuję poskładać wynikowy obraz przynajmniej z czterech ćwiartek. Jak zrobić takie zdjęcia i czym to posklejać? Czy będę potrzebował do tego jakiejś głowicy automatycznej? Wiem, że temat się już przewijał, ale dotyczył głównie zdjęć w plenerze z odpowiednią głowicą, itd. Jak to zrobić dobrze przy takich kontrolowanych warunkach?

Może komuś sie przyda mój ogólny schemat przy fotogrfowaniu obrazów, to proszę:
    Obraz wisi na ciemnej ścianie, dwie lampy halogenowe 500 W ustawione pod kątem 45 i w odległości dwóch obrazów od obrazu. Jedna z lewej druga z prawej. Przed halogenami folia polaryzcyjna A3, nie za blisko, żeby się nie spaliła. Aparat centralnie umieszony w osi obrazu z filtrem polaryzacyjnym. Wsystkie pozostłe światła wyłączone, okna zasłonięte, idealnie jak ściany są ciemne. Wszytsko, żeby wyeliminować ewentualne pobłyski na obrazie.

Domyślnie

a moze szklo tilt-shift i poskladac potem

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie wiem, czy to by się sprawdziło. No i wymaga sporego wkładu finansowego na dobrej jakości szkło. Ktoś ma jakieś pomysły na bardziej przystępny sposób? I czy są jakieś automaty, które by to poskładały?

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Powinien wystarczyć statyw z poziomicą. Ustawiasz dokładnie na przeciw obrazu pilnując poziomu, na każdą ćwiartkę kadrujesz i ustawiasz statyw na nowo. Możesz sobie pozaznaczać ile dokładnie wsunąć/wysunąć statyw oraz ile przesunąć (nie obrócić) w prawo/lewo. Tak czy inaczej każdy fragment musi mieć część wspólna z sąsiednią więc później sklejasz to do kupy w PS. Oczywiście potrzebny teleobiektyw.
    Ostatnio edytowane przez magart ; 27-06-2011 o 12:23
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Spróbuj na jakiś testowych zdjęciach czy Ci tego hugin nie poskleja.
    Tylko nigdy nie składałam w 2 wymiarach, ale podobno się da.
    Bardzo ładnie koryguje, panoramy na 18mm z ręki dają radę ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Coś już napisał

Domyślnie

Dobrze to ścianką skanującą albo na filmie i skanerze w dużym formacie, ewentualnie w średnim. Kładziemy obraz do narzędzia nazywanego po angielsku "copy stand" (nie wiem jak po polsku), które zapewnia utrzymanie odpowiednich kątów. Przesuwania się nie praktykuje - nie da się tego zrobić bez przekrzywienia, chyba żeby mieć stolik z prowadnicami który może jeździć, ale zazwyczaj łatwiej i taniej wziąć film i aparat większego formatu.

Korzystając z w miarę dostępnych technik trzeba najpierw upewnić się, że ściany są prostopadłe, wyznaczyć linię równoległą do obrazu na której będzie matryca (jest zaznaczone na aparacie), dobrze skręcić statyw, ustawić aparat (ciężko będzie z kątami prostymi - brak odpowiednich oznaczeń na ściankach, ale może się uda), zaznaczyć na statywie położenia wszelkich elementów ruchomych, zrobić zdjęcie, podnieść kolumnę do drugiego zdjęcia i zaznaczyć jej położenie, znów zrobić zdjęcie. Potem przesunąć statyw po wyznaczonych liniach równoległych do płaszczyzny obrazu (po 1 linii na nogę, ew. można 2 nogi na 1 linii) i dalej już chyba w miarę jasne. Generalnie ciężka sprawa, zwłaszcza z aparatami gdzie nie można założyć matówki w miejscu czujnika.

Photoshop chyba umiał składać, ale pewnie inni znają lepsze programy.

Bywalec
    Miasto
    Pommern

Domyślnie

Jeżeli to nie jest Bitwa pod Grunwaldem top proponuję zrobić to na jednej klatce, jaką masz gwarancję, że światła są na tyle stabilne abyś uzyskał 4, 9 czy 16 identycznie naświetlonych klatek. Do poskładania Photoshop nada się doskonale.

tak robią to w Google Art Project

http://www.youtube.com/watch?v=aYXdE...embedded#t=44s

Współczuję zabawy z balansem bieli, halogen to ostania rzecz przy reprodukowaniu dzieł sztuki.
    Ostatnio edytowane przez oxydum ; 27-06-2011 o 15:28
    EOS 5, 500N, 400D, 50D

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Właśnie nawiązałem konakt z jednym z najwybitniejszych żyjących artystów ze stanów. Opisze mi proces jak to składa. Pisał, że robi zdjęcia każdej ćwiartki i potem składa. Również oświetla halogenem.
    Mam rozszerzony ColorChecker więc z balansem bieli nie ma problemu.

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A nie prościej przesuwać obraz? Ramą lub plecami będzie oparty o ścianę, która zapewni stałą płaszczyznę przesuwu.
    CanOn Can'tOff

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez masahuku Zobacz posta
    A nie prościej przesuwać obraz? Ramą lub plecami będzie oparty o ścianę, która zapewni stałą płaszczyznę przesuwu.
    Myslę, że ten pomysł jest genialny, bo najłatwiej utrzymać powtrzalność ustawienia całego sprzętu względem wybranej ćwiartki (ósemki itd) obrazu.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów