No racja, za 2k nowego kompa sensownego nie złożysz, z monitorem. Tak czy siak pamiętaj w jakie ograniczenia się pakujesz. Platforma C2D to historia, dostępność pamięci DDR2 spada, jej ceny rosną, jest mniej wydajna, zwłaszcza w porównaniu za trój kanałową. Procków już nie upgradujesz. Jak przestanie starczać, pozostanie wyrzucić.
Ha, jak procek 6 rdzeniowy, to sam procek prawie 2k kosztuje :P
Z tym się nie zgadzam zupełnie. Kupiłeś gotowego Maca i jak na tym wyszedłeś ;-) I to niby synonim jakości. Oczywiście, miałeś pecha, ale zakup gotowca, jak widać, niczego nie gwarantuje, to tylko sprzęt.
Ja około dwa lata temu postanowiłem złożyć nowego kompa jako stacje roboczą. Pierwszy raz składałem kompa od zera nie do zabawy czy gier, ale od razu z myślą do pracy. Miał być wydajny. Tak powstał komp na którym siedzę do dzisiaj, pierwszy system, to był przedpremierowy Win7, bo jeszcze finala nie było.
No więc dwa lata minęło i nie zanotowałem ani jednego zawieszenia się komputera, ani jednegoblue screen-a, nigdy ani razu. Zero problemów ze stabilnością, a zdarzało się, że wrzucałem konwersję wideo i pod obciążeniem 100% komputer kompresował ponad 60 godzin nagrań, co trwało prawie dwie doby non stop. I nic, kompresja się kończyła, a ja siadałem dalej do pracy.
Co ciekawe, komputer ma dwa lata, co jest nie mało dla takiego sprzętu. Kolega złożył sobie miesiąc temu najnowszego kompa, najwyższy model i7 Sandy Bridge, wszystko co obecnie najlepsze i najnowsze na rynku i... jest na podobnym poziomie wydajności, co mój sprzęt, różnice są minimalne. Tyle że ja mam najniższy model i7 na socket 1366, a wciąż mogę wrzucić cokolwiek, chociażby ten procek 6 rdzeniowy i zmiażdżę wydajnością wszystko co Sandy Bridge ma na dzisiaj do zaoferowania.
Pierwszy raz spotkałem się z tym, żeby komputer 2 lata stary, nie ustępował znacząco najnowszym konstrukcjom i miał lepsze, pod względem obliczeniowym, perspektywy rozbudowy. Oczywiście, to się zmieni jak wyjdzie socket 2011, który jest prawowitym następca 1366 i wprowadzi pamięć 4 kanałową. Tymczasem, ten komputer, to jedna z najlepszych inwestycji w moim wykonaniu. Rewelka.