Strona 12 z 18 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 172

Wątek: Photoshop a wielordzeniowy procek

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

[QUOTE=pe.en.de;1068579]
    Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Płyta główna, najlepiej markowa z USB 3.0 i SATA3 ok 700zł;

polecam WD Caviar black na SATA III - świetnie się komponuje z OCZ Vertex 3 też na SATA 3 QUOTE]

Czy możesz wkleić artykuł/dowód na temat świetnej kombinacji dysków z tym OCZem ? Podobny model leży w szufladzie u znajomego bo w żaden sposób nie chciał się z niczym parać - o świetniej kombinacji nie chcial nawet gadać.

I co masz na myśli pisząc - " markowa płyta" ?
    Może nie do mnie ale pozwolę sobie odpowiedzieć.
    Równolegle z moim kompem składany był drugi razem z tym właśnie OCZ. Świetna sprawa. Dysk hula aż miło, system wstaje expressem.

A co do "markowej" płyty:
    Asus, Gigabyte, ew. Asrock (chociaż mnie tam firma "****kamień" nie przekonuje )
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    Czy możesz wkleić artykuł/dowód na temat świetnej kombinacji dysków z tym OCZem ?
    Nie mogę, bo to subiektywna opinia na podstawie własnego PCta.

Podobny model leży w szufladzie u znajomego bo w żaden sposób nie chciał się z niczym parać - o świetniej kombinacji nie chcial nawet gadać.
    OCZ Vertex 3 na jednym gnieździe SATA III, WD Caviar Black 3TB na drugim gnieździe SATA III = kopiowanie danych, odpalanie aplikacji i gier, odczyt danych itp - świetnie się to ze sobą zgrywa z racji transferu danych tylko pomiędzy SATA III a nie SATA II vs SATA III. Pomiarów ze stoperem nie robiłem, wystarczą mi subiektywne odczucia. Wyrosłem chyba z geekostwa
    Nie mam w środku żadnego dysku na SATA II a zewnętrzny mam na USB 3.0 i różnica w transferze jakichkolwiek danych w którąkolwiek stronę, oraz w szybkości odpalania i działania różnych aplikacji jest kolosalna w porównaniu z poprzednim komputerem.

I co masz na myśli pisząc - " markowa płyta" ?
    Mam na myśli płytę markowego producenta. Poczytaj rankingi, porównania to będziesz wiedział którzy producenci cieszą się uznaniem. Dla ułatwienia jako przykład mogę podać moją - Asus Rampage III Extreme.
    Nie wykorzystuję jej możliwości nawet w 30% (procent wzięty z sufitu, nie pytaj o źródła czy artykuły ) , ale w danym momencie poszukiwania nowej 'bazy' jako jedna z niewielu posiadała wymaganą przeze nie kombinację "rodzaj zintegrowanej karty muzycznej vs ilość gniazd SATA III vs ilość gniazd USB 3.0 vs ilość gniazd DDR3 vs socket vs obsługa triple channel".
    Zresztą od wielu lat w PCtach najrzadziej zmieniam właśnie płytę główną, obudowę i zasilacz - na te rzeczy mogę wydać więcej jako na najdłuższe inwestycje.

Btw muszę jednak trochę dziegciu dodać - odnośnie mojego konkretnie dysku SSD, czyli OCZ Vertex 3 - są z nim jednak problemy i poczytałem że nie tylko mnie dotykają. Ot jego kontroler jest... taki sobie. Jednym takie dyski padały, innym powodują bluescreeny i kolejne updejty firmware niewiele pomagają. Ja na szczęście (?) należę do tych drugich i ze dwa bluescreeny tygodniowo to norma niestety. Dziś przeczytałem zachęcającą recenzję OCZ Vertex4 na zupełnie zmienionym kontrolerze i zapewne na niego się przesiądę jak znormalnieją ceny (okolice września?).
    Ostatnio edytowane przez Vitez ; 19-04-2012 o 13:16

Uzależniony Awatar Robert Dy
    Miasto
    Świątniki Górne

Domyślnie

Jakbym dzisiaj miał kupować to chyba wybrałbym:
    ASRock Fatal1ty Z77 Professional
    http://www.asrock.com/mb/overview.pl...20Professional

Poniżem 10 000-zł skladasz super wydajną maszynę, gdzie starczy na wszystko, high endową obudowę (np Lian-Li), mocny zaslilacz, ciche chłodzenie, szybki dysk SSD SATA3, 16GB RAM, 12 TB na dane i backup.
    EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2

flickr

Coś już napisał Awatar workinger
    Miasto
    Sierpc

Domyślnie

A co byście polecicie do LR jaka płyta + procek kwota około 800/1000 zł może to być również sprzęt używany.
    CO ZA LUDZIE !!!
    5DII / 5D / S 14 / 24L / 50 1.4 / 24-70 L / 85 1,8

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

ASROCK P67 Pro3 + i5 - odrobinę przekracza budżet ale jak poszukasz to może znajdziesz jakąś ofertę na allegro czy coś

Coś już napisał Awatar workinger
    Miasto
    Sierpc
    CO ZA LUDZIE !!!
    5DII / 5D / S 14 / 24L / 50 1.4 / 24-70 L / 85 1,8

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Co do płyty to nie mam pojęcia, poszukaj na forach typowo komputerowych . Jeśli chodzi o procesor to ja osobiście planuje zakup wersji 2500K, dlatego, że lepiej się ją podkręca (odblokowany mnożnik), i ma lepszą grafikę zintegrowaną.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Mam I5-2500K i musze powiedziec ze bylo warto. Podkrecasz sobie lekko do 4-4.2GHZ i LR i PS dzialaja znacznie szybciej.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Spokojnie się zmieścisz. Core i7 2600 ok 1200zł; Płyta główna, najlepiej markowa z USB 3.0 i SATA3 ok 700zł; OCZ Vertex 3 SATA 3 ok 700zł; 8GB RAMU DDR np OCZ Reaper CL9 to ok 350zł; Obudowa, wg gustu np CoolerMaster Elite 332 to ok 150zł; Zasilacz markowy ok 500W to ok 250zł.
    Zostaje trochę na dyski twarde, ale te mocno zdrożały ostatnio (ja mam i polecam WD Caviar black na SATA III - świetnie się komponuje z OCZ Vertex 3 też na SATA 3 a na SATA 2 mogą sobie leżeć dyski 'magazynowe'). Co do karty graficznej to Nvidiowa CUDA potrafi sprawiać cuda... Photoshop jak najbardziej chętnie korzysta ze sprzętowego akceleratora oferowanego przez karty Nvidii, więc takowa karta poprawi wydajność. Znajdź gdzieś Geforce GTX 260 i zupełnie wystarczy, albo 460 a najlepiej 560 Ti -w wersji fabrycznie podkręconej to zakup na długie lata. Dla wstępnej oszczędności można bazować na zintegrowanej karcie graficznej, ale prędzej czy później warto kupić Geforce'a.
    Jako wyjściową do mojej konfiguracji wziąłem tą podaną przez Viteza.
    Ale zamiast wymienionej karty graficznej, postanowiłem zamówić kartę w technologi 40 nm. Gigabyte GeForce GTX560 Ti 1024MB DDR5/256bit PCI-E nie jest gorsza od tej w 3 pk ale pobiera 2x więcej mocy a więc wydziela 2x więcej ciepła.
    To pociągnęło za sobą konsekwencje – zacząłem szukać wszystkiego co wydziela mniej ciepła.
    Z obudową trochę zaszalałem, ale chodziło mi o to aby mieć z przodu wyjścia USB 3.0 A innej, z podobnymi parametrami nie znalazłem.

Początkowo też chciałem komputer za 3,5 – 4 tysiące, ale chyba trzeba by było się wrócić technologicznie zbyt daleko.

1 Procesor CORE i5 3570k 3,4GHz LGA 1155 Box technologia 22 nm …939 zł
    2 Płyta główna Gigabyte GA-Z68XP-UD3P ………………………..……………..639 zł
    3 Grafika ASUS AMD Radeon HD7770 2048MB DDR5 PCI-E 28 nm .......729 zł
    5 Pamięć Kingston HyperX 1600 MHz Dual 2x4096MB z radiatorem ……. 219 zł
    6 dysk SSD Kingston SVP200S3/120G 120GB …………… .…........…...449 zł
    7 W D Caviar Green 2TB WD20EARX SATA III 64MB CACHE ……….……... 469 zł
    8 Zasilacz CHIEFTEC SPS-650C MODULARNY 80+ SILVER ………… ...479 zł
    8 Napęd optyczny DVD-REC BLU-RAY-odczyt/HDDVDLGCH10L528 bOX 249 zł
    9 Obudowa AEROCOOL PGS XPREDATOR-USB3.0 Midi Tower ATX …..519 zł
    10 Windows 7 Home Premium SP! Polish 1pk DVD OEM ….…………….........399 zł
    Całość………………………………….. .........................................…….. 5090 zł
    Jutro wieczorem wyjeżdżam na sesję do Jastrzębiej Góry, więc kompa składać będę dopiero w środę.
    Gdyby ktoś zechciał wnieść jakieś uwagi do powyższej konfiguracji – byłbym wdzięczny.
    Proszę tylko wziąć pod uwagę że budżet już przekroczyłem o 1100 zł (chyba dzieciom od ust trzeba będzie odjąć) tak więc zmiany, cenowo w górę, nie wchodzą w grę.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    Gdyby ktoś zechciał wnieść jakieś uwagi do powyższej konfiguracji – byłbym wdzięczny.
    Proszę tylko wziąć pod uwagę że budżet już przekroczyłem o 1100 zł (chyba dzieciom od ust trzeba będzie odjąć) tak więc zmiany, cenowo w górę, nie wchodzą w grę.
    Napiszę tylko, że to bardzo ładna konfiguracja.Pracuję na plus minus podobnej, dobieranej dwa lata temu i trochę zmienianej od tamtego czasu (miałem m.in. fantazję na kartę audiofilską). Mam więcej RAM-u (12 GB) i procesor i7-860 wolniejszy w GHz, ale prawdopodobnie szybszy w przetwarzaniu danych. Sprzęt powinien Ci wystarczyć na długo - ja po dwóch latach używania ciągle odczuwam nadmiar mocy obliczeniowej. Jeśli tylko miałbym coś zmienić, to raczej włożyłbym pamięci typu Kingston ValueRAM w konfiguracji 4x4 albo 2x8 GB - o ile tylko nie zamierzasz bawić się w podkręcanie zestawu. Poza tym wszystko bardzo fajne :-)

Strona 12 z 18 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów