Strona 10 z 18 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 172

Wątek: Photoshop a wielordzeniowy procek

Uzależniony Awatar Robert Dy
    Miasto
    Świątniki Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A kupowanie coolerów za 300-400 zł tylko po to, żeby dokręcić proc o kilka dodatkowych % uważam za totalny bezsens. Ja mam zwykłą Katanę 3 za 90 zł i temperatury przy obciążeniu i OC 4,5 GHz są na poziomie 65 stopni.
    Dobry cooler to przede wszystkim cisza, którą cenię bardzo. Dobrym kompromisem jest Noctua NH-U12P SE2 poniżej 300-zł. U mnie pracuje tylko jeden wentylator (932 rpm). i7k bez podkręcania trzyma 30 stopni.
    EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2

flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    A wydajność można podnieść o dobre 20%
    Miałem na myśli kilka % w stosunku do podkręcenia na Katanie3 za 90 zł. Ja w stosunku do bazowej wydajności mam przyrost 33% (z 3,3 na 4,4 Ghz), Temperatury przy ciągłym obciążeniu 100% (mierzone OCCT) max. 65 stopni, więc spokojnie możnaby kręcić dalej, tylko po co...

Cytat Zamieszczone przez Robert Dy Zobacz posta
    Dobry cooler to przede wszystkim cisza, którą cenię bardzo. Dobrym kompromisem jest Noctua NH-U12P SE2 poniżej 300-zł. U mnie pracuje tylko jeden wentylator (932 rpm). i7k bez podkręcania trzyma 30 stopni.
    No akurat Katana jest głośna (w sensie głośno dmucha), ale tylko przy obciążeniu testerami. W praktyce przy obróbce w PS czy LR proc się tak nie grzeje (max. 50 stopni), więc jest cicho. Noctua jest dobra, bo ma duże wiatraki, ale jest wysoka dość (16cm) i w moją obudowę już by nie weszła.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 20-03-2012 o 22:15
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No mówię teraz kręcenie właściwie nie ma sensu, ale za 2-3lata na pewno znajdzie sens
    Mi na stockowym chłodzeniu nic nie hałasuje. W porównaniu do mojego laptopa, który, mam wrażenie, chce odlecieć z biurka to jest naprawdę dużo lepiej
    Stacjonarka to mój podstawowy sprzęt. Laptopa chce sprzedać i kupić nowy tablet ASUSa do rozrywki i pokazywania zdjęć klientom. 7" może nie powala, ale powinno wystarczyć
    Resztę włożę w kompa tak jak napisałem. Myślę, że spokojnie na nim 3lata będę pracował.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Te testy są wszystkie o kant tyłka. Najlepiej zrobić test na aplikacjach, jakie się będzie używało (np. porównać czasy eksportu Rawów na poszczególnych platformach)
    Dlaczego niby? Testy na PS oparte na wielu warstwach i operacjach w pełni oddają wydajność sprzętu w danej aplikacji. Podobnie kompresje czy kodowanie. OKD są tylko syntetyki...

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Zależy jak rozumiec slowo "branża". Do np. składania panoram to roznice sa wręcz olbrzymie. Komp z 8 fizycznymi rdzeniami i 16 Gb RAM sklada mi panorame z 72 RAW z 21Mpix w 10 minut. To samo zadanie na i7 z 6 Gb RAM to juz cale pól dnia. .
    Chyba nie zauważyłeś co my tu porównujemy. Wyskakiwanie podczas dyskusji o różnicach między i5 a i7 z 8 rdzeniowymi potworkami jest ciut nie na miejscu. Niemal trzykrotnie większa ilość ramu też jest tu nie bez znaczenia.
    (... i jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to dwurdzeniowa platforma appla i zaraz rozpocznie się kolejna jałowa dyskusja - rodem z nikoniarzy i polemiki z Tomem01- o kolosalnej przewadze appla nad "składakami" o której wszyscy słyszeli ale nikt nie widział )

Cytat Zamieszczone przez Robert Dy Zobacz posta
    Dokładnie. Od dawna udoskonalam swój zestaw, który dziś jest niemal niesłyszalny. Nic mnie tak nie irytuje jak szumiąco-bucząco-piszcząca buda

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    ?..
    (... i jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to dwurdzeniowa platforma appla i zaraz rozpocznie się kolejna jałowa dyskusja - rodem z nikoniarzy i polemiki z Tomem01- o kolosalnej przewadze appla nad "składakami" o której wszyscy słyszeli ale nikt .....
    I slusznie, ze sie nie mozesz oprzeć bo bys sie przewrocil. Nie apple. Nikon tez nie
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 20-03-2012 o 23:52

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Domyślnie

Tudzież inna serwerówka szumnie nazywana "stacją roboczą"
    Co nie zmienia faktu, że nijak nie wierzę w to, że 8 rdzeniowa maszynka zrobi coś w 10 minut a i7 z identycznym konfigiem przez pół dnia. Żadne porównania , testy - zarówno w sieci jak i moje osobiste - tego nie potwierdzają. Chętnie poprosiłbym Cię o jakąś paczkę rawów z akcją i porównałbym to z Twoją maszynką ... ale po co burzyć mity

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To ja mam pytanie. Czy sa może tanie platformy dwuprocesorowe? Tzn takie na procki z seri i Inetla lub Phenom z AMD?

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Tornvald Core2Duo, i3, Athlon xII. Tylko jakoś nie bardzo widzę sens patrząc na ceny.

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dwuprocesorowe! Nie dwurdzeniowe. Chodzi o 16 rdzeni raczej niz 2... Problem w tym ,ze od jakiegos czasu takie plyty robia tylko pod Opterony i Xeony. Pytam sie czy może jednak powstaly plyty pod serie i albo FX. Serie serwerowe sa nieproporcjonalnie drozsze...a moze mi sie zdaje?

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Komp z 8 fizycznymi rdzeniami i 16 Gb RAM sklada mi panorame z 72 RAW z 21Mpix w 10 minut. To samo zadanie na i7 z 6 Gb RAM to juz cale pól dnia.

Do 3D, panoram, konwersji video roznice sa widoczne albo raczej odczuwalne w odciskach na czesci ciala ponizej plecow, na ktorej siedzimy i czekamy na rezultat.
    Na pewno mowa o 8 fizycznych rdzeniach a nie 448 ? Bo dopiero w to jestem skłonny uwierzyć. Co do 3D to również, już od dawna można (ba, trzeba!) odpuścić sobie poleganie na CPU, tak samo jak i łączenie powyżej omawianych panoram. CUDA od nVidii załatwia tego typu sprawy : 3D/video itp.

Jeszcze co do tych 10 minut vs. 12 godzin, to no niestety, nawet jednostki Fuji nie są aż tak wydajne, może jednak w komputerze masz GeForce'a/ Quadro?
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Strona 10 z 18 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów