EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2
flickr
Miałem na myśli kilka % w stosunku do podkręcenia na Katanie3 za 90 zł. Ja w stosunku do bazowej wydajności mam przyrost 33% (z 3,3 na 4,4 Ghz), Temperatury przy ciągłym obciążeniu 100% (mierzone OCCT) max. 65 stopni, więc spokojnie możnaby kręcić dalej, tylko po co...
No akurat Katana jest głośna (w sensie głośno dmucha), ale tylko przy obciążeniu testerami. W praktyce przy obróbce w PS czy LR proc się tak nie grzeje (max. 50 stopni), więc jest cicho. Noctua jest dobra, bo ma duże wiatraki, ale jest wysoka dość (16cm) i w moją obudowę już by nie weszła.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 20-03-2012 o 22:15
O obiektywach wiem prawie wszystko
No mówię teraz kręcenie właściwie nie ma sensu, ale za 2-3lata na pewno znajdzie sens
Mi na stockowym chłodzeniu nic nie hałasuje. W porównaniu do mojego laptopa, który, mam wrażenie, chce odlecieć z biurka to jest naprawdę dużo lepiej
Stacjonarka to mój podstawowy sprzęt. Laptopa chce sprzedać i kupić nowy tablet ASUSa do rozrywki i pokazywania zdjęć klientom. 7" może nie powala, ale powinno wystarczyć
Resztę włożę w kompa tak jak napisałem. Myślę, że spokojnie na nim 3lata będę pracował.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Dlaczego niby? Testy na PS oparte na wielu warstwach i operacjach w pełni oddają wydajność sprzętu w danej aplikacji. Podobnie kompresje czy kodowanie. OKD są tylko syntetyki...
Chyba nie zauważyłeś co my tu porównujemy. Wyskakiwanie podczas dyskusji o różnicach między i5 a i7 z 8 rdzeniowymi potworkami jest ciut nie na miejscu. Niemal trzykrotnie większa ilość ramu też jest tu nie bez znaczenia.
(... i jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to dwurdzeniowa platforma appla i zaraz rozpocznie się kolejna jałowa dyskusja - rodem z nikoniarzy i polemiki z Tomem01- o kolosalnej przewadze appla nad "składakami" o której wszyscy słyszeli ale nikt nie widział)
Dokładnie. Od dawna udoskonalam swój zestaw, który dziś jest niemal niesłyszalny. Nic mnie tak nie irytuje jak szumiąco-bucząco-piszcząca buda![]()
Tudzież inna serwerówka szumnie nazywana "stacją roboczą"
Co nie zmienia faktu, że nijak nie wierzę w to, że 8 rdzeniowa maszynka zrobi coś w 10 minut a i7 z identycznym konfigiem przez pół dnia. Żadne porównania , testy - zarówno w sieci jak i moje osobiste - tego nie potwierdzają. Chętnie poprosiłbym Cię o jakąś paczkę rawów z akcją i porównałbym to z Twoją maszynką ... ale po co burzyć mity![]()
To ja mam pytanie. Czy sa może tanie platformy dwuprocesorowe? Tzn takie na procki z seri i Inetla lub Phenom z AMD?
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Tornvald Core2Duo, i3, Athlon xII. Tylko jakoś nie bardzo widzę sens patrząc na ceny.
Dwuprocesorowe! Nie dwurdzeniowe. Chodzi o 16 rdzeni raczej niz 2... Problem w tym ,ze od jakiegos czasu takie plyty robia tylko pod Opterony i Xeony. Pytam sie czy może jednak powstaly plyty pod serie i albo FX. Serie serwerowe sa nieproporcjonalnie drozsze...a moze mi sie zdaje?
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Na pewno mowa o 8 fizycznych rdzeniach a nie 448 ? Bo dopiero w to jestem skłonny uwierzyć. Co do 3D to również, już od dawna można (ba, trzeba!) odpuścić sobie poleganie na CPU, tak samo jak i łączenie powyżej omawianych panoram. CUDA od nVidii załatwia tego typu sprawy : 3D/video itp.
Jeszcze co do tych 10 minut vs. 12 godzin, to no niestety, nawet jednostki Fuji nie są aż tak wydajne, może jednak w komputerze masz GeForce'a/ Quadro?![]()
-| Canon 5D | Canon 7D |
-| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |