jak uruchomisz slave to będą kontrolnie błyskać
jak uruchomisz slave to będą kontrolnie błyskać
no właśnie a u mnie nie świecą czyli pewnie płyta uwalona
bo diody sprawdziłem bateryjkami
Serwis tylko chyba zostaje![]()
Mam pytanie odnośnie tych lampek wspomagających, czy gdy uruchomie slave powinny się błyskać kontrolnie obie czy tylko jedna, u mnie świeci się tylko jedna, lewa.
Jeszcze jedno pytanie, jak z kolei przetestować wskaźnik prawidłowej ekspozycji, ponieważ u mnie jak dotąd nie zaświecił się nigdy w tybach automatycznych jak podają w instrukcji.
Ostatnio edytowane przez daniel-intruz ; 17-11-2011 o 02:15
Dziś zadałem pytanie supportowi Canona, jak wygląda prawidłowa praca wspomagania AF.
Czy ma to być seria białych błysków, czy tylko czerwona kratka?
Dostałem odpowiedź, że problem został eskalowany do wyższego poziomu i odpowiedzą w przeciągu kilku dni.
Jak to w końcu z tym jest, na ile to twierdzenie jest prawdziwe?
http://phpmyadmin.canon-board.info/s...11&postcount=5
Z góry dziękuję za pomoc.
|6D|60D|S 14 2.8|S A35 1.4|C70-200 L4|C50 1.8|C85 1.8|430EX|
andrzeswierc.pl
Wspomaganie AF to czerwona kratka (świeci jedna dioda). Co do przedbłysku i błysku właściwego to łatwo to sprawdzić w dość ciemnym pomieszczeniu. Ustaw lampę "na drugą zasłonę" migawkę na kilka sekund. Naciskasz spust do połowy - świeci czerwona kratka - dociskasz spust błyska lampa. Przy zamknięciu migawki lampa błyska drugi raz (błysk właściwy). Gdy drugi błysk zasłonisz ręką to zdjęcie wyjdzie ciemne (jak bez lampy) jeśli zasłonił byś pierwszy błysk - oszukasz lampę - i błysk właściwy będzie pełnej mocy (prześwietli zdjęcie).
Jeśli lampa ustawiona jest na pierwszą zasłonę obydwa błyski są w tak krótkim odstępie czasu, że wydaje się jakby był tylko jeden.
Wspomaganie AF białymi błyskami jest tylko z lampy wbudowanej.
Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 21-11-2011 o 21:11
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II