Witam. Skoro słyszałem, że można czyścić patyczkami, to potestowałem sobie na jakiejś szklanej powierzchni. Faktycznie, ładnie myje, ale patyczek zostawia ślady, powiedzmy, mgiełki - na szkle. I co w takim razie to oznacza? Przy okazji.. Patyczki z biedronki
Szkoda, że nie mam kontaktu na chwilę obecną z Janusz Body, dzwoniłem raz.
Fotooptyka na Chodkiewicza fakt przydała mi się, ale ja naprawdę nie mam pieniędzy na czyszczenie matrycy w ten oto sposób. A matryca zabrudziła mi się kolejny raz.
Aha, i druga sprawa - mam na filtrze IR /antyaliasingowym mgiełki i sporo syfu w postaci drobinek. Co mam począć?
Pozdrawiam serdecznie.
Jak sie mokrymi patyczkami to robi...
Ja od lat uzywam zawsze zwyklych patyczakow + gruszka i zero problemow.
Witam
Ja to robię tak: patyczek kosmetyczny zakończony obustronnie bawełną 100%.Jeden koniec zwilżam spirytusem i delikatnie myję matrycę (filtr AA), a potem równie delikatnie poleruję wacikem na sucho . Na koniec wystarczy przedmuchać komore gruszką i po sprawie. Czasem czynność trzeba powtórzyc.
Pozdrawiam
Mirek
a z jakimi aparatami macie do czynienia - canon czy nikon? bo dokładnie to ja robię canonem eos 30d.
mirasb: jak zwilżasz spirytusem?
Jaka gruszka?
Boję się ryzykować.. wolę popraktykować, zobaczyć u fachowca...
Aha i powtórzę: jak potestowałem sobie na dowolnej powierzchni szklanej, patyczek na sucho zostawia jakieś smugi. Jakby co, bardzo proszę, o bardzo, bardzoo dokładnie opisanie procesu czyszczenia - jakie ruchy i tak dalej.
Ostatnio edytowane przez dunablaster ; 15-10-2011 o 12:10
Witaj
Używam również C30D. Od wielu lat używam gruszki dla niemowląt z apteki (cała gumowa - nową przed użyciem trzeba wypłukać wewnątrz i porządnie wysyszyć).Lepsze są gruszki fotograficzne. Z wacika spirytus nie może kapać, mam być zwilżony.
Bateria powinna być na full , chociaż przed opadnieciem migawki w trakcie czyszczenia matrycy C30D syganlizuje dzwiękiem zbyt niski poziom naładowania.
Pozdrawiam
Mirek
A jak mówisz o czyszczeniu spirytusem a potem wytarciu na sucho - wacikiem - to znaczy płaskim wacikiem czy patyczkiem? Słowo wacik odnosi się też do patyczka..
Witam
Patyczki kosmetyczne są zakończone po obu stronach wacikami.
Jeden zwilżam spirytusem , po czyszczeniu matrycy obracam patyczek i suchym wacikiem delikatnie poleruję .
Pozdrawiam
Mirek
A spirytus i wacik będą dobre na mgiełki które są na filtrze AA ?