Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Problemy z AF w 5d2

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie Problemy z AF w 5d2

Wczoraj na slubie koszmarek. 5d2 w zupelnie normalnych warunkach trafia jak chce. Głównie za obiekt. Zauważyłem raczej na wszystkich jasnych szkłach.

Na 1.4 bez przekadrowywania kilka klatek jest ostrych a kilka zupełnie mydlanych.

U makijazystki zrobiłem kilka zdjęć testowych kalendarza na relatywnie szybkim czasie bez przekadrowywania i literki jakby były poruszone w poziomie...

Do tego takie coś odkryłem w środku:

http://www.marcinbittner.com/luzem/IMG_0282.JPG

http://www.marcinbittner.com/luzem/IMG_0280.JPG

http://www.marcinbittner.com/luzem/IMG_0278.JPG

Spotkał się ktoś z takim przypadkiem ?
    Ostatnio edytowane przez ripek ; 26-06-2011 o 12:14
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Coś już napisał

Domyślnie

nachlapałeś rozpuszczalnikiem do środka?? 8-|
    jak wygląda matryca?

Domyślnie

Matryca ok. Nic chemicznego tam nie wlazlo. Nie czyscilem aparatu od nowości inaczej niz powietrzem.

Bywalec Awatar OsMax
    Miasto
    śląsk

Domyślnie

Mnie jedyne co przychodzi do głowy to jakiś śmieć, włos itp na układzie AF wczorej miałem podobne odczucia na imprezie przedmuchałem gruchą i problem zniknął.
    Co do tych dziwnych śladów w komorze lustra i na migawce to wygląda jak wizyta Obcych bo oni przecież mieli kwas zamiast krwi
    A próbując coś poważniej to czy ostatnio nie czyściłeś lub nie dawałeś komuś do czyszczenia matrycy ? Lub lustra półprzepuszczalnego (byłoby logiczniejsze)
    Jeśli ktoś czyścił jakimś silnie rozpuszczalnym alkoholem to delikatne plastiki są bardzo podatne na rozpuszczanie. O ile dobrze kojarzę mój ojciec jak kiedyś sklejał makiety modeli plastikowych używał właśnie do sklejania (rozpuszczania, roztapiania) eteru.
    Ostatnio edytowane przez OsMax ; 26-06-2011 o 13:07
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Domyślnie

Jak napisalem - nic poza powietrzem i to nieczęsto. Do głowy przychodzi mi fakt że często robie zdjęcia pod słońce (zachodzące) ale raz że siła nie jest na tyle mocna żeby uszkodzić, dwa szybciej bym oślepł niż takie przepalenia powstały, trzy wypalenia są bardzo punktowe a różne kąty robienia zdjęć są, cztery zdjęcia robione są szybko.

Widze że jest troche syfu w komorze układu AF. Przedmuchałem dosyć mocno. Nie ma poprawy..

Bywalec Awatar OsMax
    Miasto
    śląsk

Domyślnie

Skoro czyszczenie układu nie dało rezultatu tu moje pomysły się kończą.
    Ale te ślady, które pokazałeś wyglądają mi (ale ekspertem nie jestem) na ingerencję chemiczną (i nie mam pomysłu jak mogła tam zajść skoro nie używałeś niczego takiego).
    Zdjęciami pod słońce bym tego raczej nie winił.
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wygląda jak pokropione kwasem - coś Ty robił z tym aparatem??
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-06-2011 o 13:07
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

No kurde przeciez nie zalalem go spirolem na weselu

Coś już napisał

Domyślnie

ani żadnymi chusteczkami nasączonymi do czyszczenia czegokolwiek? te plastiki wyglądają jak po pryśnięciu acetonem / nitro... na obiektywach nic nie ma od tyłu? żadnego "zamglenia" na ostatnich soczewkach?

Domyślnie

Żadnego problemu na zdjęciach (oprócz tego że nietrafione), w wizjerze też czysto ...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów