Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Problemy z AF w 5d2

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Potwierdzam, że kiedyś był taki temat i wyszło, że to od słońca. Moderatorzy mógliby się teraz sprawdzić i dać linka do tamtego tematu i "opieprzyć", że było
    Myślę, że efekt wypalenia zależy o szczęścia, jednemu się trafi innemu nie. Ot statystyka i sposób pracy aparatem.
    Pozostaje jeszcze kwestia jaki to ma wpływ na AF. Bo właściwie o to chodzi. Nie pamiętam, żeby był opisywany efekt wpływu wypalenia na działanie AF. W Twoim wypadku jednak, widzę, że jest niefajne wypalenie na samej granicy lustra, ale czy to ma wpływ czy nie?... hmmm...
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Sam tak wyjarałem kiedyś ale to było w Minolcie A1 łaziłem z aparatem w ręku i miałem założonego Raynoxa Dcr250 czy jakoś tak to się zwało, jak dym opadł przeżyłem mały zawał, sam nie wiem kiedy to się mogło stać bo byłem ciągle w ruchu.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Ze dwa lata temu było to omawiane. Nawet ktoś robił testy ile czasu aparat musi być wystawiony do słońca aby takie cuda się stały.
    Ja robiłem. Takie coś pojawiało się po ok. 30 minutowej ekspozycji na słońce, przy f2.0.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Ja robiłem. Takie coś pojawiało się po ok. 30 minutowej ekspozycji na słońce, przy f2.0.
    Tak myślałem,że albo Cichy albo Ty :-D
    Zastanawiam się tak...bo kto trzyma pół godziny wystawiony aparat do słońca ? No i chyba ostrość na nieskończoność musi być ustawiona.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Tak myślałem,że albo Cichy albo Ty :-D
    Zastanawiam się tak...bo kto trzyma pół godziny wystawiony aparat do słońca ? No i chyba ostrość na nieskończoność musi być ustawiona.
    Po 30 minutach dochodzi do wypalenia farby na migawce. Purchle robiły się trochę szybciej, niestety nie pamiętam już, jak szybko.
    Wbrew pozorom, dość łatwo się tego nabawić, przypadkiem. Wystarczy położyć aparat na ławce, na jakiś czas z odkrytym obiektywem, w słoneczny dzień. Piszą o tym również we wszystkich instrukcjach, że dłuższa ekspozycja na silne światło słoneczne może uszkodzić aparat.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie Odp: Problemy z AF w 5d2

Odświerzę temat. Czy ktoś czyścił AF w 5d2 na Żytniej?? Czy oni to robią i za ile?? Chyba muszę wyczyścić w swoim. Przy okazji mam err 01 bez podczepionego obiektywu to i do tego by zajrzeli.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Uzależniony

Jak nie aceton, birol, albo co rownie skutecznego, to zostaje chyba tylko papieros. Ten kwiatek pod zaciekiem to, rozumiem, dziura? Kurtyny migawki w zasadize tez do wymiany. Kurde, jazda okropna - az serce boli, jak sie na to patrzy... No, chyba, ze rzeczywiscie slonce.
    Ostatnio edytowane przez jelcyk ; 02-02-2015 o 13:05

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Fajnie jelcyk że przeczytałeś cały wątek, ale ja chciałem odświeżyć wątek i zadałem swoje nowe pytanie.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Uzależniony

Sorki, tak sobie siedze i nicnierobie , to i sobie tak napisalem dla towarzystwa, nie zauwazylem z przejecia, ze nastapila zmiana tematu . A nawiazujac do twojego pytania - w czyszczeniu soczewek sensora AF nie ma zadnego problemu, jesli to tylko jakies pylki czy inne nalecialosci , nie zwiazane jeszcze z powierzchnia soczewki. Po prostu sie dmucha i juz. Ale jak juz sie dmucha i nic, to bida, bo caly sensor trzeba wymontowac z aparatu i czyscic go na zewnatrz , a to sie wiaze z rozbiorka aparatu. Niemniej, jesli masz jeszcze Err 01, to mysle, ze to wlasnie czyszczenie AF-u bedzie nic nie znaczacym dodatkiem do calej imprezy ( ale co to moze byc, to juz sie okaze dopiero po badaniu :-( ).

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów