Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Czyszczenie spustu migawki - 350D

Domyślnie Czyszczenie spustu migawki - 350D

Witam.
    Jestem świeżym fotografem, tak więc proszę nie bić za brak fachowego słownictwa
    Kupiłem niedawno Canona 350D z "problemami naciskania spustu migawki" i niestety ostatnio nasilił się on niemiłosiernie. Nie stać mnie na opłacenie serwisu na Żytniej, więc chce zabrać się za to "domowo", zmniejszając koszta do minimum (aparat i tak był prezentem).
    Jestem prawie pewien, że spust jest po prostu brudny- przebieg aparatu nie jest aż tak duży, by mechanizm mógł się wyeksploatować.
    Znalazłem na YT coś takiego :CLICK! i jeden z komentarzy mówi, że coś takiego jest możliwie w Canonie 350D. Mnie tylko ciekawi, gdzie jest ów "diminutive passage"(drobne przejście), które wiedzie bezpośrednio do mechanizmu spustu.

Interesowałyby mnie zdjęcia tego "przejścia"- czy może to ta szparka nad tą okrągłą bateryjką?

No i pytanie, czy zna ktoś zamiennik 99% izopropylenu- równie skuteczny i bezpieczny dla delikatnej elektroniki.

Podkreślam, że interesuje mnie tylko takie czyszczenie- nie mam jakoś ochoty rozbierać całego aparatu by dostać się do tego mechanizmu, czy też wyrzucać kasiory na wymianę. Bardzo proszę o wyrozumiałość- jestem nowy w fotografii, ale w majsterkowaniu mam już niemały staż.

Z góry dziękuję Wam za odpowiedź i życzę miłego dnia/wieczoru/nocy (niepotrzebne skreślić)
    Pozdrawiam
    Mickey

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mickey Zobacz posta
    proszę nie bić za brak fachowego słownictwa
    za brak słownictwa nikt bić nie będzie, ale za to, że nie przeszukałeś forum, na którym było już kilkanaście takich tematów - zapewne już tak

Jestem prawie pewien, że spust jest po prostu brudny- przebieg aparatu nie jest aż tak duży, by mechanizm mógł się wyeksploatować.
    eeee, błąd w rozumowaniu - brud w spuście jest problem bardzo rzadko. najczęściej przyczyną błędnego działania spustu jest odkształcenie lub utrata sprężystości blaszek w mikrostyku.

Znalazłem na YT coś takiego
    było tu już kilka razy.
    jeżeli w to wierzysz, to próbuj - a o efektach napisz.

No i pytanie, czy zna ktoś zamiennik 99%
    a po co?

Podkreślam, że interesuje mnie tylko takie czyszczenie- nie mam jakoś ochoty rozbierać całego aparatu (...) w majsterkowaniu mam już niemały staż.
    chmmm, jeżeli masz staż w majsterkowaniu, to tym bardziej rozbierz aparat, rozbierz mikrostyk, wyczyść (choć na 100% będzie idealnie czysty), delikatnie i odpowiednio dognij blaszki sprężynujące, i ciesz się naprawionym sprzętem przez wiele lat!
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Spróbowałem - zadziałało. .
    Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów