Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 107

Wątek: Matka Polka prosi o pomoc. Help!

Dopiero zaczyna

Domyślnie Matka Polka prosi o pomoc. Help!

Po pierwsze witam! I uprzedzam, że nie jestem leniwa :P Podczytuję od dawna, ale sama nie dam rady wybrać pierwszej lustrzanki... no po prostu nie ma mocnych. Help!
    Chciałbym się nauczyć robić zdjęcia lustrzanką wykorzystując fakt, że jestem na urlopie macierzyńskim i posiadam na wyłączność cierpliwego modela
    Do tej pory używałam Canona PowerShot A710. Teraz bardzo, bardzo chciałabym się nauczyć robić poprawne zdjęcia lustrzanką.
    Więc prośbę mam o pomoc i wskazanie modelu:
    - prostego w obsłudze,
    - lekkiego i małego (noszę ze sobą połowę asortymentu sklepu dziecięcego, więc wolne miejsce to towar deficytowy),
    - do 2500 zł (i to na raty
    Zaznaczam, że nie będę tych zdjęć w żaden sposób obrabiać, bo nie umiem niczego, poza likwidacją czerwonych oczu i kadrowaniem :]
    Na razie wracam do czytania forum - korzystając z faktu, że klon śpi.

PS 1
    Dla mnie szczytem marzeń będzie zrobienie takich fotek:
    http://1.bp.blogspot.com/-_X1SZPPrgV.../3+collage.jpg

PS 2
    Jak będziecie na mnie krzyczeć to mi pokarm zniknie i to co mam na aparat będę musiała na mleko modyfikowane wydać Więc błagam, nie biczujcie mnie słownie

PS 3
    A może ja nie potrzebuję lustrzanki??? Taka konkluzja najbardziej ucieszy mojego połowica...

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolina78 Zobacz posta
    A może ja nie potrzebuję lustrzanki??? Taka konkluzja najbardziej ucieszy mojego połowica...
    Od tego proponuję zacząć "rachunek sumienia" i potem można dywagować dalej

Sama musisz sobie odpowiedzieć na pytanie - dlaczego potrzebuję lustrzanki,
    a nie np. SX 30 is

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 24-06-2011 o 18:02
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Bardzo potrzebujesz lustrzanki! Dzieci są bardzo ruchliwe i kompakty "nie dają rady" z nadążaniem

Nie napisałaś czy ma być to sprzęt nowy czy może być używany.

Jeśli używany - właściwym rozwiązaniem wydaje się EOS 500D, jeśli nowy to w grę wchodzi tylko 1100D

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

A gdzie jest napisane, że to musi być Canon Ja faktycznie poszukał bym używki. Są sklepy, w których kupisz na raty także używany sprzęt.

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

faktycznie nigdzie nie jest napisane, że to musi być canon. zmyliło mnie miejsce...

Jestę fotografę

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jeśli chodzi o malca to jednak lusterko by się przydało (brak lampy, szybkość).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki Chłopaki za szybki odzew
    Kuzi, jacku, mam Canona, który nigdy się nie zepsuł, więc nie mam nic przeciwko... ale wszelkie inne sugestie też mile widziane.
    Dziobolku, kiedy patrze na moje dziecko, trudno mi uwierzyć w to, że kiedyś będzie się szybko ruszać
    Jeśli zwykłym aparatem można zrobić tak dobre zdjęcia jak lustrzanką - na miarę laika rzecz jasna - to nie musi być lustrzanka...

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

...
    Jeśli zwykłym aparatem można zrobić tak dobre zdjęcia jak lustrzanką - na miarę laika rzecz jasna - to nie musi być lustrzanka...
    Idzie zrobić zdjęcia przedniej urody np. takim G11, ale mówię o szybkości, która jest kluczowym czynnikiem w tym konkretnym przypadku. Dziecko stanie się bardzo ruchliwe...i to szybciej niż myślisz :-D
    Jestę fotografę

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Dzięki
    Zmartwię Cię a jeszcze bardziej Twojego połowca ponieważ:
    1.lustrzanką nawet najgorszą zrobisz lepsze zdjęcia niż najlepszym kompaktem
    dlaczego? to wynika z konstrukcji lustrzanki i stosowanej w nich wielkości matrycy oraz wymiennej optyki, która z reguły jest lepsza niż w małpkach (znaczy kompaktach)
    2.jeżeli już zdecydujesz się na lustrzankę to masz do wyboru dwa systemy: canon i nikon :grin:
    3.wybór systemu ma swoje, bardzo istotne konsekwencje = dostępność do puszek = aparaty fotograficzne i szkieł : OBIEKTYWY.
    4.przy wyborze aparatów i obiektywów sprawdza się praktyczna zasada: lepszy obiektyw+ gorszy aparat jest lepszy niż odwrotnie :wink: i dają w konsekwencji lepsze zdjęcia :-D.
    pewnie się za bardzo rozpisałem i to wszystko wiesz (przynajmniej w teorii).

Dopiero zaczyna Awatar PNC
    Miasto
    Sosnowiec/Rotterdam

Domyślnie

mały, lekki, szybki ... hmmm do głowy przychodzi mi tylko Pentax ;-)

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów