Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 107

Wątek: Matka Polka prosi o pomoc. Help!

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PNC Zobacz posta
    mały, lekki, szybki ... hmmm do głowy przychodzi mi tylko Pentax ;-)
    mi koliber

Początki nałogu

Domyślnie

AMMarshall czytam, czytam Ale mogła przecież zadzwonić aby wstrzymano się z zakupem
    Ja nie lubię jak ludzie polecają Canona, bo mają Canona, bo to forum Canona itd. Tyczy się to wszystkich firm, nie tylko Canona
    Wybór 550D to akurat dobra opcja ale w tej cenie jest K-R z dwoma obiektywami A zdjęcia o wiele lepsze z P, ale jak to mówią ilu ludzi tyle zdań

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ahaed Zobacz posta
    Jednak gdybym przy robieniu jemu zdjęcia miał lecieć po lampę, zmieniać szkło czy coś w tym stylu. To miałbym g.. a nie zdjęcia syna z dzieciństwa.
    To nie ma być sesja tylko zrobienie pamiątek na całe życie. Tam się nikt nie patrzy na to czy GO było odpowiednie, czy nie ma cieni pod okiem itp. Najczęściej liczy się po prostu chwila.

nie zgadzam się z takim podejściem ;-)
    gdyby tak było wystarczyłoby kupić kompakt.
    nx100

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

Kompakt u mnie też leży zawsze gdzieś pod ręką. Gdybym lustra nie mógł szybko znaleźć lub żona gdzieś się z nim wybrała itp itd .
    Więc niczego to nie dowodzi.

Chodzi mi o to, że nie każdy trzyma aparat z założoną lampą, dobranym szkłem itp na stoliku lub wersalce.
    Osobiście zawsze mam aparat gdzieś w pobliżu, ale straciłem już kilka ciekawych min czy pozycji syna. Tylko przez to, że było założone tele albo M42 z pierścieniem.
    Dziecko to o dziwo baaardzo ruchliwy obiekt.
    Zresztą sam wiesz

Po za tym polecacie osobie początkującej szkła f1.4 (GO bardzo mała, trudności w opanowaniu na początku), lampę (też trzeba dużo o tym czytać).
    Pierwszy kontakt z lustrem wywołuje delikatną panikę. Po co sobie to utrudniać?

Jak dla mnie puszka typu 550/600 ma użyteczne ISO 800-1600. Nie jestem maniakiem oglądania fotek w powiększeniu xx razy.
    Więc nawet najprostszy kit spokojnie da z takim ISO w mieszkaniu radę.

Zresztą puszka z kitem ledwo się mieści w założonym budżecie. Do tego 50 1.8, torba, karta. To już przekraczamy dość mocno podana kwotę.

Z czasem i tak każdy użytkownik lustra dochodzi do tego co tak naprawdę potrzebuje. Może po spłacie rat padnie na lampę? A może na jasne, dobre szkło?
    A może aparat będzie z czasem używany raz do roku?

Ostatnio edytowane przez ahaed ; 28-06-2011 o 17:23
    fotografia
    akwarystyka

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ahaed Zobacz posta
    Jak dla mnie puszka typu 550/600 ma użyteczne ISO 800-1600. Nie jestem maniakiem oglądania fotek w powiększeniu xx razy.
    Więc nawet najprostszy kit spokojnie da z takim ISO w mieszkaniu radę.
    Jeśli lubisz błyskać, do zastanego to o wiele za mało...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

W sumie jak się zastanowiłem to nie wiemy jak jest w mieszkaniu autorki.
    Ja akurat mam dosyć jasne mieszkanie.

Wiem, że lampa dużo wnosi, sam nią często doświetlam.
    Ale dalej uważam, że dla nowego użytkownika lustrzanki, lampa to dodatkowe mieszanie w głowie na początku.

Zresztą powinna się wpisać autorka tematu. Jak będą wyglądać fundusze po kupnie wszystkiego. Wtedy można będzie dalej się zastanawiać co jeszcze by się przydało.
    Ostatnio edytowane przez ahaed ; 28-06-2011 o 17:48
    fotografia
    akwarystyka

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolina78 Zobacz posta
    Mogę tu zaprosić koleżanki :grin
    No pewnie :grin:.
    Czekamy na pierwsze wrażenia.

BTW: tak w kwestii torby to moja połowica ma jakąś zwykłą turystyczną i w niej w gąbce aparat. Po to żeby nikt nie wiedział, że to torba foto ze sprzętem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Słuchajcie! Oszalałam ze szczęścia... w życiu z takim zapałem instrukcji nie czytałam Ba, ja żadnej instrukcji nigdy nie przeczytałam

Wyjęłam kartę z "maupy" jak radziliście i sobie cykam od wczoraj. Nie powiem żeby był ze mnie demon prędkości, ale mam dzisiaj nieodparte wrażenie, że jestem supertalentowanym naturszczykiem, co ma do fotografii dar od Boga
    Tez tak mieliście po tym, jak sie przesiedliście z "maupy" na lustrzankę? :wink:

Jeszcze raz dziękuję!!!
    Idę dalej zgłębiać instrukcję.

Edit: z wrażenia same literowki, więc poprawiam czem prędzej
    Ostatnio edytowane przez karolina78 ; 28-06-2011 o 18:20

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

...
    Tez tak mieliście po tym, jak sie przesiedliście z "maupy" na lustrzankę? :P
    ...
    Na przyjęcie dostałem ZENITA-E, ale on miał słaby tryb seryjny, później miałem canona T50, on już miał silnik który przewijał film...to było HO HO HO...chyba każdy miał coś takiego
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Słuchajcie! Oszalałam ze szczęścia... w życiu z takim zapałem instrukcji nie czytałam Ba, ja żadnej instrukcji nigdy nie przeczytałam

Wyjęłam kartę z "maupy" jak radziliście i sobie cykam od wczoraj. Nie powiem żeby był ze mnie demon prędkości, ale mam dzisiaj nieodparte wrażenie, że jestem supertalentowanym naturszczykiem, co ma do fotografii dar od Boga
    Tez tak mieliście po tym, jak sie przesiedliście z "maupy" na lustrzankę? :wink:

Jeszcze raz dziękuję!!!
    Idę dalej zgłębiać instrukcję.

Edit: z wrażenia same literowki, więc poprawiam czem prędzej
    No to dawaj jakieś foty , nie ma na co czekać btw. fajnie się czyta taki wątek kiedy czuć, że ktoś ma taką frajdę :-D

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów