Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Rozbita Sigma 70-300

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie Rozbita Sigma 70-300

Upadł mi aparat na ziemię, mimo że był na pasku na mojej szyi, spadł.
    Uderzył obiektywem w ziemię przy maksymalnej ogniskowej (wysunięty).
    Zamknięcia na nim nie było, bo zaraz miał focić dalej...
    Zbiła się zewnętrzna soczewka, mimo iż filtr UV pozostał nietknięty.

Dwie fotki jak to obecnie wygląda:
    http://www.mcyl.netrunner.pl/IMG_2804.jpg
    http://www.mcyl.netrunner.pl/IMG_2805.jpg

Punkt serwisowy w Poznaniu na Wildzie, przyjął go, rozpoznał temat,
    stwierdził konieczność wymiany przedniego zestawu soczewek (bo są
    sklejone) i zwrócił, bowiem nie mają takich soczewek. Zalecili
    odesłanie do oficjalnego serwisu Sigmy w Gdyni (ale zastrzegli, że u
    nich to może kosztować...).

Czy znacie jakiś serwis w Poznaniu, który jednak podjął by się naprawy? Czy są jakieś inne możliwości niż drogi serwis oficjalny Sigmy w Gdyni?
    A może jakimś trafem np. ktoś miałby taki obiektyw, zniszczone w nim
    co innego, ale te przednie soczewki akurat ok? Może mógłby odsprzedać
    za jakieś przysłowiowe grosze?
    Nie wiem co jeszcze można by poradzić? Czy ściągać pęknięty zestaw
    soczewek skądś inąd? Skąd? Jak? Za ile?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A dzwoniłeś do serwisu sigmy ile szacunkowo to może kosztować?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar PNC
    Miasto
    Sosnowiec/Rotterdam

Domyślnie

moim zdaniem takiego uszkodzenia w takim obiektywie to nie ma sensu naprawiać, po prostu wyrzucić albo wystawić na allegro, może komuś przyda się na części, ale jeśli już się uparłeś, to zapytaj jednak ile za to będzie chciał serwis Sigmy.
    Jest raczej mało prawdopodobne, że jakikolwiek inny serwis będzie miał te soczewki akurat u siebie (no chyba że przez przypadek, z innego obiektywu).

Możesz przecież też poszukać na Allegro takiego samego obiektywu, tylko uszkodzonego.
    Być może taki w końcu znajdziesz, a wtedy możesz uderzyć do jakiegokolwiek serwisu...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PNC Zobacz posta

Możesz przecież też poszukać na Allegro takiego samego obiektywu, tylko uszkodzonego.
    Być może taki w końcu znajdziesz, a wtedy możesz uderzyć do jakiegokolwiek serwisu...
    Albo na ebay - jak to przód to mocowanie jest obojętne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Dzięki Wszystkim za rady.
    Uderzę najpierw w takim razie do serwisu Sigmy i wybadam koszt naprawy. Jak będzie zbyt duży to allegro i ebay w takim razie.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciej Zobacz posta
    Zbiła się zewnętrzna soczewka, mimo iż filtr UV pozostał nietknięty.
    Jeśli UV nie pękł to musiało walnąć jakoś po skosie. Może się okazać że prócz przednich soczewek popsuło się coś jeszcze. To oczywiście Twój wybór, ale MZ jeśli pakować sę w jakieś koszty to dopiero po dokładnym, ale najlepiej bezpłatnym, sprawdzeniu co i jak. Bo jak zaczniesz szkło wysyłać do serwisu, potem skasują Cię za diagnozę, to okaże się że zapłacisz tyle ile kosztuje nowe :-). To nie jest jakieś drogi obiektyw, więc może lepiej pomyśleć czy warto?
    Ale to moje zdanie, może nie mam racji...
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 24-06-2011 o 19:49
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Coś już napisał

Domyślnie

Jestem przekonany, że koszt naprawy znacznie przekroczy cenę rynkową tego szkła. Nie zdziwie się jeśli nawet będzie większa niż kupno nowego. Pytałem kiedyś o wymianę przedniej soczewki w Sigma 28-300 i serwi podał mi kwotę około 700 zł. Poza tym taki upadek na pewno uszkodził coś więcej. Lepiej daj sobie spokój i posukaj czegoś nowego.
    EOS 50D 40D + C50 1,8 + kit + 17 - 40L + 28-135 USM 70-200 f4L + 28 f2,8 + Samyang 8mm + Tamron 17-50 VC + 420 + 430 EX + Eos 3

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Z czystej ciekawości, wykonasz kilka zdjęć tym obiektywem ?
    Canon 1D mark II N, Canon 1D mark I - usz., Canon EOS 3
    Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 100 f/2.0, Canon 580EX
    Olympus mju II

Domyślnie

Polecam udać się na Baraniaka do Sigma Pro Centrum zaraz obok centrum handlowego Malta http://www.sigma-procentrum.pl/kontakt . Nie posiadam Sigmy ale ostatnio byłem u nich i akurat o podobnym przypadku rozmawiałem. Pozdrawiam.

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Angry

Cytat Zamieszczone przez valdoo Zobacz posta
    Jestem przekonany, że koszt naprawy znacznie przekroczy cenę rynkową tego szkła. Nie zdziwie się jeśli nawet będzie większa niż kupno nowego. Pytałem kiedyś o wymianę przedniej soczewki w Sigma 28-300 i serwi podał mi kwotę około 700 zł. Poza tym taki upadek na pewno uszkodził coś więcej. Lepiej daj sobie spokój i posukaj czegoś nowego.
    Miałeś rację- dostałem info od Sigmy: orientacyjny koszt naprawy to 820 zł - masakra

Polecam udać się na Baraniaka do Sigma Pro Centrum zaraz obok centrum handlowego Malta http://www.sigma-procentrum.pl/kontakt . Nie posiadam Sigmy ale ostatnio byłem u nich i akurat o podobnym przypadku rozmawiałem. Pozdrawiam.
    Dzięki - udaję się :-)
    Ostatnio edytowane przez Maciej ; 29-06-2011 o 10:43

Uprawnienia umieszczania postów