Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Film do zdjęć nocnych

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    .... ,negatywy kolorowe nie maja podziału do switła zarowego czy dziennego ,są uniwersalne.....
    ehhhhhh...

http://relax-foto.pl/filmy_prof_neg.html

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BAKS Zobacz posta
    O ile przedłużyć czas naświetlania na filmie ( zjawisko Schwarzchilda ) jeśli na cyfrze mam powiedzmy czas 4 minuty. Czy wystarczy dodać 1 minutę - jak to się ma z Waszej praktyki ??
    pozdrawiam
    pierwsze pytanie, czy możesz ufać swojemu światłomierzowi w komórce, znaczy cyfrówce. znaczy czy cyfrowe 100ASA, równa się 100ASA filmu. jeśli tak, to wiedz, że efekt Schwarzschilda przypisany jest do filmu. inny jest dla np. acrosa, a inny dla ilforda. poszukaj w sieci specyfikacji filmów, powinno być w nich wszystko opisane.

jeśli chodzi o filmy kolorowe, to ja robię najczęściej na kodakach i w ich przypadku, niezależnie czy to będzie ektar100, czy portra400 dodaję do naświetlania 1EV, czyli na Twoim przykładzie wskazane 4 minuty, wydłużam do 8 minut.

pozdrawiam!
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Bywalec

Domyślnie

Dziękuje -właśnie założyłem na dzisiaj ektara 100 ( po 4-5 minutach na cyfrze robi się troszkę szumu, wydaje mi się, że na filmie bedę miał lepiej i chcę zobaczyć efekt )
    Dzieki rbit9n nie myslałem, że aż tak dużo coś tam pamiętałem ale wydawało mi się, że ok. 15-20% dłużej wystarczy.
    Czy przy powiększaniu stosujesz filtry korekcyjne typu CC, czy nie ma takiej potrzeby ?

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

nie, nie używam filtrów. uważam, że zdjęcia wyglądają naonczas bardziej naturalnie.
    możesz założyć filtr, ale wtedy będziesz miał dominantę niebieską (przykład na poprzedniej stronie.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Bywalec

Domyślnie

jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuje -właśnie założyłem na dzisiaj ektara 100 ( po 4-5 minutach na cyfrze robi się troszkę szumu, wydaje mi się, że na filmie bedę miał lepiej i chcę zobaczyć efekt )
    Dzieki rbit9n nie myslałem, że aż tak dużo coś tam pamiętałem ale wydawało mi się, że ok. 15-20% dłużej wystarczy.
    Czy przy powiększaniu stosujesz filtry korekcyjne typu CC, czy nie ma takiej potrzeby ?
    Jeśli jest światło żarowe to polecam NPL 160, dobry film do długich naświetleń. Od 1/30(to jest najkrótszy czas dla tego neg.) do 2sek. w ogóle nie wymaga korekcji filtrów CC.
    Nie wiem co tak długo naświetlasz cyrfą, ale nie polecam takich czasów(4min) ze wzgl. na bardzo nagrzewającą się matrycę.
    Zrobisz jak uważasz.
    pozdrawiam,
    A.

Bywalec

Domyślnie

Wiem, że się nagrzewa - do 5-8 minut jest OK, potem na brzegach zdjęcia uzyskuje się czerwony zafarb z przegrzanej matrycy ale wygląda to nawet ciekawie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiem, że się nagrzewa - do 5-8 minut jest OK, potem na brzegach zdjęcia uzyskuje się czerwony zafarb z przegrzanej matrycy ale wygląda to nawet ciekawie.
    Elektronika to szalenie delikatna "rzecz". Jeśli będziesz robił na diapozytywach ( wspaniale wyglądają właśnie nocne puszczone z rzutnika) to podam Ci na priv. dobry materiał do precyzyjnego dłuuuugiego naświetlania bez korekcji.
    powodzenia,
    A.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

do 128 sekund bez korekty (czasu i barwy) można naświetlać provię 100F [RDP III]. to żadna tajemnica, piszą o tym w specyfikacji.
    z czarno-białych podobną wytrzymałością charakteryzuje się acros, o!
    pozdrawiam!
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Szfarchild zależy od filmu, ale generalnie, im dłuższy czas naświetlania tym dłuższa korekta. Znajdziesz w sieci

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów