Ostatnio zakupiłem filtr 80A do robienia zdjęć nocnych na filmie do światła dziennego. Jaki film kolorowy do światła dziennego możecie polecić, który mógłbym wykorzystać do zdjęć nocnych z filtrem 80A.
Ostatnio zakupiłem filtr 80A do robienia zdjęć nocnych na filmie do światła dziennego. Jaki film kolorowy do światła dziennego możecie polecić, który mógłbym wykorzystać do zdjęć nocnych z filtrem 80A.
napisz no cos więcej co chcess wykonać ,bo nie wiem czy jestes początkuący i zabłądziełeś czy kupiłeś cos przez pomyłke,bo raczej osoby korzystające z takich filtrów wiedzą jak je uzyc i nie pytają jakie filmy kupić na forach, to jest bodaj niebieski filtr jak kojarze ,ale nie jestem pewien,moze mi sie coś pomyliło
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
witaj Bob!
właściwie to nie wiem w jakim celu kupiłeś ten filter. w większości przypadków pewnie nie da rady "skorygować" światła lamp sodowych. tak gdybam, bo choć mam taki filter nigdy go w nocy nie używałem, bo w tego rodzaju fotografii korekcja barwna nie jest ważna, co więcej nie uważasz, że byłoby dziwne gdyby na zdjęciu pomarańczowe światło lamp sodowych zrobiło się białe.
co do samych filmów, to używałem praktycznie każdego filmu kolorowego do nocnej fotografii. kilka przykładów znajdziesz w moim strumieniu na flickr http://www.flickr.com/photos/rbit9n/ osobiście najbardziej mi podpasowały: kodak ektar 100, kodak profoto 100 (XL), fuji provia 400F. w przypadku kodaków korekcja w zakresie naświetlania 60 - 300 sekund wynosi (eksperymentalnie) 1EV.
pozdrawiam wylewnie i zapomnij o filtrze!
Ostatnio edytowane przez rbit9n ; 23-06-2011 o 17:04 Powód: literówka w nazwie filmu
tak tym bardziej ze jest to filtr do korekcji tylko na slajdch ,negatywy kolorowe nie maja podziału do switła zarowego czy dziennego ,są uniwersalne. W czarno białej moze Ci sie przyda jako niebieski filtr .
tu znajdziesz wszystkie nocne moje: http://www.flickr.com/photos/rbit9n/...htphotography/
Jeżeli chodzi o zdjęcia nocne to jetem osobą początkującą i dopiero próbuję. Jeżeli chodzi o sam filtr 80A to kupiłem go jak najbardziej celowo ponieważ przeszkadza mi nienaturalny żółty kolor światła na zdjęciach nocnych i chciałbym przesunąć go bardziej w stronę białego.
no tak,ale uzywając filtru kolorowego na negatywie kolorowym dostaniesz na calym kadrze niebeiski zabarw ,lepiej jednak imo nie kombinować w ten sposób tylko zeskanowac odbitki i w szopie miejscowo podziałac na zdjeciu .
na 400vc robiłem zdjęcia za miastem, więc ciężko mi powiedzieć jak się sprawdzą przy sodówkach.
dwa zdjęcia w/w:
łuna od lamp rtęciowych w podstacji bardzo wysokich napięć.
łuna miasta Rzeszów.
znalazłem jeszcze jeden fot na kompie:
przepraszam za jakość, ale w labie mieli bardzo zły dzień chyba. jak widać, strasznie 400vc leci w niebieski. co prawda rafineria Jasło jest oświetlana rtęciówkami, ale światła na lewym kominie powinny być pomarańczowe, a nie są.
Ostatnio edytowane przez rbit9n ; 24-06-2011 o 22:52
filtr 80A, o którym piszesz jest bardzo przydatny - likwiduje brzydki żółty zafarb, który bardzo ciężko usunąć w programie graficznym bez strat. Efekty bywają jednakoż różne. Najlepiej sprawdza się przy fotografowaniu obiektów oświetlanych halogenami.
Moje przykłady:
Jednak jak widać z cyfry efekty są o niebo (a nawet dwa) lepsze.
P.S.
Filmów najczęściej używałem fuji superia i agfa optima - ale czy to jeszcze można kupić? (na myśli mam agfę).
Pozdrawiam.
@edit: światło sodowe (przynajmniej u mnie) wspominany filtr lubił "robić" takie dziwnie zielone - nie niebieskie![]()
Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 24-06-2011 o 23:12
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis