Ja szczerze pisząc, nie wierzę w ten mityczny "rozrzut" jakości obiektywów klasy Luxury.Problemy jakościowe raczej wynikaja z wielu innych przyczyn leżacych po stronie użytkownika ,body, a najczęściej z wyindukowanych przez siebie oczekiwań, wiecznego rozpatrywania"czy to się opłaci","czy dziś bym kupił taniej" "kolega ma takie dobre foty bo ma lepsze szkło" itp.
[Oczywiście pomijam szkła które zostały uszkodzone.]Przez moje ręce przeszła całkiem pokażna ilość obiektywów i ani jeden nie zmienił powyższej opinii.
Nie wybieram, kupuję ze sprawdzonych żródeł po standardowych cenach.
Gdybym miał zastrzeżenia do kupionego szkła reklamowałbym i na pewno uzyskałbym satysfakcjonującą pomoc.
Jeśli sprzedaję to również albo zawodowym sprawdzonym sprzedawcom,albo znajomym fotografom.
To dało mi przez pół wieku komfort psychiczny i brak problemów,a nie wątpię że i średnio najtańsze zakupy.
Gdyby porównać dwie łyżeczki od herbaty z tego samego kompletu też byśmy znależli małe róznice,Czy w smaku herbaty mieszanej tymi łyżeczkami też?
Czy przeglądając nasze zdjęcia naprawdę "z ręką na sercu" powiemy:byłyby świetne gdyby nie ten obiektyw?
Znakomita większośc zdjęć które zachwycają mnie ,ludzie zrobili przeciętnymi lub słabymi szkłami.Często sa kiepskie technicznie.I co? Zachwycają.
Kup to szkło i nie psuj sobie radości myśleniem o powyższym.