Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Kalibracja szkła z puszka

Dopiero zaczyna Awatar skoczny

Domyślnie Kalibracja szkła z puszka

Witam czy gdzies na slasku kalibruja szkla do aparatu czy pozostaje serwis na żytniej?
    Interesuje mnie kalibracja canon 70-200/f2.8 L oraz 300mm/f4 IS z 1D mark III?pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Podejrzewam że takie coś to tylko Żytnia
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Jeśli oba szkła robią problemy, to może jednak wina leży po stronie puszki?

Dopiero zaczyna Awatar PNC
    Miasto
    Sosnowiec/Rotterdam

Domyślnie

warto sie wybrać na Żytnią... zadzwoń i umów się wcześniej na konkretny dzień i godzinę, to zrobią Ci to "na poczekaniu" - w ciągu kilku godzin.
    Pozwiedzasz w tym czasie stolycę i wrócisz w ten sam dzien ze sprzętem do domu.
    Ja tak zrobiłem : )

Dopiero zaczyna Awatar skoczny

Domyślnie

ok dziekuje za rade pomysle, zobacze i jak co napisze jaki efekt:-)

Domyślnie

Panowie, wybaczcie nieuka, ale dział dla początkujących więc może moje pytanie w tym miejscu zostanie potraktowane ze zrozumieniem.

Wydawało mi się, że w każdym aparacie (body) istnieje na sztywno umocowana matryca i na sztywno przymocowane (nie wiem jak to działa) czujniki, odpowiedzialne za ostrość. Czyli jeśli obraz rzucany przez obiektyw jest wyostrzony na czujnikach, to powinien być też ostry na matrycy. Jeśli obraz na czujniki idzie np. przez lustro, które się wyrobiło, to wówczas powinno się tak ustawić lustro, żeby droga światła po lustrze na czujnik i przy podniesionym lustrze na matrycę była taka sama.

Wy tu piszecie o jakimś kalibrowaniu szkieł, w domyśle obiektywów (gość podał nawet rodzaj obiektywu). A mnie się jakoś nie mieści w głowie, jak to można kalibrować obiektywy? Ustawiać prostopadłość osi obiektywu do matrycy? Przecie, jak mówię, jeśli czujnik ostrości wyłapie, że jest w porządku, to wychodzi na to, że znajdująca się w identycznej odległości matryca również ostro odbierze obraz. Coś pokręciłem? Oświećcie mnie, o co z tym kalibrowaniem chodzi.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz_K Zobacz posta
    Wydawało mi się, że w każdym aparacie (body) istnieje na sztywno umocowana matryca i na sztywno przymocowane (nie wiem jak to działa) czujniki, odpowiedzialne za ostrość. Czyli jeśli obraz rzucany przez obiektyw jest wyostrzony na czujnikach, to powinien być też ostry na matrycy. Jeśli obraz na czujniki idzie np. przez lustro, które się wyrobiło, to wówczas powinno się tak ustawić lustro, żeby droga światła po lustrze na czujnik i przy podniesionym lustrze na matrycę była taka sama.
    Tak jak piszesz, rozregulowanie układu AF w samej puszce jest do skorygowania za pomocą imbusa w samym aparacie. I to zrozumiałe, że taka korekta czasami może być konieczna z uwagi na konstrukcję mechanizmu: lustro, różne położenie matrycy i układu AF.

Natomiast, nie rozumiem co takiego może się dziać na linii aparat - obiektyw, że np. stałka Sigmy 50mm ma rozjazd w różne strony w zależności od tego na jaką odległość ostrzymy.

Wiem, że układ AF w lustrzance po dokonaniu pomiaru przekazuje do obiektywu info, w którą stronę korygować i o ile. Ale czy po nastawieniu ostrości przez obiektyw nie jest robiony kolejny pomiar, żeby to zweryfikować i nanieść odpowiednią korektę?

Domyślnie

Orientujecie sie ile to kosztuje?

Domyślnie

http://www.fotonaprawy.pl/

Regulowali mi 16 – 35 do 1Dmk II porucz tego czyszczenie matrycy .
    Jak dla mnie szybko tanio i bez zarzutu
    Serwis w Chorzowie

Uprawnienia umieszczania postów