Bc700+eneloopy. Mam,używam od dłuższego czasu i jestem bardzo zadowolony.
Bc700+eneloopy. Mam,używam od dłuższego czasu i jestem bardzo zadowolony.
Witam
Mam ładowarkę GP, która winna ładować 5 godz. Poprzednie aku kupione razem z nią po krótkim ( w sumie ok.2 lat z dużymi przerwami -choć producent zapewnia 1000godz ) nadawały się do tego, by ciągle się ładowały nie wytrzymując kilkunastu-dziesięciu zdjęć. (Canon A 590 IS) Kupiłam następne GP ReCyko 2100mAh licząc, że przy niezbyt częstym używaniu będą "trzymały" prąd, jak zapowiada producent. Często jednak napis "wymień baterie" zmusił mnie do kupna drugiej pary GP ReCyko.W sumie ładuję ok.14-16 h, by w tygodniu chcąc robić zdjęcia po niezbyt dużej eksploatacji znów przeczytać znajomy napis. I co dziwne - ładowarka po naładowaniu daje sygnał zielonym światełkiem, że już jest OK, jednak po godzinie czy nazajutrz znów świeci na czerwono ładując kilka godz.
(bez robienia zdjęć). Co jest grane ? Ułomna ładowarka czy akumulatorki ?
![]()
Ostatnio edytowane przez Zyta ; 07-08-2011 o 20:00
Moze 1 i 2.
Sprawdz na innych akumulatorkach (paczka eneloop'ow ok 30 zl). Jezeli sytuacja sie powtorzy to ladowarka zakonczyla swoj zywot.
Ja mam od chyba 2 lat (albo i dluzej) - BC700 + 12xEneloop - i jak do tej pory 0 problemow z uzywaniem ich z 430ex i myszka bezprzewodowa
Witam. Przez moją głupotę podłączyłem do BC700 zasilacz o wyższym natężeniu (niewiele ale wyższym) no i niestety spaliłem ładowarkę.
Na szczęście mam w domu jeszcze dwie ładowarki Hamy, tylko że to z serii tych szybkich i niedrogich.. Nie wiem czy próbować ładować moje eneloopy 2,5k aby nie ucierpiała ich żywotność.
1. Pri. 12v 600mA
Sec. dla 4x 5.6 V 800mA
2. 12V 500mA
Sec. 5.6V 700mA
Ładować którąś?
Pozdrawiam
"Zginęło wielu wspaniałych kierowców rajdowych, lecz odczytuję to jako pech, który w tej dyscyplinie przypłacić można dość szybko życiem. Jest to wielka tragedia, gdy w wyniku rywalizacji sportowej umiera człowiek." - Marian Bublewicz
50D plus wiele nadziei.
Z baterii polecam kodaki przy 2000 mAh wytrzymują około 600 zdjęć przy czym eneloop 2000 mAh na fabrycznym ładowaniu wytrzymały mi około 450 zdjęć. Jednak zależy jak to będzie za rok - dwa gdyż te eneloopki reklamują, że mało się zużywają mimo to jak kodak po roku używania wytrzymuje 600 zdjęć to według mnie jest ok.
W czym ten Kodak "wytrzymuje" Ci 600 zdjęć? W lampie!? Na pełnym błysku?
Baterie ocenia się nie tylko po tym ile wytrzymują ale również po tym jaki prąd są w stanie wygenerować. Lampę duży amperaż ładuje szybciej. To się z reguły wiąże z szybszym rozładowaniem. Zawsze jest coś za coś. Mam ładowarki z pomiarem dostarczonych mAh. 99% baterii przyjmuje w ładowaniu prawie dokłądnie to co mają wymalowane na obudowie. Oddają, obciążone małym prądem, jakieś 85-90% tego co naładowane. Obciążone dużym prądem to już baaaaardzo różnie. Niektóre tak się grzeją, że oddają 30% naładowania a reszta idzie na ciepło.
Baterie ocenia się też po tym jak długo i jak dużo trzymają w pełni naładowane. Co z tego, że bateria super jak dwa dni po naładowaniu, nieużywana, oddaje 10%.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Nie wiem jakie mają inni doświadczenia ale u mnie póki co królują Eneloopy.
Używane w lampach EX430 i EX580 Eneloopy AA zdecydowanie szybciej uwijają się z ładowaniem niż posiadane (jeszcze) przeze mnie Energizery (2450 i 2500). Zachowują się też lepiej ale nieznacznie od GP Recyko.
Z moich doświadczeń
Bardzo dobre:
- Sanyo Eneloop
- GP Recyko
Niezłe:
- Energizer
Kiepskie:
- Hahnell
- Kodak
- Varta
Nie wspominam o innych wynalazkach.
Od ponad dwóch lat używam BC-900 i zestawu Enelpów, jak dotąd żadnego problemu. Akumulatorki cały czas te same i dopiero teraz zastanawiam się nad ich wymianą, 6 sztuk w gripie z 50D, bez lampy i z ręcznym ostrzeniem wytrzymały ok 700 zdjęć przez dzień, przy AF lub w niższej temperaturze pewnie wydajność by spadła. Przy nowych nie ma żadnej obawy.
wszyscy polecają bc700 a skoro nie jestem profesjonalistką a chcę mieć w razie potrzeby naładowane aku to jaką ładowarkę do nich ? (Canon A 590IS)
Czytam, że Sanyo ,z którą sprzedawane są enelopy nie zadowala a zakup drogiej bc700 jest nierealny.
GP mnie zawiodło zarówno normalne jak i ReCykochoć może to wina firmowej ładowarki ale nie mam u kogo sprawdzić ..
.Wjeżdżam i potrzebuję rady - za którą dziękuję![]()