model wystarczy zapoznać się z instrukcją obsługi samochodu i nagle okazuje się że filtr cząsteczek stałych nie jest jakimś wielkim złem jak to wszyscy ostatnimi czasy twierdzą, jest praktycznie bezobsługowy, komputer w 99% samochodów z tym filtrem poinformuje Cię że filtr jest pełny i musisz samochodem trochę mocniej polatać- chodzi o rozgrzanie kolektora wydechowego i dopalenie resztek w filtrze, bo owy tajemniczy filtr to swego rodzaju zbiornik na kolektorze wydechowym, a niektóre nawet wyposażono w specjalną swiecę do wypalania nagromadzonych cząstek sadzy
Oczywiście wymaga on wymiany ale to tak jak z kołem dwumasowym -swoją drogą zaraz ktoś napisze że w dieslach jest koło dwumasowe które się psuje - eh...każda cześć ma swoją żywotność, w wypadku dPF będzie to ok200tys km- przy prawidłowym używaniu więcej przy nieprawidłowym nawet15tys km auto nie przejedzie. z dwumasa to samo, ja w moim wymieniłem po ok450 tys km
To samo sprzęgło po 150tys powinniśmy wymieniać
Nie ma co sie bać, lać paliwo i jeździć z bananem na mordzie że mamy własne wozidło![]()