Chyba najłatwiej sprawdzić, czy wyzwoli migawkę pilotem...
Chyba najłatwiej sprawdzić, czy wyzwoli migawkę pilotem...
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin
Jelenia Góra to teren Iktorn92-a :-D
spróbuj się z nim skontaktować!
Proszę iść tropem wskazanym przez v.1958.
Dzięki, v.1958
Witam ponownie!.
Wracając do tematu, który poruszyłam kilka dni temu, chciałabym podzielić się obserwacjami jakie zaszły w trakcie moich "kombinacji" ze spustem.
Znalazłam na forum link do filmu na youtube, w którym właściciel Canona 30D użył izopropanolu do wyczyszczenia spustu. Postanowiłam spróbować tej metody (nie podobał mi się pomysł wysyłania korpusu na Żytnią.) i..zadziałała!
Wystarczyły trzy powtórzenia zabiegu. Zaopatrzyłam się w małą strzykawkę(koszt około 0,8zł), buteleczkę izopropanolu (3 zł) i zabrałam się do pracy.
Wkropiłam kilka kropel na przycisk spustu tak, aby płyn spłynął pod niego i wyczyścił ewentualne zabrudzenia. Kilkakrotnie go nacisnęłam, obróciłam aparat i dałam około 25 minut na wyparowanie alkoholu z elementów body.
Już po pierwszym powtórzeniu spust działał o niebo lepiej. :-).
Później, powtórzyłam zabieg 2 razy. Zostawiłam puszkę na noc. Rano, po powrotnym umieszczeniu baterii i karty, aparat działał jak przed awarią! Spust migawki działa płynnie, nie blokuje się, wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Jak widać, za 3,79 naprawiłam spust..
I nie było sensu wysyłać aparatu na Żytnią, gdzie koszta byłyby o wiele, wiele większe.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich, którzy chcieli mi pomóc,
M. L..
amatorka z ambicjami.
na wstępie, to nie jest żadna reklama...
Jakiś czas temu miałem problem ze spustem tzn na początku nie było pierwszego oporu kiedy ostrzy a później trzeba było mocno nacisnąć żeby zrobił zdjęcie.
na allegro jest sprzedawca "canon_serwis", który posiada czasami spusty migawki wystarczy przelutować .
Problem z wymiana polega tylko na tym, że trzeba mieć trochę zdolności manualnych w operowaniu lutownicą i cierpliwość. Wymiana wbrew pozorom nie jest jakaś skomplikowana parę śrubek. A jaka adrenalina :-)
350D + kit +pare szkieł M42
moje foto
Ten użytkownik jest aktywny również u nas, ma nawet swój wątek o częściach do canonówhttp://www.canon-board.info/showthread.php?t=52576
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj