Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: 350D - Proszę o pomoc! :). Potrzeba opinii profesjonalisty.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie 350D - Proszę o pomoc! :). Potrzeba opinii profesjonalisty.

Witam.
    Przejrzałam całe forum, aczkolwiek nie znalazłam rozwiązania dla mojego problemu. Tak więc, na początku maja zakupiłam używanego Canona 350D. Przebieg miał on około 8 tys. zdjęć. Ale już na samym początku, w momencie, kiedy chciałam zrobić zdjęcie, on nie "łączył.". Wydawało mi się, że może to problemy z parametrami ekspozycji, tudzież techniczną stroną (wiadomo, może światło nie takie?). Jednak, kiedy przerzuciłam się na tryb manualny, problem ponownie się powtarzał. Kiedy naciskam spust migawki, aparat albo zrobi zdjęcie po prostu, bez konieczności oczekiwania, albo nie wykona go. Mimo że spust dociśnięty jest do końca, ostrość ustawiona prawidłowo, aparat nie wykonuje zdjęcia. Migawka się nie zamyka.
    Czy wie ktoś co może się dziać? Jestem amatorką w dziedzinie fotografii, to mój pierwszy dslr. Zaznaczę, że problem zniknął w maju, kiedy akumulator ładowałam każdego dnia. Później tygodniowa przerwa i znów to samo.
    Obecny przebieg wynosi 10267 zdjęć. Producent zapewnia 50 000. Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam, M.L.
    Ostatnio edytowane przez ememl ; 20-06-2011 o 10:16

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie jestem profesjonalistą, ale tylko posiadaczem 350-tki.
    Nie do końca sprecyzowałaś problem, nie wszystko jest dla mnie jasne. Co to znaczy, że aparat nie łączy? Zachowuje się tak, jak bez zasilania? Nie wyświetlają się żadne parametry? A jak wyglądają zdjęcia, które udało Ci sie zrobić. Są poprawne?
    Często sie zdarza, że "mechanizm" spustu jest zanieczyszczony -aparat nie reaguje po jego naciśnięciu. Można wyczyścić samodzielnie, ale polecam jakiś warsztat. Sprawdź też, czy przypadkowo nie włączasz przycisku samowyzwalacza (często mi się zdarzało), wtedy spust też nie reaguje (dopiero po 10 sek). Zapytaj poprzedniego właściciela, czy miał podobne problemy. Możesz też podejść do jakiegoś sklepu i zapytać sprzedawcę. Zajrzyj do instrukcji (końcówka).
    Powodzenia!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Przepraszam za niejasności. .
    Już wyjaśniam - nie łączy, to znaczy migawka nie zaskakuje, po prostu nie wykonuje zdjęcia. Zasilanie jest jak najbardziej w porządku.
    Wiesz ile kosztuje wyczyszczenie mechanizmu migawki w warsztacie?
    Przepraszam za pytania, ale jestem amatorką w kwestii dslrów.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ememl Zobacz posta
    Witam.
    Przejrzałam całe forum, aczkolwiek nie znalazłam rozwiązania dla mojego problemu.
    Ale już o to żeby założyć wątek w odpowiednim dziale to nie zadbałam. :rolleyes:
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Jestem tu nowa. . Wiem, że to żadne tłumaczenie, no ale!
    Przepraszam!

Domyślnie

wydaje mi się że spust migawki "siadł". Spokojnie na żytniej Ci wymienią, ale koszt może być jak połowa aparatu.
    No i po opisie nie jestem na 100% pewien czy to spust bo dziwnie to opisałaś

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

No dobrze..ale czy jeśli spust by siadł całkowicie, to czy istniała możliwość wykonania jakiegokolwiek zdjęcia?

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli nie pokazuje żadnego błędu typu "ERR99", to stawiam na uszkodzenie spustu migawki. Uszkodzenie objawia się na dwa sposoby: albo brakiem pierwszego stopnia (ostrzenia), albo brakiem drugiego (nie ma reakcji na wciśnięcie). W drugim przypadku często działa on lecz po bardzo silnym wciśnięciu spustu.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

No właśnie. A u mnie występuje ta zależność, że są momenty (dość często) że wystarczy delikatnie nacisnąć spust. .

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

ja miałem kiedyś problem z obiektywem w 350D. ostrość łapał, ale zdjęcia już nie dało się zrobić. najprawdopodobniej problemem było powolne umieranie elektroniki w szkle. niekiedy przysłonę pokazywał taka jaką trzeba, wtedy zdjęcie się dało zrobić, kiedy indziej pokazywał przysłonę 0, wtedy niekiedy AF działał, niekiedy nie, ale zdjęcia już nie dało się zrobić. trzeba było wyłączyć aparat, ponownie zapiąć obiektyw, i tak do następnego razu.
    A u Ciebie jak jest? pokazuje wszystkie parametry poprawnie? nie wyświetla błędu?
    co do czyszczenia, to nie chodzi o czyszczenie migawki ale sam spust, jest to mikrostyk, czyszczenie przeważnie pomaga ale z reguły na krótką metę, lepiej od razy wymienić. Choć wątpię by przy 10k zdjęć siadł spust bo to jakoś tak nie bardzo, ja w swoim 350D mam spokojnie powyżej 40k i wszystko odpukać jest ok.
    najlepiej skontaktuj się z poprzednim użytkownikiem czy miał podobne problemy. Obiektyw od niego, czy z innego źródła? Cena 350D rynkowa czy "okazjonalna"?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów