Pokaż wyniki od 1 do 10 z 85

Wątek: Nowe kalibratory X-Rite i1display pro, ColorMunki display

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Jeśli zatem porównujesz efekty uzyskiwane CM i i1pro na papierze doładowanym OBA, to różnice interpretowane jako brak neutralności mogą wynikać z faktu, że pomiarów dokonano z filtracją UV i bez,
    CM Sprawdzałem na kilku różnych papierach (i tych "białych" i nie), w szczególności wspomniane porównanie było na Ilford Gallery Classic Pearl, który nie zawiera żadnych fluoryzujących "wybielaczy".
    Takie same wnioski mam z kalibracji monitorów (choć tu lekki zafarb nie jest krytyczny, więc nie marudzę) a pod to nic, poza błędem czujnika nie da się podciągnąć :razz:

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    ColorMunki (który nb. nie jest pakowany przez Chinoli, bo produkują go w Szwajcarii)
    Chyba masz trochę nieaktualne informacje :wink:. Proszę:
    Uważny obserwator może tam znaleźć "made in china" :grin:
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    A sprawdzałeś czy w odczytach nie było błędów? Czasem się zdarza, że któraś łatka zostanie nieprawidłowo wzięta za inną i są z tego problemy.
    Oczywiście. Wierz mi, że nie sam lubię naszego narodowego malkontenctwa i sprawdzam pięć razy zanim coś skrytykuję :wink:
    1) Argyll przy "losowym" rozproszeniu próbek wykrywa takie przekłamania; dodatkowo pracuję nawet z zawężonym zakresem toleracji (chartread -v -T0.3).
    2) Przy 1323 próbkach przekłamanie pojedynczej (-czych) sztuk nie dałoby rady schrzanić profila.

3)Dokładność pomiaru była porównywalna dla obu przyrządów
    i1Pro: Profile check complete, errors(CIEDE2000): max. = 1.796158, avg. = 0.310155, RMS = 0.371215
    ColorMunki: Profile check complete, errors(CIEDE2000): max. = 1.338904, avg. = 0.299052, RMS = 0.359597
    Z CM nawet powtarzałem najsłabsze pomiary - stąd mniejszy max dE; z i1Pro robiłem szybko i byle jak (mało czasu) a profil i tak wyszedł bez zarzutu :grin:

Niestety trzeba się pogodzić z myślą, ze nie każdy CM jest równie dobry i słabsze egzemplarze się zdarzają. Jak się ma mniej szczęścia można właśnie taki wylosować. Howgh! ;-)
    Ostatnio edytowane przez pmazur ; 19-08-2011 o 12:25 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów