Nie. Nie jest potrzebne. Profile generyczne instalują się w systemie razem z driverami do drukarki (w momencie instalacji programu). Profile generyczne są nieco gorsze od ukręconych samemu ale to "nieco" jest naprawdę niewielkie. Profile (zrobione samemu) są niezbędne jeśli używamy zamienników tuszu lub innych papierów. Dla niektórych papierów (np. Ilford) można w sieci znaleźć profile generyczne dla niektórych drukarek (zwykle znanych producentów) dla ich oryginalnych tuszy. Tak samo jak dla papieru Canona taki profil generyczny w praktyce będzie zupełnie przyzwoity - na pewno lepszy niż nic :-) Oczywiście profil zrobiony dla konkretnego urządzenia zawsze będzie lepszy.
Profile znajdują sie we wszystkich Windowsach w tym samym miejscu:
windows->system32->spool->drivers->color
Mozesz sam sprawdzić, że masz w tym katalogu profile dla układu drukarka papier, które będą sie nazywały CNB6CBDA.ICM albo coś podobnego dla Canona "SPR2880 Epson Glossy.icm" dla epsona itp. itd. W programie drukującym dla Twojej wygody nie wybierasz nazwy profilu a nazwę papieru.
Nie mam Munki ale zapewne tam jest tak jak wszędzie. Profil zrobiony przez Munki powinien zostać automatycznie zapisany w Windows i cała rzecz potem dzieje się automatycznie. Ty nadajesz mu nazwę i Ty musisz dbać o to, żeby wiedzieć od czego on jest.
EDIT: profil oczywiście będzie w katalogu jak wyżej.
Nie używam i nie mam w systemie Easy Photo Print więc nie mam jak sprawdzić ale podejrzewam, że jednak jest możliwość wyboru innych profili. W PS, LR i innych programach do drukowania jak Mirage i Qimage też jest możliwość wyboru dowolnego profilu.