Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 85

Wątek: Nowe kalibratory X-Rite i1display pro, ColorMunki display

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    ....
    Mam pytania z niższego poziomu:
    - mając skalibrowany monitor i używając oryginalnych tuszy i papieru do atramentówki /Canon iP6700D/ i termosublimacyjnej /Selphy CP800/ jest potrzebne oprofilowanie ?
    Nie. Nie jest potrzebne. Profile generyczne instalują się w systemie razem z driverami do drukarki (w momencie instalacji programu). Profile generyczne są nieco gorsze od ukręconych samemu ale to "nieco" jest naprawdę niewielkie. Profile (zrobione samemu) są niezbędne jeśli używamy zamienników tuszu lub innych papierów. Dla niektórych papierów (np. Ilford) można w sieci znaleźć profile generyczne dla niektórych drukarek (zwykle znanych producentów) dla ich oryginalnych tuszy. Tak samo jak dla papieru Canona taki profil generyczny w praktyce będzie zupełnie przyzwoity - na pewno lepszy niż nic :-) Oczywiście profil zrobiony dla konkretnego urządzenia zawsze będzie lepszy.

Profile znajdują sie we wszystkich Windowsach w tym samym miejscu:

windows->system32->spool->drivers->color

Mozesz sam sprawdzić, że masz w tym katalogu profile dla układu drukarka papier, które będą sie nazywały CNB6CBDA.ICM albo coś podobnego dla Canona "SPR2880 Epson Glossy.icm" dla epsona itp. itd. W programie drukującym dla Twojej wygody nie wybierasz nazwy profilu a nazwę papieru.

..
    - jeśli tak, to rozumiem, że z kalibratora ClorMunki Photo, uzyskam plik kalibrujący, który muszę skopiować do odpowiedniego folderu w programie w którym drukuję ?
    Nie mam Munki ale zapewne tam jest tak jak wszędzie. Profil zrobiony przez Munki powinien zostać automatycznie zapisany w Windows i cała rzecz potem dzieje się automatycznie. Ty nadajesz mu nazwę i Ty musisz dbać o to, żeby wiedzieć od czego on jest.

EDIT: profil oczywiście będzie w katalogu jak wyżej.
    ....
    - drukując z programu Canona do drukowania zdjęć, w moim przekonaniu całkiem dobrego, Easy-PhotoPrint, obawiam się, że w tym przypadku nie mam takiej możliwości aby taki plik zainstalować.
    Nie używam i nie mam w systemie Easy Photo Print więc nie mam jak sprawdzić ale podejrzewam, że jednak jest możliwość wyboru innych profili. W PS, LR i innych programach do drukowania jak Mirage i Qimage też jest możliwość wyboru dowolnego profilu.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-08-2011 o 10:08

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To co tutaj panowie piszecie, dla większości z nas to przysłowiowa czarna magia .
    Mam pytania z niższego poziomu:
    - mając skalibrowany monitor i używając oryginalnych tuszy i papieru do atramentówki /Canon iP6700D/ i termosublimacyjnej /Selphy CP800/ jest potrzebne oprofilowanie ?
    - jeśli tak, to rozumiem, że z kalibratora ClorMunki Photo, uzyskam plik kalibrujący, który muszę skopiować do odpowiedniego folderu w programie w którym drukuję ?
    - drukując z programu Canona do drukowania zdjęć, w moim przekonaniu całkiem dobrego, Easy-PhotoPrint, obawiam się, że w tym przypadku nie mam takiej możliwości aby taki plik zainstalować.
    W skrócie: potrzebne Ci są dwa pliki profili ICC: do monitora oraz do drukarki (dla danej kombinacji drukarka+tusz+papier) oraz oprogramowanie obsługujące funkcję zarządzania kolorem (np. Photoshop, Lightroom czy inne narzędzie do obróbki grafiki).

Generując profil dla monitora lub drukarki aplikacja profilująca (w tym przypadku ColorMunki) samoczynnie umieści pliki profili ICC w odpowiednim folderze systemowym. W ten sposób będą one dostępne dla innych programów, które potrzebują z nich skorzystać (czyli np. Photoshop, Lightroom, etc.).

Jeżeli chodzi o profil monitora, to jest on automatycznie "uwzględniany" przez program z funkcją zarządzania kolorem. W przypadku profilu drukarki, należy go wybrać najprawdopodobniej ręcznie w momencie drukowania (w oknie drukowania w Photoshopie, w opcjach sterownika drukarki - to zależy od konkretnego przypadku). Konieczność samodzielnego wyboru profilu drukarki wynika z tego, że jedno takie urządzenie może mieć przypisanych kilka-kilkanaście profili (np. dla różnych gatunków papieru). Niestety nie powiem Ci, czy taką funkcję zapewnia program Canona, chociaż na logikę - powinien.

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Teraz w zasadzie wszystko jasne. Wiedza panów jest bezcenna. Sprawdzałem profil w katalogu Windowsa podany przez Janusza. Jest tam gdzie powinien być, ale tylko jeden o nazwie CNBJPR22. Na mój "chłopski rozum" powinno ich być więcej, dla każdego papieru Canona, który mogę wybrać w opcjach programu Canon Easy-Photo Print. Szkoda byłoby zrezygnować z tego programu, ponieważ ma pewne funkcje edycyjne, co jest akurat dla mnie nieistotne, ale możliwość ostatecznego kadrowania, bardzo przydatne, a także drukowanie bez marginesów. Teraz sobie przypominam, że dawno temu gdzieś czytałem, że w tym programie nie można zainstalować profili drukarki. Kiedyś próbowałem drukować z Lightrooma, ale ten wydał mi się lepszy. Już nie pamiętam czy w Lightroomie można drukować bez marginesów.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.... Jest tam gdzie powinien być, ale tylko jeden o nazwie CNBJPR22. Na mój "chłopski rozum" powinno ich być więcej, dla każdego papieru Canona, który mogę wybrać w opcjach programu Canon Easy-Photo Print....

Tak. Powinno być ich kilka. Ten CNBJPR22 to może być od Selphy. Zrób screenshota z tego katalogu. Te od drukarki powinny być łatwe do zidentyfikowania.

EDIT: Pewności nie mam ale.... CaNon Bubble Jet PRinter #22 by pasowało :-)
    W satrym kompie znalazłem profile od ip5000 - CNB6.... :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-08-2011 o 10:54

Janusz,

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Teraz w zasadzie wszystko jasne. Wiedza panów jest bezcenna. Sprawdzałem profil w katalogu Windowsa podany przez Janusza. Jest tam gdzie powinien być, ale tylko jeden o nazwie CNBJPR22. Na mój "chłopski rozum" powinno ich być więcej, dla każdego papieru Canona, który mogę wybrać w opcjach programu Canon Easy-Photo Print. Szkoda byłoby zrezygnować z tego programu, ponieważ ma pewne funkcje edycyjne, co jest akurat dla mnie nieistotne, ale możliwość ostatecznego kadrowania, bardzo przydatne, a także drukowanie bez marginesów. Teraz sobie przypominam, że dawno temu gdzieś czytałem, że w tym programie nie można zainstalować profili drukarki. Kiedyś próbowałem drukować z Lightrooma, ale ten wydał mi się lepszy. Już nie pamiętam czy w Lightroomie można drukować bez marginesów.
    Rozciągnięcie zdjęcia na cały arkusz papieru wykonuje się zwykle w opcjach sterownika drukarki. One powinny być wspólne dla wszystkich aplikacji, które się odwołują do tego sterownika (czyli wybierasz funkcję Drukuj w aplikacji, gdzie masz przycisk w rodzaju Właściwości drukowania, po wciśnięciu którego wchodzisz w opcje sterownika drukarki). Tak to przynajmniej jest w Epsonie, ale nie mam pojęcia jak sprawę rozwiązano w drukarkach Canona.

Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Tak. Powinno być ich kilka. Ten CNBJPR22 to może być od Selphy. Zrób screenshota z tego katalogu. Te od drukarki powinny być łatwe do zidentyfikowania.

EDIT: Pewności nie mam ale.... CaNon Bubble Jet PRinter #22 by pasowało :-)
    W satrym kompie znalazłem profile od ip5000 - CNB6.... :-)
    Płonę wstydem...zapomniałem jak się wkleja pliki zdjęciowe.
    Wysłałem skreenshota na Twój adres mailowy.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

No i też odpisałem na PW. Dla innych czytających wątek:

"...Przeinstaluj Easy Printera i obie drukarki - najpierw usuń a potem instaluj od nowa. Wygląda na to, że rzeczywiście jest tylko jeden profil z drukarki..."

Janusz,

Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    No i też odpisałem na PW. Dla innych czytających wątek:

"...Przeinstaluj Easy Printera i obie drukarki - najpierw usuń a potem instaluj od nowa. Wygląda na to, że rzeczywiście jest tylko jeden profil z drukarki..."
    Czy możliwym jest, że w tym jednym pliku /profilu/ tkwią profile papierów Canona ?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W przypadku tańszych drukarek producenci często nie udostępniają "zewnętrznych" profili ICC, dokonując prostej konwersji LUT - zwykle sRGB (ew. AdobeRGB) do RGB drukarka+papier wskazany w sterach.

Na pewno nie jest tak, że jeden profil zawiera charakterystyki wielu podłoży, czegoś takiego standardy ICC nie przewidują.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 07-08-2011 o 12:03

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czy możliwym jest, że w tym jednym pliku /profilu/ tkwią profile papierów Canona ?

Możliwe to jest jeśli wszystkie papiery mają tak zbliżony profil, że można je "uśrednić". Nie spotkałem się nigdy z czymś takim. ip5000 instalowało coś 6 czy 7 różnych profili.
    e
    Mogę czegoś nie wiedzieć ale wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby kilka różnych papierów dało się zapakowac do jednego profilu.

Janusz,

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów