Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Wacom Intuos 4

Coś już napisał

Domyślnie

pewnie nawet nie odczuje różnicy pomiędzy nimi... mam jeszcze jedno pytanie: czy liczba poziomów nacisku ma jakies znaczenie. prawde powiedziawszy to i tak chyba się z tego nie korzysta, bo ustawiam np: pędzel na odpowiednie dla danej pracy paramatry i na nich pracuje, ma to chyba tylko znaczenie przy np: praca artystycznych t.j malowanie itp? mam racje?

Bywalec Awatar czarny1999
    Miasto
    Leicester

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez undisputed Zobacz posta
    pewnie nawet nie odczuje różnicy pomiędzy nimi... mam jeszcze jedno pytanie: czy liczba poziomów nacisku ma jakies znaczenie. prawde powiedziawszy to i tak chyba się z tego nie korzysta, bo ustawiam np: pędzel na odpowiednie dla danej pracy paramatry i na nich pracuje, ma to chyba tylko znaczenie przy np: praca artystycznych t.j malowanie itp? mam racje?
    Bamboo P&T w obecnaj wersji ma chyba cos ponad 1000 poziomow nacisku - nie pamietam dokladnie, mozna sprawdzic wspecyfikacji. Wystarczajaco do zastosowan foto, oraz zabawy z rysowaniem.
    5d, 5dmkII 580EXII S12-24 f4.5-5.6, C17-40 f4 L, C50 f1.4, C70-200 f4is, C100 f2.0 C300 f4is, C400 f4is DO,
    C28-135is f3.5-5.6, tamrac expredition7, manfrotto 055x proB + 488RC2

Coś już napisał

Domyślnie

ok... ale nadal nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie: czy przy zastosowaniach zwiazanych z fotografią (czyt. retuszu) liczba poziomów ma jakies znaczenie, bo z tego co widze w PS CS5 w opcjach pędzla można uzyć opcji, którą jest zależna od nacisku (nie wiem jak sie to nazywa dokładnie, bo nie chce mi się włączać PS'a xD), w każdym razie w czasie retuszu te poziomy nacisku czyba właściwie nie są wykorzystywane?...

Bywalec Awatar czarny1999
    Miasto
    Leicester

Domyślnie

Jesli chodzi Ci o to czy po mocniejszym przycisnieciu pedzla ' rozjezdza ' sie on w PS CS5 to tak, zachowuje sie jak mocno docisniety pedzel w realu (w ramach tego co ustawisz na sowaku - poziom docisk tabletu nim nie steruje - z tego co pamietam) Czy ma to jakies zastosowanie w obrobce foto - w moim przypadku prawie zadne.
    5d, 5dmkII 580EXII S12-24 f4.5-5.6, C17-40 f4 L, C50 f1.4, C70-200 f4is, C100 f2.0 C300 f4is, C400 f4is DO,
    C28-135is f3.5-5.6, tamrac expredition7, manfrotto 055x proB + 488RC2

Coś już napisał

Domyślnie

o to właśnie mi chodziło, czyli wychodzi na to, że liczba poziomów docisku w przypadku korzystania z tabletu do obróbki zdjęc nie ma większego znaczenia dzieki!

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Domyślnie

Nie jest moim zamiarem przedstawianie autorytarnych opinii - ale "przerabialem" w praktyce temat "bamboo wystarczy na poczatek" - uwierz mi: nie warto tracic czasu. Lepiej zaplacic wiecej i kupic Intuosa.

Liczba poziomow nacisku ma pewne znaczenie - po dluzszym uzywaniu i wprawie mozna to wykorzystac przy retuszu, zwlaszcza z miekkim wkladem (choc oczywiscie nie do tego stopnia jak przy malowaniu)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czy kiedykolwiek czytałeś dane techniczne ołówka albo pędzla? Awykonalne - trza wziąć do łapy i dokonać rozpoznania bojem. Podobnie jest z Intkiem - jego miażdżąca przewaga nad Bambolem nie jest kwestią danych w tabelkach, tylko tego jak się nim pracuje. Olej ilość poziomów i insze pierdy - jeśli cię stać kup sobie Intuosa, to jest tablet nad tabletami.

Rozmiar w obróbce foto nie ma znaczenia, wystarczy S w porywach do M, przy których można pracować z nadgarstka. Większe (L i powyżej) są przydatne w rysowaniu, gdzie potrzebne są swobodniejsze gesty z łokcia.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 20-06-2011 o 01:22

Coś już napisał

Domyślnie

czyli widze jednak, że lepiej wyłożyc grubszą kase i kupić ituosa

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Jeśli wytrzymasz jeszcze trochę to ci powiem jakie są subiektywne różnice. W pracy do CAD'a mam "potwora" Intuos 4XL, bawiłem się trochę w obróbkę zdjęć i oczywiście oprócz tego że za duży to jest jakby ręka stała się częścią komputera - po chwili na obycie się ze specyfiką pracy piórkiem po tym ustrojstwie, zaczyna się chcieć obrabiać, i obrabiać, i obrabiać...
    W związku z tym, że prywatnie też zapragnąłem mieć ale z uwagi na finanse nie mogę w tej chwili pozwolić sobie na Intuosa, to właśnie jutro zacznę przerabiać temat "bambo wystarczy na początek"... Mam nadzieję, że nie skończy się tym o czym pisze czornyj,... ale chyba jednak tak skoro mam porównanie ...
    piątka, trochę szkła i gadżety

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Od kilku lat pracuję na Intuos 3 A5 Wide i do obróbki fot sprawdza się idealnie. Rozmiar w sam raz. Większych bajerów raczej nie potrzeba.
    Słyszałem taką plotę, że od niedawna Pentagram robi jakiś nowy patent tabletowy - tj. wywalili baterię z piórka i komfort jest ponoć jak w Wacomie. Info nie sprawdzone organoleptycznie, ale warto poszukać na necie. Może warto.
    Oczywiście trzeba pamiętać o tym, żeby kupić tablet o proporcjach takich jak monitor (Jak monitor Wide to tablet też)
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów