Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: laptop+monitor+stacja dokujaca?

Bywalec Awatar fICHU
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Laptop z wyprowadzonym pelnym AGP/PCIX? Z rzedem konia...
    swoja droga bedzie strasznie trudno znalezc pewnie oferte na taki sprzet.
    poza tym, do obslugi zdjec cala dyskusja na temat niewiemjakichwypasionych grafik to jakas pomylka.
    Ktos pamieta takiego producenta jak matrox? te karty nie szokowaly wydajnoscia 3d. i nie bylo potrzebne. faktem za to niezaprzeczalnym bylo to, ze mialy niesamowite przetworniki C/A. A co za tym idzie przy odpowiednim monitorze dawaly niesamowity obraz.
    Dla fotografa w koncu liczy sie tylko to, by obraz byl ladny i wierny kolorystycznie. Bez odbic i innych znieksztalcen.
    MikeP: Mysle, ze jesli kupisz markowy sprzet i podepniesz go pod w miare niezly monitor CRT bedziesz zadowolony. Chociaz rzeczywiscie lepiej by "karta" graficzna nie byla jakims integratem chipsetowym. Stad polecalbym laptopy z wydzielonym GeForcem czy Radeonem.
    Inna kwestia, ze jeszcze przed dokonaniem zakupu milo by bylo sie przejsc do porzadnego sklepu i przyjrzec sie jakiej jakosci obraz generuja przez wyjscie VGA. I moze niepotrzebnie ale przypomne, ze testy dokonuje sie na cieplym monitorze a nie swiezo podlaczonym do gniastka 230V.
    Podsumowujac Centrino 1,6GHz + 1GB ram + dysk 5400 to by byl dobry dodatek do takiej grafiki. i praca nawet z RAW czy TIFF nie powinna byc jakos specjalnie nieprzyjemna. (tu oczywiscie kwestia gustu)
    Dyskusja na temat wydajnosci i ilosci pamieci dla danej karty grafiki ma juz teraz sens tylko w sytuacji kiedy masz jeszcze zamiar czasem pogiercac w nowe gry. [faktem, ze Windows Vista korzysta z dopalania 3d - ale to temat na inna opowiesc]

pozdrawiam,
    f.

PS. Gimp na wczesniej opisanej konfiguracji jak dla mnie jest naprawde przyjemny w pracy. i tyle. ale moze malo wymagam (Windows XP Pro)
    7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
    Mój śmietnik

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fICHU
    Ktos pamieta takiego producenta jak matrox? te karty nie szokowaly wydajnoscia 3d. i nie bylo potrzebne. faktem za to niezaprzeczalnym bylo to, ze mialy niesamowite przetworniki C/A. A co za tym idzie przy odpowiednim monitorze dawaly niesamowity obraz.
    Chłe chłe... dałem się na to nabrać dwa razy (Millenium i G550)... i za każdym razem nie byłem z tego pomysłu zadowolony (podpinałem do Samsunga 930-cośtam, z tych droższych). W porównaniu do Rivy TNT, albo GForce2, takich powiedzmy ze "średniej półki", ciężko było znaleźć tą osławioną różnicę w jakości obrazu, a wydajność (również 2D) mocno średnia.

Zresztą w dzisiejszych czasach (dobre LCD + DVI) całe to gadanie o przetwornikach itp. można i tak odłożyć na półkę

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jeszcze w kwestii laptopów: oczywiśćie możliwości są ;-) http://www.hexus.net/content/item.php?item=4188 - chociaż czy to jeszcze laptopem można nazwać...

Coś już napisał

Domyślnie

Nie chce wywolywac jakiejs specjalnej dyskusji na powyzszy temat, ale tanie karty graficzne po to sa w ogole montowane, zeby lapy byly tansze i ludzie sie na nizsza cene po prostu lapali, natomiast nie ma co sciemniac, ze rozdzielczosc 1024x768 generowane przez te uklady to kicha i porazka i nikomu nie zycze lapa typu syfiate HP za 2300 brutto, bo do obrobki zdjec to sie nigdy nie bedzie nadawac (chyba, ze potraktuje sie taka maszynke jako databank i tylko tak).

Jak chcesz miec komfort i przyjemnosc musisz miec cos lepszego, niz zintegrowany szajs, inaczej szkoda kasy i nerwow.

Lepiej pozyczyc, wykombinowac, nameczyc sie i kupic cos lepszego, niz palowac sie z badziewiem, ktore tak naprawde jest pulapka na naiwnych.

Absolutnym minimum dla mnie to ATI Xpress 200M, rozdzielczosc powyzej 1024x768 na ekranie lapa i wyraznie lepsza jakosc oraz wydajnosc od zintegrowanego badziewia.

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Do obrobki zdjec uzywam lap'a Acer 1681. Ma toto centrino 1,5 GHz, 1GB Ram i radka 9600 z 64mb (nie dzielonej pamieci). Wydajnosci wystarcza dla Gimpa i CS'a (jak dla mnie). Jesli chodzi o jakosc obrazu. Testowalem na Samsungu 957DF, ktorego uzywam w pracy i bylo niezle nawet przy 1600x1200. Laptop mojej zony wypadl zdecydowanie gorzej (konfiguracja podobna, tylko inna grafika - jakis intel z dzielona pamiecia), osiagnal chyba 1280x1024 w 60Hz.
    IHMO lepsza grafika pomaga tez przy 2D, dlatego warto, tym bardziej ze takiego laptopa mozna kupic ponizej 3,5k netto.
    Pozdrawiam
    Przemek
    Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów