jeśli chodzi o 1,4 III to jestem zdziwiony jakością. Można powiedzieć że minimalny spadek jakości. Zmiana w szybkości AF - jeżeli jest to minimalna.
Co prawda tym zestawem obskoczyłem dopiero jedne pokazy lotnicze ale z wyników jestem nawet zadowolony. Zdjęcia w pierwszej fazie sprawdzam na 200% i jest bardzo dobrze.
Co do x2 II, to jak pisałem były to w najgłupszy sposób wydane pieniądze. Oczywiście przy podłączeniu do 70-200/2,8 AF działa. Szybkość nie jest jakoś koszmarnie ograniczona - ale zestaw jest zauważalnie wolniejszy od gołego 70-200. Jakość zdjęć jak dla mnie nie do przyjęcia. Co prawda jeżeli zdjęcie jest bardzo mało kontrastowe to da się nawet zrobić zdjęcie konia z widocznymi poszczególnymi włoskami sierści, można muchom nogi liczyć (400 mm zdjęcie z około 10 metrów) ale AC potrafi być koszmarna i nieusuwalna. Użytkowa przysłona to moim zdaniem minimum 8. Do publikacji w sieci 900x600 taki zestaw da radę przy odpowiedniej obróbce. Oczywiście jeżeli ktoś lubi dużo czasu spędzać przy obróbce i ma odpowiednie umiejętności to może z tego zestawu wycisnąć bardzo dużo. Również przy niezbyt wygórowanych oczekiwaniach z takiego zestawu można być zadowolonym ale moim zdaniem nie za taką cenę. Moim zdaniem za ten konwerter uzasadniona cena to jakieś 300 zł. Każda złotówka powyżej to już wyrzucanie pieniędzy w błoto.
Oczywiście cena 1,4 III to też przegięcie, ale osobiście mniej żałuję 2000 zł wydanych na 1,4 III niż 1100 zł wydanych na x2 II.