Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Digitalizacja zdjęć.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie Digitalizacja zdjęć.

Chcę ok. 500 odbitek / posiadam też negatywy / poddać procesowi digitalizacji, i tu moje pytania :

1. Gdzie taką usługę można wykonać ?
    2. Co daje lepszą jakość, skanowanie odbitki czy negatywu ?
    3. Czy są jeszcze inne sposoby digitalizacji fotek ?

Zależy mi na tym aby jakość cyfrowych fotek była jak najlepsza a równocześnie nie wiązała się z zawałem serca przy płaceniu za w/w usługę ?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    Zależy mi na tym aby jakość cyfrowych fotek była jak najlepsza a równocześnie nie wiązała się z zawałem serca przy płaceniu za w/w usługę ?
    no to sie zdecyduj mysle ze przy skanowaniu koszt bedzie okolo 6-9 zl za sztuke (~30MB)x500 = 3000 - 4500 zl to chyba lepiej kupic przystawke do aparatu i samemu sobie porobic fotokopie z negatywow... albo od razu skaner ale bedziesz mial duzo zabawy

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

skan negatywu 36 klatek w labie to około 15pln w dobrej rozdzielczości chyba że by ci zależało na bardzo wysokiej rozdzielczości i jakości wtedy skaner bębnowy w dobrej firmie ale to sporo kosztuje a chyba nie jest ci potrzebna aż tak dobra jakość - jeśli negatywy nie są zniszczone zawsze lepiej skanować z negatywów

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Czy wszystkie fotolaby oferują takie usługi ?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    Czy wszystkie fotolaby oferują takie usługi ?
    wiadomo ze nie :-), to jak pytanie czy wszystkie stacje sa 24h

Domyślnie

W Media Markt skanują za 8zł od negatywu rozdzielczość 2000x3000. Moim zdaniem nie najgorzej nie najlepiej, ale zdecydowanie wystarczy, robiłem wydruki A4 i świetnie. Wieksze jak wyjdą nie wiem.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo
    W Media Markt skanują za 8zł od negatywu rozdzielczość 2000x3000. Moim zdaniem nie najgorzej nie najlepiej, ale zdecydowanie wystarczy, robiłem wydruki A4 i świetnie. .....
    Hmmmm... no nie wiem. średni skanerek domowy do negatywow np. Minolta Scan Dual IV daje rozdzielczość rzedu 4500x3000 i pliki rzędu 4 MB w jpegach z zupełnie przyzwoitą jakoscia. Przy archiwizacji duzej ilości filmów zakup moze byc opłacalny.

Mnie sie to 3x2k wydaje troche przymałe to niby około 256 DPI ale...

Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Hmmmm... no nie wiem. średni skanerek domowy do negatywow np. Minolta Scan Dual IV daje rozdzielczość rzedu 4500x3000 i pliki rzędu 4 MB w jpegach z zupełnie przyzwoitą jakoscia. Przy archiwizacji duzej ilości filmów zakup moze byc opłacalny.

Mnie sie to 3x2k wydaje troche przymałe to niby około 256 DPI ale...

Janusz
    Dlatego napisalem nie najlepiej i nie najgorzej, w tej cenie to chyba nie maja konkurencji, jak na archiwizacje starych negatywow to nie jest to najorsze rozwiazanie. Ja sam caly czas zastanawiam sie nad zakupem skanera do negatywów, ale za duzo na razie alternatyw (monitor, obiektyw, statyw i takie tam). A masz moze jakis skan z Minolty?

pozdrawiam

Daniel

Miasto
    Silesia

Domyślnie

W Media Markt skanują za 8zł od negatywu
    Czyli od klatki, czy całego filmu np. 36 zdjęć ?

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Sorry za głupie pytania, ale całkowicie nie mam rozeznania w cenach takich usług.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów