Cytat Zamieszczone przez amatorek Zobacz posta
No jasne że tak, każdy tak robi.
Tylko że ja staram się Wam uświadomić że kiedy masz 200mm, i f2.8 to GO mieści się ,w zależności od odległości od modela, w 3-5cm, a nie jak F4 i 100mm z 5 metrów gdzie masz gigantyczne pole ostrości. I wówczas jeśli ktoś ma blade pojęcie o hiperfokalnej zależności marudzi że AF nie trafia, czy ostre jest nie to co by chciał. Do tego dochodzą jeszcze odpowiednie czasy (czyli dla 200mm najlepiej poniżej 1/200), i celowanie w konkretne elementy obrazu, czyli kontrastowe.
Odpowiednie ostrzenie to nie tak prosta sprawa jak się wydaje na pierwszy rzut oka.
Sory stary ale takie czytanie gazet do mnie nie trafia. Mam swojego f4 od 3 lat i robiłem nim rożne fotki głownie sportowe ale tez i jakieś krajobrazy i przyrodę a nawet ptaki i on zawsze robi ostre fotki na F2.8 nie muszę się z nim piescic i wiem ze jak żonę ze to na kompie to będzie ostro ładnie kontrastowo i kolorowo.
Jak biorę do ręki obiektyw za dużo większe pieniądze i ustawiam jego podstawoy parametr jakim jest F2.8 to oczekuje tego samego.
Nie mówię ze fotki maja być jak zyleta ale jak zrobię 100% celów to będzie to dalej dobre zdjęcie.

Nie widzę w tym wygorowanch wymagań bo ten obiektyw został do tego wyprodukowany jak nie wierzysz to zapytaj kogoś z canona.