Kwestia wagi i ceny. Canon 70-200 f/2.8 waży dwa razy więcej niż f/4, czyli dźwigać jednen f/2.8 to tak jakby dźwigać dwa f/4 (a czasem i f/4 nie chce się dźwigać). Przejście na f/2.8 to czasem też wymiana statywu/głowicy bo moze posiadany przez nas nie zapewni stabilności cięższemu zestawowi. To tez większe gabaryty i nie każda torba/plecak która mieściła zestaw z f/4 pomieści f/2.8. O ile noszenie na szyi aparatu z f/4 jest niewygodne, ale możliwe, to z f/2.8 odpada (poza tym przydałby się wygodniejszy pasek do aparatu w przypadku podpinania f/2.8).
Plusy? 1EV krótsze czasy (co przy najnowszych body z użytecznym wysokim ISO już nie jest aż takim argumentem), oraz płysza GO (co jest miłe).
Osobnym tematem jest różnica ceny f/4 i f/2.8. Ale jeśli kogoś stać... Osobiście jeśli miałbym zrezygnować z IS, to wolałbym f/4. Jeśli dźwiganie nie byłoby problemem (a z doświadczenia mojego często i f/4 zostaje w domu) i nie była by problemem kasa to wybór jest prosty -> f/2.8 (oczywiście najnowszy z IS).
Jeśli ktoś ma dylematy między wagą/rozmiarami a jasnością, może warto rozważyć 135L, ja przeszedłem 70-200 F4-> 70-200 F4 IS->rozważałem zmianę na 70-200 2.8 IS, ale ostatecznie wybrany 135L
plus ewentualnie telekonwerter x1,4
Niezły pomysł, tylko że 135L nie ma IS (a często przymykam f/4 do f/5.6 lub bardziej, bo na FF bywa i przy f/4 za płytko). Szkoda że nie zrobili 135L mkII z IS-em. Jest nowe macro 100 f/2.8 z IS-em, pora i na 135L z IS-em.
PS.
Jeszcze mały argument za f/4 -> mniejszy (czyli tańszy) rozmiar filtra.
Bez urazy Piotrze, ale powtarzasz sięw kółko to samo...
No to może zamiast "biadolić" na temat wagi sprzedaj "luszczankę" + graty i kup jakiegoś superzooma.
Ja wyraziłem swoją opinię na ten temat tutaj - http://www.canon-board.info/showpost...5&postcount=12
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
ale 2.8 lepiej rysujasa wolniejsze i ciezsze ale obraz jest lepszy